REVIEWAuthentic

Review: Kudos Audio Titan 505

Edouard Hendrix | 01 mei 2022 | Kudos Audio

SAMENVATTING

Bij onze eerste kennismaking met Kudos Audio vroegen we ons af of het nog loont om uit te pakken met een nieuw merk dat zich wil profileren ten aanzien van gevestigde waarden. Het antwoord is volmondig ja. De Kudos Audio Titan 505, die niet eens het vlaggenschipmodel is van Kudos, levert het bewijs. Een audiofiele speaker pur sang.

PLUSPUNTEN

  • Staaltje van top engineering
  • Schitterende muzikale prestaties
  • Stijlvolle, tijdloze vormgeving
  • Mogelijkheid om actief aan te sturen

MINPUNTEN

  • Perfectie bestaat niet, maar we zien geen minpunten

Bij onze eerste kennismaking met Kudos Audio vroegen we ons af of het loont om uit te pakken met een nieuw merk dat zich wil profileren ten aanzien van gevestigde waarden. Het antwoord is volmondige ja. De Kudos Audio Titan 505, die niet eens het vlaggenschipmodel is van Kudos, levert het bewijs.

Toen de Nederlandse distributeur Latham Audio in 2020 het Britse luidsprekermerk Kudos Audio in portefeuille nam, waren we er als de kippen bij om de nieuwkomer te ontdekken. Corona doorkruiste echter de geplande introductiecampagne. Tijd voor een hernieuwde kennismaking.

Kudos Audio

Omdat Naim Audio enkele jaren geleden stopte met de productie van speakers, vulde distributeur Latham het gat in hun assortiment op met Neat Acoustics, een Brits luidsprekermerk met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Toen ze bij Latham Audio de eveneens Britse luidsprekerbouwer Kudos Audio in het vizier kregen, zagen ze een opportuniteit om ook het gat in de hoogste regionen dicht te rijden. Het feit dat Latham Audio, distributeur van topmerken zoals Naim Audio en The Chord Company voor Kudos Audio koos, is veelbetekenend. Kudos, een uit het Grieks afkomstige term, staat voor een uiting van waardering. Misschien is die waardering wel wederkerig?

Het assortiment van Kudos Audio bestaat uit de Titan- en Cardea series. De eerste speaker uit de Titan series was de Titan 808, tot nu toe nog altijd het vlaggenschip van Kudos. De Titan series is ondertussen uitgebreid tot vier modellen: de vloerstaande 808, 707, 606 en de bookshelf 505 met bijgeleverde stand. De Cardea series omvat de Super 10A en C10 bookshelf speakers en de C20 en Super 20A vloerstaande speakers. Stuk voor stuk speakers van topkwaliteit, geschikt voor de meest uiteenlopende luisterruimtes, systemen en budgetten.

Isobaric & fixed boundary loading

De driver units en de tweeter in de Titan speakers worden door de Noorse fabrikant SEAS gebouwd op basis van de Excel topreeks volgens de specificaties van Kudos. De 180 mm grote mid-bass drivers met een gegoten chassis, gecoate papieren conus en titanium spreekspoel worden rug aan rug in de behuizing gemonteerd. Dat betekent dat op de baffle van de Kudos slechts één driver en één tweeter te zien zijn. Eén van beide drivers staat, wat ze noemen, uit fase. De geluidsgolven worden onderaan de speakers afgevoerd. Dat principe noemen ze bij Kudos het isobaric system & fixed boundary loading. Een ingenieus systeem dat voor een diep, strak en gedetailleerd laag zorgt. Niet te verwarren met een basreflexsysteem.

Ontkoppelde zijpanelen

Ook de behuizing van de Titan speakers is ingenieus. De houten zijpanelen worden door rubberen ringen ontkoppeld van de eigenlijke kast. Zij zorgen er voor dat de kastresonanties zichzelf uitdoven. Pittig detail, elke paneel heeft een verschillende dikte. Slim bedacht en bijzonder efficiënt.

