In de haast van het moderne leven is het vrijwel onvoorstelbaar dat een gemaakte afspraak voor het recenseren van apparatuur bijna een jaar op zich laat wachten. Toch is dat het geval met een set van C.E.C., bestaande uit de TL53Z cd speler en een TUBE53 buizenversterker. De eerste aanblik van toen, het zachte gloeien van de buizen in glanzend aluminium en staal, maakte me hebberig.
Nu kijk ik er al een paar weken tegenaan en luister ernaar. Vergeten is de wachttijd. Ik sleepte de set naar huis, daarna van luisterruimte naar luisterruimte. De speler en de versterker vormen een haast wonderlijke combinatie van modern en klassiek. Want de moderne techniek in de cd speler staat in schril contrast tot de klassieke buizenschakeling in de versterker. Dankzij de TUBE52 werd het letterlijk en figuurlijk een warme ervaring.
TL53Z en de TUBE53 van buiten en van binnen
Met mijn gereedschap in de handen keer ik meewarig de cd-speler om en om. Ik zou hem graag open maken om te zien hoe hij is gebouwd. Maar zonder een handleiding daartoe durf ik dat niet aan. Hij is te ontoegankelijk. Ik moet daarom afgaan op wat C.E.C. weet te vertellen. In de speler schuilt een snaar aangedreven loopwerk, geheel in eigen beheer van C.E.C. gemaakt, met een Sanyo Optronics laserunit. Op de cd rust tijdens het spelen een 120 gram puck ter grootte van de cd. De omzetting van het digitale signaal naar analoog vindt plaats via twee Burr Brown PCM1792 dac’s.
Achterop de TL53Z treffen we een paar schakelaars aan om de filtercurve en de oversamping in te stellen. Waarmee u de speler naar uw smaak en overige apparatuur kunt tunen. Het digitale filter laat zich instellen op “Flatâ€, dat geeft de meest vlakke response en “Pulseâ€, waarbij de grootste dynamiek ter beschikking komt. De oversampling is instelbaar op 32fs voor de beste dynamiek en de kleinste invloed op het signaal, 64fs als neutrale stand en 128fs. Die laatste stand zorgt voor meer rust en de laagste vervorming in het ultrasone gebied. Na de conversie is het gehele circuit in de speler gebalanceerd opgebouwd.
De XLR uitgangen zijn geen verkooptruc die is opgebouwd rond een paar overbodige ic’s. De speler sluit elektrisch naadloos aan op de eveneens gebalanceerde transistorversterker. Die qua maat en uiterlijk eveneens precies past (mijn voorkeur ging echter uit naar de iets afwijkende, niet gebalanceerd gebouwde, buizenversterker van C.E.C.). De maten van de TL53 Z zijn 218 x 448 x 111 mm. Veel dieper dan breed. Hij weegt ruim 7 kilo en voelt oersolide aan. De prijs is eveneens solide, voor dit fraais betaalt u 2649 euro.