REVIEWLavardin

Lavardin IS Reference

Jan de Jeu | 11 december 2002 | Lavardin

Als er één merk is waarvan ik uitsluitend positieve recensies onder ogen krijg dan is het wel Lavardin. En dan heb ik het niet over afstandelijk geformuleerde opsommingen van uitmuntende specificaties. Dan heb ik het over recensenten die op gepassioneerde wijze beschrijven hoe zij geraakt worden door de muziek wanneer zij deze beluisteren met producten van dit Franse merk. Ook recensenten die over het algemeen een zekere gereserveerdheid etaleren. Op mij heeft al dat enthousiasme een tweeledig effect. Enerzijds ben ik daardoor nog meer dan anders geneigd om me sceptisch op te stellen. Anderzijds ben ik zeer benieuwd hoe zo’n apparaat bij mij thuis zal presteren.

Lavardin Technologies

Barbara StreisandVan oorsprong een concern dat qua producten in de hoek van het militair industrieel complex gezocht dient te worden, produceert Lavardin inmiddels al meer dan 12 jaar audio producten. De apparatuur is te onderscheiden in een Reference lijn en een S lijn. In beide lijnen zijn een geïntegreerde versterker, een voorversterker en een eindversterker opgenomen. Daarnaast kent de Reference lijn nog een dubbel mono uitgevoerde eindversterker, een mono eindversterker en een phono voorversterker. Luidsprekerkabels, interlinks en een netsnoer completeren het pakket. De hier geteste IS Reference is de referentie uitvoering van de geïntegreerde IS uit de S lijn. Vergeleken met de 2200 euro kostende IS, is de IS Reference met zijn prijskaartje van 3420 euro een flink stuk duurder. Wordt er gekozen voor een exemplaar met een geïntegreerde MM phono voorversterker, zoals bij het hier geteste exemplaar, dan komt daar nog eens 330 euro bij.

Lavardin IS Reference

Die prijs lijkt aan de forse kant wanneer men de versterker uit de doos tilt. Met zijn 6 kilo aan gewicht en zijn relatief bescheiden afmetingen van 70 x 430 x 300 mm (hxbxd) is het zeker niet het meest imposante audio component dat ik ooit in huis gehad heb. Zijn uiterlijk is al evenmin spectaculair te noemen. De term eenvoudig past beter bij deze versterker. De zwarte kast van aluminium is stevig en netjes afgewerkt. Dit geldt tevens voor het aan de hoeken afgeronde front dat van hetzelfde materiaal vervaardigd is en dat met vier in het oog springende zilverkleurige schroeven aan de kast vastgezet is. Op dit front verder nog aan beide uiteinden twee draaiknoppen. Bij het testexemplaar uitgevoerd in blank metaal hetgeen ik zelf wel fraai vind. Met de linker knop kan gekozen worden voor één van de vier beschikbare lijn functies. Bij de IS Reference met geïntegreerde phono trap wordt in de fabriek de vierde stand toebedeeld aan phono. In het midden van het front een fel rood oplichtende power LED. De achterkant is eveneens een toonbeeld van eenvoud met rechts de power schakelaar en het IEC aansluitpunt voor het bijgeleverde netsnoer. Op dit aansluitpunt staat ook de, voor een zo optimaal mogelijke geluidskwaliteit van groot belang zijnde, fasekant gemarkeerd. Daarnaast de 4 mm aansluitingen voor de luidsprekerkabels (helaas met plastic draaiknopjes) en links daarvan de fraai uitgevoerde, vergulde, TPFE geïsoleerde cinch aansluitingen voor de lijn ingangen en de tape out.

Lavardin IS ReferenceKan het minimalistischer? Jazeker, er zit namelijk ook geen afstandsbediening bij. Persoonlijk kan ik die apparaten missen op mijn salontafel; ik sta wel gewoon op. Mijn attitude is; besteedt dat geld maar aan het optimaliseren van de klank. Ook de vier lijningangen zijn voor mij meer dan voldoende, al kan ik me wel voorstellen dat er mensen zijn die dit wat weinig vinden. Nergens een aanduiding dat het hier om de Reference uitvoering gaat. O ja toch; op het plaatje aan de achterkant waarop eveneens het serienummer vermeld staat. Maar zo’n in het oog springende vermelding is bij een merk als Lavardin ook volstrekt niet belangrijk. Alle gemaakte keuzes bij het ontwerpen van deze versterker lijken het optimaliseren van de klank als uitgangspunt te hebben.






EDITORS' CHOICE