REVIEWAudyn

PRE 2 en AMP 200

Bert Dekker | 03 augustus 2006 | Fotografie Bert Dekker | Audyn

PRE 2

Mijn eerste kennismaking met de vernieuwde PRE-2 voorversterker was een aangename verrassing. Dat het hier een preproductiemodel betrof van de nieuwste versie -de sjablonen voor de bedrukking voor de achterwand waren nog niet klaar- deed niets af aan de sterke eerste indruk die het apparaat maakte. Een fraaie vormgeving, een degelijke kwaliteit en een zeer hoge afwerkingsgraad aan de buitenkant.

De PRE-2 wordt, tegen een meerprijs van 135 euro, geleverd met een fraaie afstandsbediening, zeer degelijk en zwaar uitgevoerd, en net als het front van de versterker ook bestaand uit geborsteld industrieel aluminium. Het gebruik ervan vraagt wel enige gewenning, de volumeregeling werkt niet adequaat. Jammer genoeg wordt al gauw het geluid te hard of te zacht weergegeven, hier zullen de ontwerpers van de fraaie afstandsbediening nog extra aandacht aan moeten besteden!

De PRE-2 is modulair opgebouwd. Een duidelijke keuze van Audyn: De standaardversie is opgebouwd rondom de OPA27 opamp, die vaak als basis dient voor andere hoogkwalitatieve voorversterkerontwerpen. Tegen meerprijs kan de klant kiezen voor een discreet opgebouwde versie (met transistoren). Uit de informatie die ik over de PRE-2 heb gekregen blijkt dat de signaalweg zo minimaal mogelijk wordt bewerkt. Liever een goed basisontwerp opgebouwd rondom eersteklas componenten dan een middelmatig ontwerp voorzien van veel overbodige componenten die voor een hoop correctiewerk moeten zorgen moet men hebben gedacht. Dit blijkt bijvoorbeeld aan de ontwerpkeuze voor de volumeregeling. De digitaal geregelde passieve symmetrische volumeregeling kent slechts een buffer voor het laddernetwerk. De tweede versterkende trap met lage (uitgangs)impedantie in de uitgang die daarop volgt zorgt voor een zo optimaal mogelijke verbinding met de eindversterker.

Wie de beschikking heeft over een fiks aantal bronnen zal niet teleurgesteld zijn over de aansluitmogelijkheden van de PRE-2. DVD, CD, MD, DAT, allemaal kunnen ze worden aangesloten en zelfs meer daar de PRE-2 wel 6 ingangen kent. Een phono-ingang is optioneel in de vorm van een losse phonopreamp die als insteekmodule op de moederprint geplaatst wordt.
Deze phonomodule is zowel geschikt voor MM als MC elementen en is d.m.v. dipswitches in versterking (16-voudig), impedantie (16-voudig), en ingangscapaciteit (4-voudig) instelbaar.
De huidige phonomodule is alleen als discreet opgebouwde versie leverbaar.
Last but not least is deze PRE-2 ook nog te gebruiken in een multichannel omgeving. Er is een Processor in- en uitgang op te vinden.


OPA27 module

Niet alleen de buitenkant getuigt van degelijkheid, ook de binnenkant van de PRE-2 gooit hoge ogen. Hier is in één oogopslag duidelijk dat we te maken hebben met een zeer doordacht ontwerp. Een forse ringkerntrafo die niet zou misstaan in menig geïntegreerde versterker. Ingangen die worden geschakeld door relais waardoor overspraak tussen diverse kanalen (wat we helaas nog regelmatig tegenkomen, zelfs bij veel duurdere versterkers) volstrekt afwezig is. Een discreet opgebouwde gelijkrichter daar waar geïntegreerde brugcellen doorgaans de norm zijn. MKT condensatoren en overal 1% ruisarme metaalfilmweerstanden, zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat hier geen soldeermachine aan te pas is gekomen, handwerk dus, is duidelijk aan de printplaten te zien. Het soldeerwerk is van goede kwaliteit, nergens is te veel of te weinig tin gebruikt. Alle componenten staan stevig bevestigd op de print. Als ik me realiseer wat de verkoopprijs moet zijn, 930 euro , en ik de binnen- en de buitenkant goed bekijk realiseer ik me dat de consument alleen al op het vlak van materiaalkeuze veel waar voor zijn geld krijgt.


Fraaie binnenzijde van de Audyn PRE 2


AMP 200

Een zwaargewicht, om zo maar te zeggen. De specificaties zijn indrukwekkend als ik de fact-sheet zo bekijk. Het nominale uitgangsvermogen bedraagt bij acht ohm maar liefst 105 Watt, bij vier ohm is dit  een flinke 170 Watt. Ook het gewicht van twaalf kilogram doet een stevige performance vermoeden. De fraaie buitenkant doet degelijk aan, de aansluitklemmen voor de luidsprekerkabels zijn verguld en stevig uitgevoerd. De voorkant is, net als bij de PRE-2, vervaardigd uit een stevig stuk fraai geborsteld aluminium van maar liefst één centimeter dik.


Ook de binnenkant van de AMP 200 is een plaatje

Als ik de binnenkant bekijk krijg ik dezelfde indruk als bij de PRE-2. Alles ziet er netjes en degelijk gemonteerd uit. De voeding is van hoge kwaliteit. Een stevige kerntrafo van maar liefst  500VA is in belangrijke mate verantwoordelijk voor het forse gewicht. Per kanaal is 30.000 microFarad aan opslagcapaciteit te vinden en ook hier is de gelijkrichter discreet opgebouwd. De beide eindtrappen zijn fysiek volledig van elkaar gescheiden en zijn geheel discreet opgebouwd. De eindtransistoren, type multi-emitter, zijn stevig gemonteerd op de forse koelribben. Een blik op het soldeerwerk laat zien dat dit ook hier van hoge kwaliteit is. De prints in de AMP zijn doorgemetalliseerd, hetgeen borg staat voor een extra stevige bevestiging op de print. Een verstandige keuze, zeker bij een eindversterker, waar hogere temperaturen extra eisen stellen aan de montage van de componenten in de kast.


EDITORS' CHOICE