REVIEWAudyn

Audyn PRE-2 en AMP-200

Bert Dekker | 03 augustus 2006 | Fotografie Bert Dekker | Audyn

In een tijd waarin veel fabrikanten van audiovisuele apparatuur ervoor kiezen hun productie te verleggen naar lage-lonen landen, met name China, is het een aangename verrassing te ontdekken dat er nog steeds fabrikanten zijn die het lef hebben om kwaliteitsproducten te ontwikkelen en te produceren in ons eigen kleine kikkerlandje. Tijd voor een nadere kennismaking met de PRE-2 voorversterker en de AMP-200 eindversterker van Audyn, logees uit het Brabantse land van wie moest blijken of ze de hooggespannen verwachtingen waar konden maken.
Even voorstellen.

Het productiebedrijf van de Audyn versterkers vindt zijn grondslag in de tachtiger jaren in de professionele (P.A.) geluidsmarkt. Vele grote discotheken en studio’s behoorden tot de klantenkring. Begin 1990 begon Audyn in `s-Hertogenbosch met de ontwikkeling en fabricage van kleine hifi luidsprekersystemen.
De hiervoor verantwoordelijke man, Lion Kwaijtaal, heeft enkele jaren in de Verenigde Staten bij luidsprekerfabrikant Triad Design de akoestische en elektronische systemen voor de daar gebouwde luidsprekers ontwikkeld.
 
Tegenwoordig ontwikkelt en fabriceert Audyn allerlei elektronische eindproducten en  halffabrikaten (versterkers, luidsprekers en modulen voor geluidsapparatuur) voor een reeks internationale afnemers (Sovereign, Aaron,  BNS, Audiovector, Pentango, Audiostatic, Arcus, DAS, Dact, AudioNet en Wyntec). Negentig procent van de huidige productie wordt geexporteerd naar o.a. het verre Oosten en Duitsland.

Bij Audyn kiest men expliciet voor een no-nonsense ontwerpfilosofie.Uiterlijke en innerlijke eenvoud dient te worden gecombineerd met een zeer hoge geluidskwaliteit. De korte signaalweg bestaat uit hoogwaardige componenten. Audyn tracht geen condensatoren in de signaalweg te plaatsen. Doordat  men het hele productieproces, van het uitwerken van het idee tot de daadwerkelijk fabricage, in eigen beheer houdt wordt een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau gehaald.

Audyn heeft een eigen afdeling metaalbewerking in huis. Met geavanceerde CNC machines worden de behuizingen en onderdelen voor luidsprekers en versterkers zelf vervaardigd. Tevens worden veel mechanische onderdelen voor andere (audio)fabrikanten gemaakt.
De printplaten worden handmatig of automatisch bestukt op de elektronica-afdeling. Samen met de mechanische onderdelen wordt op deze afdeling een compleet apparaat geassembleerd.

EDITORS' CHOICE