De Clarity
Martin Logan is eigenlijk vooral beroemd geworden door de inzet van hybride luidsprekersystemen. Voor het hoog en middengebied wordt een elektrostatisch paneel ingezet terwijl voor het laag een ‘gewone’ woofer met spreekspoel wordt toegepast. Dit lijkt heel logisch maar pas op! Een samensmelting tussen beide principes is absoluut geen sinecure en al vele fabrikanten hebben hieraan flink hun neus gestoten. Ook de Martin Logan’s van vroegere series waren qua integratie zeker nog niet optimaal maar met het verstrijken van de jaren is het dit Amerikaans bedrijf gelukt steeds vooruitgang te boeken wat best een prestatie van formaat genoemd mag worden.
Het onderwerp van deze bespreking, de Martin Logan Clarity, is de nieuwste telg uit het inmiddels zeer ruime programma en moet qua prijs (EUR 3750,- per paar) bij de goedkopere modellen worden geschaard.
Wanneer de Clarity’s bij mij thuis worden afgeleverd, ben ik razend nieuwsgierig. Op de laatste De Doelen show in Roterdam hebben de speakers in een meerkanaals opstelling al een prima indruk achtergelaten. Deze keer zal er in stereo worden geluisterd. De weergevers zijn verpakt in forse dozen en bij het uitpakken volgt meteen de eerste verrassing. Deze jongens zijn echte vedergewichten en met ruim 14 kilo per kast wordt uitpakken een feest. Binnen een mum van tijd staan ze dan ook allebei op de hun beoogde plaatsen.
Hmm, mompel ik binnensmonds, dat ziet er helemaal niet verkeerd uit zeg. De basbehuizing is aan de achterzijde fraai afgerond á la B&W Nautilus serie en volgt hierbij duidelijk de laatste trend. De hele constructie helt wat achterover en bij nadere beschouwing blijkt geen enkele wand evenwijdig te lopen, wat goed werkt tegen staande golven.
In tegenstelling tot zijn duurdere broers is het elektrostatisch paneel in een kunststof frame gemonteerd, wat er als eerste indruk fraai uitziet maar bij een latere en nauwkeuriger inspectie toch wel wat minder solide aanvoelt en naar mijn smaak visueel té plasticachtig overkomt. Toch is de algehele afwerking dik in orde.
De Clarity is alleen voor single wiring geschikt waardoor meer geïnvesteerd kan worden in betere luidsprekerkabel. De aansluitklemmen zijn stevig geconstrueerd en kunnen alle gangbare aansluitingen (banaanstekkers, spades, lugs) ruimschoots verwerken. Opvallend is de verzorgde vormgeving van alle componenten. Hier is over nagedacht en dat geeft een goed gevoel.
Jammer vind ik dat de noodzakelijke trafo’s welke voor de spanning van het folie zorgen, niet in de kast zijn geïntegreerd maar los bij de speakers moeten worden geplaatst. Hmm, dit doet mijns inziens wat afbreuk aan het zo opgeruimde concept. Opvallend aan deze trafo’s is wel het lage voltage zodat van gevaarlijke spanningen nooit sprake kan zijn.
Toch zit er ook een voordeel aan deze manier van werken. Door de extra aanwezige ‘doorlusaansluiting’ op iedere speakerbehuizing, is de mogelijkheid geschapen om van de ene speaker naar de andere met een laagspanningskabeltje doorgelust aan te sluiten waardoor één van de trafo’s kan vervallen en je dus ook weer een snoer minder hebt lopen.
Aan de achterzijde, net boven de aansluitklemmen bevindt zich een forse basreflex opening waardoor de plaatsing voor de achterwand nauwkeurig moet worden gedoseerd. Iets dat wonderwel gaat bij deze speakers maar daarover later meer. Verder naar boven, aan de bovenzijde van de baskast kom ik iets vreemds tegen. Het lijkt wel een kleine luidspreker afgedekt met zwart gaas. Bij het lezen van de overigens prima handleiding kom ik erachter wat het is. Martin Logan heeft als extra een normale dometweeter van 2,5 cm ingezet die er voor moet zorgen dat de Clarity’s ook buiten hun afstraalgebied hoge tonen kunnen weergeven.Elektrostatische en magnetostatische weergevers zijn door hun afstraalgedrag namelijk altijd beperkt in hun spreiding en deze NAC (Natural Ambience Compensation) is dan ook een heel slimme oplossing. Deze NAC is ook uitschakelbaar maar een beetje amateuristisch vind ik dat je een potlood of ander dun stomp voorwerp nodig hebt om dit te bewerkstelligen. Waarom niet een normale schakelaar zodat je ook nog eens duidelijk kunt zien of je het aan of uit hebt staan?!