Elk model uit de Titan Series is geconfigureerd om het interne scheidingsfilter te omzeilen waardoor het op een actieve manier aangestuurd kan worden. Daarvoor heb je natuurlijk toonaangevende apparatuur nodig zoals bij voorbeeld de Linn Exakt, Naim SNAXO of Exposure VXN. In tegenstelling tot een doorsnee audiosysteem met één eindversterkerkanaal per luidspreker, wordt in een actief systeem één eindversterker per driver unit gebruikt. Deze eindversterkers sturen dan ook enkel het nodige frequentiebereik naar de respectievelijke drivers in plaats van het volledige spectrum. Een upgrade die de muzikale prestaties naar een nog hoger niveau tilt.   

Het verschil

Maar vergis je niet, Kudos speakers zijn geen actieve speakers. Er is een groot verschil tussen een actieve speaker en een actief aangestuurde speaker. In een actieve speaker is het versterkingsgedeelte ingebouwd in de speaker. Bij een actief aangestuurde speaker blijft de speaker passief maar zijn het de aparte versterkers en crossovers die de speaker actief maken. Dat is heel andere koek.

Trouwens, ook zonder actieve aansturing leveren Kudos speakers topprestaties. Dat hadden we al ondervonden tijdens onze eerste kennismaking in 2020. Toen werden de verschillende Titans aangestuurd door de nu al legendarische Naim SuperNait3 versterker, in combinatie met een Naim ND5 XS 2 netwerkspeler. Een gedurfde opstelling waarin meerdere speakers zich zwaar zouden kunnen verslikken. Maar de Kudos Titans waren duidelijk in zijn nopjes en deden exact wat van hen verwacht werd: ons meteen van de sokken blazen.

Authentic & lifestyle

Manu Clarys van Latham Audio nodigde ons uit voor een uitgebreide luistertest met de Kudos Titan 505 bij Authentic in Brussel. Authentic, was dat niet in de Lebeaustraat 31? “Klopt, maar de winkel is verhuisd naar nummer 49”, lacht Mary-Ann Rijk, “dichter bij de Zavel, een absolute trekpleister in Brussel."

"Dit is een plek waar we ons heel goed voelen. Huiselijk en toch strak, precies zoals we het altijd gewild hebben.” Met veel wit en zwart en de nodige contrasten. Perfect passend bij de stijl van Mary-Ann en haar echtgenoot Steve Meyns, aka The man in black.

“Lifestyle, dat is waarmee we ons onderscheiden”, zegt Steve. “Stijlvolle mensen die van luxe en kwaliteit houden, dat is onze doelgroep. Mensen met een mooi huis, een leuke auto en een fraai uurwerk. Die hebben toch ook een schitterende audioset nodig”, lacht hij.

Het gat in de markt

Zo’n schitterende audioset gaan we vandaag beluisteren. De set is samengesteld uit Kudos Titan 505 speakers en een Linn Selekt DSM netwerkspeler, uitgebreid met twee optionele Linn Power Out modules en twee Linn Katalyst DAC modules. Voor de bekabeling worden de Shawline kabels van Chord Company ingezet. “Ik ben een grote fan van de Linn Akurate en Selekt series”, zegt Steve Meyns als overtuigd dealer van het Schotse topmerk. “Ik denk nog altijd met veel heimwee terug aan de bijzondere passieve Linn Akurate 242 speakers die helaas niet meer in het assortiment van Linn zitten. De actieve speakers uit de Linn Majik series zijn subliem, maar op het vlak van passieve speakers laat Linn een gat in de markt. Dat gat wordt nu opgevuld door Kudos.

Een meesterwerk van engineering

De Kudos speakers zijn als het ware gemaakt voor Linn”, lacht Steve. “En natuurlijk ook voor Naim en Exposure”, voegt hij er aan toe. “Deze combinatie is vooral bedoeld voor muziekliefhebbers die niet alleen hun oren maar ook hun brein gebruiken. Hiermee bedoel ik dat techneuten die het principe meten is weten hanteren, verrast zullen zijn over de meetresultaten. Ze zullen vaststellen dat alles mooi lineair is en besluiten dat deze combinatie een meesterwerk van engineering is. Wat hun oren zullen bevestigen.”

