REVIEW

Sculptuur

De versterker is haast een sculptuur. Onder de combinatie van staal, aluminium en glas vinden we een geheel hard-wired apparaat met maar een heel klein stukje printplaat. Het merendeel van het gewicht van de versterker is te danken aan de voedingtrafo en de uitgangstrafo’s. Die zijn ingegoten in massa en ter koeling afgedekt met een staalplaat. Het is een Spartaanse versterker, zonder afstandbediening. Hij heeft maar drie ingangen, elk met een gevoeligheid van 400 mV over 100 kOhm. De ingang en drivertrap zijn gevormd rondom een viertal ECC82 buizen van onbekende herkomst. Daarachter staan vier 6L6GC buizen met C.E.C. opdruk, om aan 8 Ohm 2 x 20 Watt af te geven. Er is naast de 8 Ohm luidsprekeraansluiting ook een 6 Ohm tap aanwezig. Vreemd, meestal verwacht je hier 4 Ohm.

De schakeling is een klassieke push pull met daarin een volgens Mullard principe ontworpen fasedraaier. De buizen worden in de ideale stand gehouden met een auto bias schakeling. Prettig, u hebt er geen omkijken naar, maar tegelijkertijd ook jammer, want auto bias drukt de dynamiek. In de schakeling wordt minimale tegenkoppeling gebruikt. Onder de kap tref ik een mooi gebouwde versterker met fraaie componenten.

Prima buisvoeten, robuuste bouw. Normaliter gaat zoiets jaren en jaren mee. Wel wordt de versterker erg warm, wat de levensduur van de elco’s niet ten goede komt. Veel koeling en een ruime opstelling zijn gewenst. C.E.C. is een Japans merk, toch zie ik een sticker met de tekst “Made in China”. Dus ook C.E.C. wijkt uit naar goedkope handenarbeid als het om buizen gaat. De prijs voor deze klassieke schoonheid is 2599 euro.


EDITORS' CHOICE