NIEUWSdCS

dCS viert jubileum en lanceert Vivaldi One

Het Britse dCS viert zijn dertigste verjaardag en doet dat met de lancering van de Vivaldi One, een sacd/cd-speler die is voorzien van streamingfuncties en de nodige digitale ingangen. De speler heeft een loopwerk van Esoteric en een dCS Ring DAC aan boord. De oplage is beperkt tot 250 stuks.

Vivaldi One

dCS bestaat dit jaar dertig jaar en dat is reden voor een feestje. Het feest wordt opgeluisterd met het uitbrengen van de Vivaldi One, een alles-in-één digitale speler die voorzien is van de laatste en beste technieken van dCS. Het apparaat zal verkrijgbaar zijn in drie uitvoeringen. De koper kan kiezen tussen hoogglans wit of pianozwart. Het lakwerk wordt verzorgd door het Britse HQ Lacquer. De derde uitvoering wordt Decoplate 24K Gold genoemd en wordt verzorgd door FH Lambert Ltd. De koper krijgt dan een volledig en duurzaam verguld apparaat.

Niet alleen de buitenkant krijgt de nodige aandacht. De binnenkant herbergt de nodige state-of-the-art techniek waaronder een VRDS Neo sa/cd-loopwerk van het Japanse Esoteric. dCS heeft ook de laatste generatie van zijn Ring Dac ingebouwd. Deze dac draait op door dCS zelf ontwikkelde software die FPGA-chips en DSP-chips aanstuurt. Met eigen software en krachtige processors kan dCS het conversieproces dan ook volledig naar zijn eigen hand zetten. Dit geeft volgens dCS een veel beter resultaat in vergelijking met de gebruikelijke dac-chips die door veel fabrikanten gebruikt worden.

De Vivaldi One kan PCM-signalen tot 24-bit / 384kS/s weergeven alsmede DSD128. MQA alsmede alle gebruikelijke lossless bestandsformaten worden ondersteund. Via de Gigabit LAN-aansluiting kan gebruik gemaakt worden van Tidal, Spotify Connect of Apple’s AirPlay. Wie Roon wil gebruiken wordt op zijn wenken bediend. De firmware van de Vivaldi One kan indien nodig later worden bijgewerkt. Digitale en analoge circuits hebben ieder hun eigen voedingslijn. Desgewenst kan de Vivaldi One aangesloten worden op een externe klok. De luisteraar heeft de keus uit een zestal filterinstellingen waarbij onder andere gekozen kan worden uit maximale onderdrukking van jitter of maximale onderdrukking van ruis. De Vivaldi One heeft vaste en variabel analoge uitgangen, zowel cinch als XLR. Bediening vindt plaats met de Vivaldi One Control App. De kanaalscheiding bedraagt 115 dB.

Zoals gezegd, de oplage is beperkt tot 250 genummerde exemplaren. De prijs bedraagt 55.000 Britse ponden. Prijzen voor de rest van Europa zijn nog niet bekend. De Vivaldi One zal vanaf juni verkrijgbaar zijn.

dCS

Het in Engeland gevestigde dCS is opgericht in 1987 en speelt sindsdien mee in de voorhoede van digitale audio. dCS combineert naar eigen zeggen wetenschap en creativiteit. dCS maakt DA-converters, upsamplers, master clocks en sacd/cd-loopwerken.


EDITORS' CHOICE