REVIEWvan den Hul

Nikola Tesla

Op mijn vraag wat The Extender doet en hoe het werkt krijg ik een uitleg van de heer Van den Hul die terug gaat naar Nikola Tesla, de wetenschapper  die ooit het fenomeen “scalaire golven” ontdekte. Een patroon van golven dat volkomen massaloos is en zich een miljard maal sneller verplaatst dan het licht, wat alleen maar kan omdat het massaloos is. De golven zijn niet meetbaar met normale meetapparatuur en bestaan volgens traditionele wetenschap daarom niet.

Wat niet meetbaar is bestaat niet? Toch zijn die golven wel aantoonbaar en laten zich door niets tegenhouden, alleen door aluminium. De golven zouden bijvoorbeeld de oorzaak zijn dat tweelingen, die duizenden kilometers uit elkaar zijn, het bemerken als er iets aan de hand is met de ander, zonder tijdvertraging, zonder enige andere vorm van communicatie. Iets dichter bij huis een moeder die “voelt” dat er iets gebeurt met haar kind buiten haar gezichtsveld of bereik. De scalaire golven kunnen genezend gebruikt worden zo vertelt de heer Van de Hul mij en daarover is genoeg te vinden op internet.

Wat Van den Hul heeft gedaan vanuit zijn positie als erkend therapeut, werkend met onder meer scalaire golven, is in een onderzoeksperiode van zes jaar dat gedeelte filteren wat direct inwerkt op het stukje van onze hersenen waar de perceptie van emotie, intuïtie en gevoel verwerkt wordt. Elektronica gevat in een kleine behuizing die op of naast een luidspreker gezet kan worden, wekt via een spoel de  scalaire energie op en zendt die rechtstreeks naar het juiste deel van onze hersenen. Niet via geluid, niet via licht, niet via enige andere bekende vorm van energieoverdracht of via onze normale zintuigen. The Extender wordt daarvoor gevoed met een stekkervoeding en parallel aan de luidsprekers aangesloten, of mag op de uitgang van een lijnversterker staan.

Het resultaat, hoe ongeloofwaardig het ook mag klinken, is het toevoegen van een extra dimensie aan een hifi systeem die ons helpt in onze hersenen instrumenten, stemmen en opnameruimtes beter te herscheppen dan met alleen luidsprekers mogelijk is. Dat werkt niet met een huis-tuin-en- keuken systeem, mijn ervaring is dat hoe beter het systeem presteert, des te groter is de invloed van The Extender. De prijs van een set is met € 5.000,- duidelijk niet bedoelt voor een “setje”, het past in de prijsklasse van een high end systeem en vormt daar een welkome, alleszins voor mij nog steeds onbegrijpelijke toevoeging, die absoluut werkt en een aanvulling is die ik op geen andere wijze kan bereiken. € 5.000,- is en blijft veel geld, toch ken ik mensen die vergelijkbare bedragen of nog veel meer uitgeven aan upgrades, kabels, voetjes, schaaltjes en dergelijke, die soms een veel minder hoorbaar resultaat opleveren. Laat staan uw beleving positief kunnen beïnvloeden door u dichter bij de uitvoerende te brengen.

Thuis

Een kort berichtje op Facebook van mijn hand over The Extender leverde geïnteresseerde bezoekers op die deels eerder kennis hadden gemaakt met het fenomeen scalaire golven en deels puur nieuwsgierig waren. Thuis plaatste ik The Extender op een paartje PMC fact.12 luidsprekers met daarachter een Pass Labs X250.5 eindversterker en een Audia Flight Strumento No.1 lijnversterker. Streamen deed ik via een NAD M50/M52 combinatie waarachter een Metrum Pavane Level II DAC staat. Vanwege een andere recensie ook met een Sforzato DSP-030 EX digitale muziekspeler plus een Sforzato PMC-02 EX wordclock. De laatste combinatie haalt de muziek over Ethernet van een NAS. Iedere luisteraar herkende de toevoeging van een extra dimensie aan de weergegeven muziek direct, waarbij de meningen verschilden over hoe belangrijk The Extender is voor de weergave.

Tussen de bezoekers zaten wat wij noemen “getrainde oren”, maar ook mensen die helemaal niets hebben met de betere audio. Sommige muziekstukken die goed zijn opgenomen, denk aan Stacey Kent, Viktoria Tolstoy en klassiek werk maakten de invloed van The Extender zeer duidelijk, andere stukken die gewoon slecht opgenomen zijn reduceerden het effect. De werking is niet alleen beperkt tot muziek en zang, door het audiosignaal van de TV over het systeem te voeren werkt The Extender ook bij TV series en films, door de indruk van ruimte te vergroten en de weergave te intensiveren.

Naast de kwaliteit van de bron is ook de kwaliteit van de keten belangrijk gaf ik eerder al aan. De Sforzato die op wezenlijke punten de meerdere is van mijn eigen streamer oplossing maakte het onderscheid tussen met en zonder The Extender duidelijker. Het ruimtelijke beeld herscheppen, waarin de Sforzato toch al goed is, wordt verdiept. Dat is niet alles, de klankbalans van instrumenten en stemmen wordt verbeterd met The Extender ingeschakeld. Snelheid in de weergave neemt toe, attack is intenser, muziek vloeit meer, microdetails worden gemakkelijker hoorbaar en het luisterplezier neemt toe. Zet ze uit en het geluid wordt terug in de richting van de speakers gezogen. Na ongeveer een maand leven met The Extender in mijn huiskamer vraag ik mij oprecht af of ik die nog wel zou willen missen. Want muziekweergave die zich terugtrekt zodra The Extender wordt uitgezet ontneemt een mij dimensie of emotie die ik tot nu toe alleen kan beleven tijdens het aanwezig zijn bij een concert of willekeurige andere uitvoering waar ik musici kan aanraken. 


EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »