REVIEWArcam

Interface en apps

De kans is groot dat je daarom de Arcam-apps er bij haalt. Er zijn er twee. Arcam Control is de directe vervanger van de fysieke afstandsbediening. Qua uiterlijk is het even strak en sober als de toestellen zelf, maar het is wel heel bruikbaar. Het is praktisch dat je snel zaken als het niveau van de sub kunt aanpassen.

De tweede app heet Arcam MusicLife en dient primair om muziek te selecteren die je over DLNA afspeelt. Ook hier geen overbodige versieringen, gewoon een app die snel en direct zijn werk doet. Dezelfde app hebben we ook gebruikt voor de test van de Solo Music en Solo Movie, en dus weten we dat je via MusicLife ook bepaalde muziekdiensten (zoals Qobuz) kunt bedienen. Helaas werkt net deze functionaliteit niet voor de AVR550, en ook Airplay of Bluetooth moet je ook niet verwachten. De AVR550 loopt dus niet over van streamingopties, zeker als je hem vergelijkt met wat Yamaha en Onkyo bieden. Het enige waar je naast DLNA op kunt rekenen is Spotify Connect. Nu moeten we wel opmerken dat je via de Android-app uBubbleUPnP in hoge kwaliteit Tidal en Qobuz over DLNA naar de Arcam-receiver kunt streamen. Die app heb je al voor enkele euro's.

Het zal je niet verbazen dat de tv-interface ook geen visueel festijn is. Neen, het presenteert zich zo zakelijk als maar mogelijk. De interface betekent in dit geval gewoon ‘de instellingen’, want je hebt geen echt hoofdmenu waar bijvoorbeeld de verschillende ingangen grafisch zijn voorgesteld. Dat is bijvoorbeeld bij Sony heel mooi gedaan. Aangezien dit een toestel is voor serieuze thuiscinema’s en wellicht wel door een installateur wordt geplaatst, moet je ook geen uitgebreide doe-het-zelf setup-stappenplan verwachten zoals bij Denon.

Wel zijn de instellingen extreem uitgebreid en ontbreekt er echt niets. Hetzelfde is waar qua aansluitingen. De AVR550 is voorzien voor omgevingen met thuisautomatisatie, via IP of via RS232, bijvoorbeeld. Je kunt rekenen op zeven HDMI-inputs, vier coaxiale ingangen, twee optische aansluitingen, zes analoge ingangen, een USB-poort en een 3,5 mm jack. Omdat Arcam deze receiver ook graag ziet verschijnen in grote, high-end thuiscinema’s, heb je niet minder dan twaalf pre-out-paren. Je kunt de AVR550 dus volledig als pure AV-processor gebruiken en de versterking overlaten aan stevige poweramps, zoals de 4.500-euro kostende P49. Houd er rekening mee: je gaat meer dan één van deze stereomonsters nodig hebben…

Er zijn daarnaast drie HMDI-outputs, verdeeld in twee aparte zones.  Alle HDMI-aansluitingen zijn HDMI2.0a- en HDCP 2.2-compatibel.

Dit is waar het om draait

Als je bovenstaande leest, haal je misschien al je gom boven om de AVR550 van je lijst van te onderzoeken receivers te schrappen. Maar wacht, wat dit toestel mist qua sexiness compenseert het met veel vermogen en een heel sterk kamercorrectie-gedeelte. De voornaamste troef is zonder twijfel de Dirac Live-implementatie, die zoveel verder gaat dan een klassiek kalibratiesysteem. De resultaten zijn veel indrukwekkender, waarom dat is lees je in ons achtergrondstuk rond Dirac. Je bent er wel even mee bezig, vooral als je effectief gaat voor een 7.1- of 5.1.2-opstelling. Hoe meer kanalen, hoe langer de meting duurt. In tegenstelling tot de meeste kalibratiesystemen moet je op een zevental posities een meting maken – én die meting doe je via een laptop.

Het knappe is dat je na de meting een voorgestelde gecorrigeerde frequentiecurve krijgt aangeboden die je nog naar hartenlust kunt aanpassen. Dat is wel een aanrader. Dirac streeft namelijk naar een neutrale weergave en neigt daarbij om net de interessante sprankel in de detailweergave weg te drukken. Daarom grijp je best in: een klein beetje de curve aanpassen, naar de receiver sturen en dan beluisteren. Niet helemaal goed? Keer dan terug naar het meetresultaat en pas opnieuw aan. Voor wie graag met geluid bezig is, is het een leuke bezigheid. Eén tip: maak kleine aanpassingen. Een frequentiegebied met een dB meer of minder heeft een grote impact.

Er is ook wel een keerzijde aan het verhaal. Dirac levert prachtige resultaten en dat op een vrij gebruiksvriendelijke manier – toch vergeleken met een heel aantal andere professionele oplossingen. Maar het blijft toch een uitgebreid proces om uit te voeren. Bovendien levert het de beste resultaten op als je de meting nog wat tweakt, iets dat een kennis en tijd vereist. Je zal naargelang je ervaring gauw een vijftal keer aan het tweaken slaan. Zo ben je al gauw uren kwijt. Na elke tweak wil je immers het resultaat beluisteren en dat bekent weer de Dirac-filters uploaden naar de AVR550. Moeilijk is dat niet - de app op je pc doet het voor je - maar het neemt bij een 5.1 of hogere opstelling wel wat minuten in beslag. Je kunt telkens maar één filter invoeren op de receiver, waarbij je het naar wens per ingang kunt activeren. Je kunt ook bijvoorbeeld bij het beluisteren naar muziek uitsluitend met stereospeakers werken die niet gecorrigeerd zijn. Je hebt natuurlijk de optie om het voor je te laten doen door een hifi-specialist.

Laten we het eens over vermogen hebben. Arcam specificeert 90 watt vermogen – met elk van de zeven kanalen aangedreven. Een significant verschil met vele andere fabrikanten, die meestal uitpakken met een cijfer als ‘200 watt’, maar niet vertellen dat dit vermogen enkel bij een belasting op één kanaal wordt gehaald. Nu heeft uiteraard niet iedereen gigantisch veel vermogen nodig, maar voor thuiscinema-doeleinden is meer toch beter.

MERK

EDITORS' CHOICE