De Core is dus een toestel dat wat apart staat van de resterende drie Uniti-apparaten: de Atom, Star en Nova. De vormgeving van de Core Server is niet helemaal anders dan het design van dat drietal, maar door het gebrek aan een display en volumeknop oogt het wat anoniemer. Dat kun je zeker niet zeggen van de Atom, Star en Nova. De drie Uniti-versterkers delen hetzelfde designtaal en –elementen, en zijn best blikvangers te noemen. De eerder genoemde volumeknop is één van de elementen die daar voor zorgt.
Naim Uniti: de volumeknop
Je vraagt je misschien af: waarom is er zoveel te doen over een volumeknop? Het is om te beginnen geen standaarddraaiknop, maar een zeer groot en opvallend iets. Dat is zeker het geval bij de compactere Atom, waar de knop een groot deel van de bovenkant in beslag neemt. Op de grotere Star en Nova komt iets subtieler over. Technisch is de volumeknop ook wel interessant. Het gebruikt namelijk een combinatie van digitale en analoge technieken, waarbij enkel bij een volumeverandering digitaal wordt gewerkt.
Net zoals bij Mu-So is de ronde volumeknop verzonken in de bovenkant en het heeft een zeker gewicht waardoor het nauwkeurig afregelen van het volume perfect kan. Een led-indicator langs de buitenkant van de ring vertelt je welke volumeniveau er speelt: hoe meer van de buitenomtrek oplicht, hoe luider. Bij de Mu-so bevat de oppervlakte van de knop een aantal toetsen, zoals een input-selector. Dat is bij de Uniti Atom niet het geval. Het toestel in/uitschakelen, ingangen kiezen, muziek pauzeren en geliefde tracks markeren doe je via vier verlichte verzonken knopjes aan de voorkant.
Over die voorkant: waar de Uniti’s zelf uit een geborsteld zwart metaal bestaan, is de voorplaat uit glanzend zwart glas. Het beschermt een vrij groot kleurendisplay die vooral dient om cover-art te tonen. Ongeveer iedereen die de Uniti Atom voor het eerst ziet, gaat er vanuit dat dit scherm aanraakgevoelig is. Dat is niet zo, maar – en dit zorgt voor de verwarring – er is een sensor die een naderende vinger detecteert en de scherminhoud laat veranderen. Zo wordt de schermvullende weergave van een albumhoes bij een bijna-aanraking vervangen door een kleiner hoesje en metadata van het lied dat speelt.
Het gebruik van zwart geborsteld metaal, de koelvinnen aan de zijkant en de vorm met zijn scherpe hoeken doen ook aan nog een ander Naim-toestel denken: de Statement. Je weet wel, de manshoge, 101 kg wegende versterker die de jouwe is voor slechts circa 250.000 euro. Zet het maar op je lijstje voor de dag dat je de Euromillions wint.
Naim Uniti: bediening
Los van de knoppen op het toestel zelf heb je twee manieren om de Uniti Atom te bedienen: via de app en via de meegeleverde remote. Het is best een aparte afstandsbediening die Naim je cadeau doet: het is even hoekig als de Atom zelf en ook vrij fors. Maar lijkt wel van hoge kwaliteit, met mooie verzonken knopjes die oplichten en een ringvormige indicator voor het volume. Onze eerste impuls was hier met de vinger een cirkelvormige beweging te maken om het volume te regelen, maar de led-cirkel is puur voor de weergave. Luider en stiller zetten doe je met twee klassieke knopjes iets lager op de remote. Ook bijzonder is dat de remote niet via infrarood of RF werkt, maar via Zigbee. Dat heeft als voordeel dat je qua bereik weinig moet aantrekken. De afstandsbediening hoeft zelfs helemaal niet in de richting van de Uniti te wijzen.Â
Naim was eertijds één van de eerste hifi-fabrikanten die heel sterk op een bediening via een app inzette. Als pionier kwamen ze snel tot de conclusie dat een remote-app vooral gebruiksvriendelijk moet zijn. Snelheid en soberheid, dat zijn de twee leiddraden. Het past wat in de designfilosofie die de Classic-versterkers produceerde. Het resultaat telt. En inderdaad, wat je ook wil doen, in de Naim-app raak je altijd met een paar tikken waar je moet zijn. De app is visueel niet echt spannend, al kun je wel kiezen uit een heel aantal thema’s die het op een niet-kitscherige wijze kleurig maken.
Naim Uniti: de bekende applicatie
We kennen deze app van de tests van de Mu-So-speakers, waar het zich altijd heel stabiel en snel toonde. Bij de Uniti-tests liepen we wat vaker tegen problemen aan, net omdat we met niet-finale software aan de slag gingen. Zo werkte de app maar deels op Android (we konden geen bronnen selecteren) en deels op iOS (pas na twee resets konden we DLNA-bronnen benaderen). We vermelden dit nu even in de kantlijn, maar Naim heeft zich geëngageerd om te zorgen dat alles soepel loopt tegen de tijd dat de Uniti’s effectief te koop zijn. Tegen het einde van de test werkte de iOS-app overigens merkbaar beter dan in het begin, dus er is licht aan het einde van de tunnel.
Als je meerdere Naim-apparaten in huis hebt, zie je bij het openen van de app de toestellen voorgesteld. Tik op de Uniti die je wil bedienen en je krijgt bovenaan het scherm alle ingangen – fysiek en streaming – te zien. Tik er op en je activeert het (als het een fysieke ingang is) of je kunt muziek selecteren. De uitzondering is zoals bijna altijd Spotify. Naim implementeerde Spotify Connect, zodat je bij het kiezen voor de dienst naar de Spotify-app wordt gebracht. De Uniti Atom besturen gebeurt dan via die app, incluis het volume regelen.