Geheugen vervorming
En daarmee zijn we aangeland bij het punt waarop het volgens Lavardin bij de meeste versterkers fout gaat. Transistor versterkers, zo luidt deze theorie, gebruiken silicium overgangen en in deze silicium overgangen blijven sporen hangen van de electronen die er doorheen vloeien. Dit zorgt voor geheugen vervorming. Buizen versterkers kennen een lage geheugen vervorming doordat in de buis de electronen een weg afleggen door een vacuum. Deze versterkers hebben als nadeel echter een gelimiteerde bandwijdte, een beperkte uitgangskracht en een slechte score op het punt van harmonische vervorming. Lavardin claimt nu een manier gevonden te hebben om de geheugen vervorming van een transistor ontwerp terug te brengen. En doordat er al sprake is van een ultra lage harmonische vervorming, een grote bandwijdte en voldoende uitgangsvermogen verslaat het Lavardin ontwerp zowel de beste buizenversterkers als de beste transistorversterkers. Voorwaar een gedurfde uitspraak die ik graag in de prakrijk wil toetsen!
De Opstelling
Om dat te kunnen realiseren neemt de Lavardin IS Reference binnen mijn eigen systeem de plek in van mijn Densen Beat B100 en B300 versterkers. Signalen ontvangt hij, via de North Star model 3 DAC en North Star model 4 upsampler / anti jitter device, van het CEC TL5100 cd transport en via de in de Lavardin geïntegreerde MM phonotrap van mijn Clearaudio Champion Limited Edition waarin mijn Clearaudio Victory H als high output MC element nog net voldoende uitgangssignaal produceert. De digitale apparatuur is onderling gebalanceerd verbonden middels Gotham GAC-2, de North Star DAC is middels Siltech ST48 verbonden met de Lavardin IS Reference en de kabel die voor het transport zorgt van het analoge signaal van de Clearaudio Champion Limited Edition is een Clearaudio Sixstream. Mijn vertrouwde StraightWire Encore luidsprekerkabels verzorgen het transport naar de Sonus Faber Concerto luidsprekers. Omdat de Lavardin IS Reference slechts één paar luidsprekeraansluitingen te bieden heeft gebeurt dat nu single wired. Mijn huiskamer meet nog steeds vijf bij vijf meter en kan gekenschetst worden als “hard”. De luidsprekers staan twee meter uit elkaar, licht naar binnen gedraaid en op ruim een meter van de muur daarachter. Zijmuren zijn nog verder verwijderd.
Lavardin is heel duidelijk in haar bijgeleverde gebruiksaanwijzing; geen ander netsnoer gebruiken dan het bijgeleverde, hooguit het standaard netsnoer omruilen voor een speciaal netsnoer dat zij zelf in hun pakket hebben; de CMR150. Tijdens de test is gebruik gemaakt van het standaard netsnoer. Ook lichtnetfilters zijn uit den boze. Ik heb ze dan ook niet gebruikt. Geen dempers, kegeltjes of andersoortige voetjes gebruiken; gewoon op de drie rubberen pootjes die deel uitmaken van het ontwerp; twee voor en één achter. Als ondergrond adviseren ze een uit meerdere lagen opgebouwde houten ondergrond. De versterker heeft geen inspeeltijd nodig omdat dit in de fabriek reeds plaatsgevonden heeft. Ook opwarmtijd is overbodig; volgens de gebruiksaanwijzing is hij na 5 tot 10 minuten bedrijfsklaar. Het heeft dan ook geen zin om hem continu aan het net te laten hangen. Omdat ik al mijn apparatuur continu onder stroom heb staan heb ik me aan deze regel niet gehouden en dus ook niet gecontroleerd of dit klopt. Ik heb de versterker ook enige dagen gewoon laten spelen zonder er kritisch naar te luisteren.