REVIEWScansonic

Scansonic M10 en M20: techniek en testomgeving

Alle modellen van de M-productlijn van Scansonic zijn basreflex modellen en zijn voorzien van dezelfde ribbon-tweeter die Scansonic een paar jaar geleden introduceerde in de MB-productlijn. De middentoners hebben een conus van vier inch die is gemaakt van glasvezel in een honingraatstructuur. De beschermroosters zijn afneembaar en natuurlijk staan ze op verstelbare pootjes. Optioneel kunnen stands geleverd worden voor de monitormodellen.

Scansonic M10 en M20: drivers

“Het was me vanaf het begin duidelijk dat sommige kerntechnieken van de Raidho-luidsprekers van belang zouden zijn: de luidsprekers van Scansonic moesten worden ontworpen rond een lint-tweeter die werkt met een superlicht diafragma dat aan de randen is afgedicht voor een naadloze overgang naar de midrange-regio,” aldus hoofdontwerper Michael Borensen.

De lint-tweeter in de M-productlijn, oorspronkelijk ontworpen voor de MB-productlijn, heeft een membraan met een extreem lage massa. Het membraan wordt gevormd door een Kapton-aluminium sandwich die slechts 20 μm dik is en de resulterende massa is ongeveer 0,03 gram. Dit is ongeveer 50 keer minder dan elke conventionele conus van textiel, keramiek, beryllium of diamant. De lagere massa vertaalt zich direct in een hogere resolutie en minder kleuring. Kort door de bocht, hoe lichter een membraan, hoe hoger de reactiesnelheid en hoe beter het membraan het aangeboden muzieksignaal kan volgen. Het resultaat is een hoge mate van transparantie en een lage vervorming.

De middentoner/woofer heeft een diameter van vier inch en heeft een Honeycomb versterkte glasvezelconus.

We weten niet van welk materiaal de kasten zijn gemaakt, maar gewicht en afwerking in aanmerking nemende is dat vermoedelijk mdf of hdf. De baspoorten zijn sleufvorming en bevinden zich aan de achterkant. De kasten zijn rechthoekig en zakelijk en hebben geen versieringselementen. De M10 en M20 ogen minimalistisch en lijken geen aandacht te willen trekken. Of het ook lukt om geen aandacht te trekken ligt natuurlijk ook aan omgevingsfactoren. Twee slanke witte zuiltjes zullen wel de aandacht trekken in een klassiek interieur.

Scansonic M10: technische specificaties

Afmetingen: (BxHxD) 130 x 303 x 196 millimeter
Gewicht: 4 kilogram
Frequentiebereik: 70 Hz tot 40 kHz
Impedantie: 6 Ohm
Cross-over: 4 kHz
Systeem: tweeweg basreflex, poort aan de achterzijde
Gevoeligheid: 85 dB
Drivers: 1 x ribbon-tweeter met kapton/aluminium sandwichmembraan, 1 x middentoner/woofer met vier inch Honeycomb versterkte glasvezelconus

Scansonic M20: technische specificaties

Afmetingen: (BxHxD): 220 x 935 x 250 millimeter
Gewicht: 12,1 kilogram
Frequentiebereik: 50 Hz tot 40 kHz
Impedantie: 4 Ohm
Cross-over: 4 kHz, 300 Hz
Systeem: 2,5-weg basreflex, baspoort aan de achterzijde
Gevoeligheid: 86,5 dB

Drivers: 1 x ribbon-tweeter met kapton/aluminium sandwichmembraan, 1 x middentoner met vier inch Honeycomb versterkte glasvezelconus, 1 x woofer  met vier inch Honeycomb versterkte glasvezelconus.

Scansonic M10 en M20: testomgeving

De luidsprekers zijn aangestuurd door verschillende versterkers en stonden circa een meter van de achterwand vandaan. De M10’s en M20’s hebben muzieksignaal gekregen van een Denon PMA-600NE, een Cambridge Audio AXA35 en een NAD 7600. Als bron is de Cambridge Audio AXC35 cd-speler ingezet. Ook een Atoll MS120 streamer en een Wadia 321 Dac hebben muzieksignaal mogen aanbieden.

Genoeg gepraat over techniek. We gaan muziek luisteren.


EDITORS' CHOICE