Luisteren

Op het eerste gezicht een eenvoudige set. “Ja, twee speakers op stands en één toestel. Dat is alles wat je ziet”, zegt Steve. “Maar wacht tot je het hoort”, lacht hij, “want dan vertoeven we op het allerhoogste niveau.” We zijn er helemaal klaar voor.

Steve beschikt over een uitgebreide muziekbibliotheek met pareltjes zoals Foi Boa van Dominic Miller. Met een goed glas wijn en lekkere hapjes er bij is het genieten geblazen, zoals dat bij Authentic altijd het geval is. Het gitaarwerk van Dominic Miller, overigens de gitarist van Sting, wordt op een sublieme manier weergegeven. Het sprankelende snarenwerk van Miller, ondersteund door een perfect strak gehouden bassline en subtiel slagwerk weten ons onmiddellijk te bekoren.   

The Beautiful Ones

The Beautiful Ones, een compositie van Prince, uitgevoerd door het jazz trio The Bad Plus is een opmerkelijk stukje muziek. Even opmerkelijk is de manier waarop de Kudos Titan 505 de denderende piano, percussie en contrabas weet te ontrafelen. Met het grootste gemak kunnen we de posities van de muzikanten op het podium inschatten. We horen bij wijze van spreken de ruimte waarover ze beschikken.

Come Together

Van Come Together, uitgevoerd door Musica Nuda worden we eventjes stil. De sprankelende, vlijmscherpe stem van Petra Magoni die als een jojo door de toonladders vliegt, wordt onvoorstelbaar gedetailleerd weergegeven, echter zonder ooit agressief over te komen.

Crying Shame

Tijd voor een schitterend stukje blues van The Teskey Brothers. Van Crying shame krijgen we bijna tranen in de ogen. De sigarettenrook en de geur van verschaald bier en goedkope whisky uit de kroeg zijn er niet bij, maar de sfeer des te meer. De diepgang waarmee de Kudos Titans muzikanten en vocalisten op het podium positioneert, is opmerkelijk. Vooral als op het einde van het nummer de koperblazers zich met het nummer komen bemoeien.

Enzovoort

We laten ook nog Herbie Hancock, Josiah Johnson, Ibrahim Maalouf, Michel Jonasz, Keb’ Mo’ en vele anderen de revue passeren. Elke keer opnieuw worden we aangenaam verrast door de detaillering, de plaatsing en alle mogelijke clichés die we kunnen bedenken om aan te tonen hoe goed de Kudos Titan 505 speakers presteren.

Magisch effect

Het is zoals Steve het aangeeft, deze speakers zijn beregoed. Maar, als je ze actief aanstuurt, bloeien ze helemaal open en zorgen ze voor een magisch effect. Dat je hiervoor een actief crossover en meerdere versterkers nodig hebt, is een feit.

Kudos Audio gebruikt uitstekende crossovers maar laat het toe om deze te omzeilen en gebruik te maken van een extern actief crossover waardoor je het systeem nog beter kan laten presteren.

Puur audiofiel

Bij onze eerste kennismaking met Kudos Audio, vooraleer we de speakers beluisterden, vroegen we ons af of het nog loont om uit te pakken met een nieuw merk dat zich wil profileren ten aanzien van gevestigde waarden. Het antwoord is volmondig ja. Zeker nu we uitgebreid met de Kudos Audio Titan 505 gestoeid hebben die overigens niet eens het vlaggenschipmodel is van Kudos. Een audiofiele speaker pur sang. Dat hij ook over een fraai en tijdloos design beschikt, is aardig meegenomen. Als je echt het onderste uit de kan wil halen, biedt Kudos Audio de mogelijkheid om de Titan 505 speakers actief aan te sturen. Dat is natuurlijk geen vereiste maar een kwestie van voorkeuren en budgetten

Zelf proberen?

Wil je zelf ook kennismaken met Kudos Audio? Maak dan een afspraak met Mary-Ann en Steve bij Authentic. Je bent er hartelijk welkom. Voor de prijzen van Kudos Audio verwijzen we je graag naar distributeur Latham Audio.

MERK

EDITORS' CHOICE