REVIEWArcam

In het gebruik

We konden niet wachten om ‘Blade Runner - The Final Cut’, net verschenen op Ultra HD Blu-ray in 4K en met Dolby Atmos-soundtrack, los te laten op de AVR550. De receiver werd gekoppeld aan een set Monitor Audio Silver-speakers (2 x Silver 200, 2  x Silver 50 en een Silver C150-center), beiden geleverd door de Belgische importeur van beide merken (Transtel-Sabima), met een Bowers & Wilkins DB2D-subwoofer (eigen kamercorrectie reeds ingeschakeld). De klassieker van Ridley Scott heeft iedereen ondertussen een dozijn keer gezien, maar toch is deze definitieve (nu ja, we zien wel, dit is al versie 7) versie nog even spectaculair als altijd. De geweldige soundtrack met muziek van Vangelis speelt daar een immense rol in, even sterk als de baanbrekende visuals die een grimmige toekomstvisie neerlegt.

Het is ook een film met veel dynamiek. Introspectieve stiltes (die in de minder goede Hollywood-versie gevuld werden met een voice-over van een verveelde Harrison Ford) wisselen af met de machtige Vangelis-geluidseffecten. Ridley Scott wou de indruk geven dat de futuristische LA verlaten was maar dat sommige plaatsen net heel druk zijn. Dat komt ook tot uiting in het geluidsproductie. De scènes met mensenmassa die door het regen stappen – mét lichtgevende paraplu’s – zijn bekend, let maar op hoeveel detail je op dat moment hoort. Regendruppels, Aziatische kreten in de achtergrond, voertuigen die voorbij rijden, fietsbellen,… er gebeurt heel veel. De combinatie van kracht en Dirac laat de AVR550 dit alles heel accuraat weergeven. De Silvers die we testen zijn relatief goedkope speakers, maar met deze receiver scheren ze hoge toppen.

Ook bij de 4K-versie van ‘Ghost in the Shell’, met Scarlett Johansson, merken we die extreem goede plaatsing van alle klanken. De film is niet bepaald goed ontvangen, zeker niet door de fans van de oorspronkelijke anime. En dat is niet geheel onterecht, want het verhaal mist de diepgang waar het Japanse origineel zo sterk in was. Visueel is het echter een prachtig ding en ook de soundtrack van Clint Mansell – je kent hem misschien nog van de zalig repetitieve soundtrack van ‘Moon’ - ondersteunt de film helemaal perfect. De muzikale focus van Arcam werpt ook hier zijn vruchten af.

Conclusie

De Arcam AVR550 is één van de meest competente en krachtige receivers die we ooit getest hebben. Tegelijkertijd is het één van de soberste AV-receivers, vooral als je kijkt naar de rest van het speelveld. Streaming is minimalistisch, een interface is niet meer dan een lijst instellingen, en je gaat niet verliefd worden op zijn uiterlijk. En toch: bakken power en een kalibratiesysteem dat zelfs goedkope speakers laat uitblinken. Wie heeft meer nodig?

Arcam FMJ-AVR550
€ 3.599 | www.arcam.co.uk
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE