NIEUWS

Pagina 2

Mark van Schaik | 31 december 2016 | Fotografie Fabrikant

Alexa luistert mee

Op de CEDIA was echter Amazon alomtegenwoordig met de draadloze Amazon Echo luidspreker/ontvanger (zeven gevoelige microfoons aan boord) en ‘voice service’ Alexa. De Echo is verkrijgbaar sinds zomer 2015 en staat inmiddels bij ruim drie miljoen Amerikaanse huishoudens op tafel; Alexa werkt ook met Amazon’s Fire TV set-top box en Fire TV Stick. Stel Alexa een Engelstalige vraag (“Alexa, what is home automation?”) en “ze” doet haar best hem te beantwoorden, doe een verzoek (“Alexa, can you set the alarm in ten minutes?” want ik sta met mijn handen in het pizzadeeg) en ze willigt het in. Natuurlijk moet Alexa nog veel leren maar met open source technologie en onder andere Lutron, Control4, Nest, Honeywell, Insteon, Home Seer, Smart Things, Belkin WeMo, Philips Hue, Wink, Haiku Homes en EcoBee als connected partners, heeft Amazon vaste grond onder de voeten in veel smart homes.

Crestron VP John Clancy introduceerde tijdens de CEDIA de samenwerking van zijn firma met Alexa op overtuigende wijze. Lekker om voor het dimmen van de lichten, het ophalen van de zonwering, het afspelen van muziek (via bijvoorbeeld Spotify Premium of Amazon Music) of audiobooks (via Audible) geen smartphone of andere controller meer te hoeven pakken, een app te moeten openen, enzovoorts. Je kunt zelfs je BMW een route laten plannen en desgewenst bestelt Alexa ook een pizza voor je! Op het kantoor van Spark Custom Electronics in Vinkeveen doet Alexa inmiddels ook dienst. Het feit dat Alexa altijd meeluistert in huis (zoals ook de nieuwe smart tv’s van in elk geval Samsung altijd meekijken, en wie wantrouwt zijn laptop met webcam niet?), gaf de CEDIA Talks over beveiliging en surveillance overigens een tamelijk pikante draai...

Spagaat

Gelukkig keek men niet alleen in de glazen bol, maar werd ook teruggegrepen op bestaande technieken. Hoe interpreteert het menselijk oor geluidsniveaus, hoe regel je loudness in, hoe optimaliseer je je luidsprekerposities en zet je je digitale systeem (inclusief Dolby Atmos) optimaal op? De presentatie Audio Basics and System Design beantwoordde deze vragen en ging daarbij in op allerlei standaardbegrippen op audiogebied. Het was een pittige opfrisser (en niet de enige...) over frequentie, signaalniveaus in volts en dB en nog een heleboel meer, die aangaf dat je als ontwerper, installateur of distributeur tegenwoordig een flinke spagaat moet maken om oude en nieuwe technieken met elkaar te verbinden. Moet je die spagaat maken? Ja, want je wilt iedere klant koesteren, ongeacht of hij of zij denkt vanuit oude of nieuwe technologie.

Smart CEDIA nieuws

Integra presenteerde de gloednieuwe Research Series DRX-R1 als vervanger van de DTR-70.6. Deze 11.2 kanaals netwerk a/v-receiver geeft 4K UHD video en object-based audio tot 7.2.4 kanalen door. Tweede model in de Research Series is de DRC-R1, een 11.2-kanaals netwerk a/v pre-amp. Verder zag het CEDIA-publiek voor het eerst de DSX-3, een 5.1-kanaals slim line receiver (3” hoog, vooralsnog niet in EU verkrijgbaar) en de DRX-7 9.2-kanaals netwerk a/v-receiver. Bijzondere toevoeging aan het Integra-pakket is de DLB-5 Object-Based Surround Sound Bar (nog niet in de EU), waarin center en links/rechts luidsprekers worden gecombineerd met twee omhoogstralende luidsprekers voor DTS:X en Dolby Atmos content. Ten slotte kondigde Integra op de CEDIA ook software upgrades aan met DTS Play-Fi. Een voorzichtige eerste stap voor nog meer multiroom audio vanuit één apparaat?

Fusion Research introduceerde de Duet muziekserver, waarin een Burr-Brown dac zorg draagt voor 24-bit/192kHz file support en waarin geen ventilator te vinden is. Ze kondigde tevens de release van een nieuw OS aan voor zijn muziekservers, getiteld Summit. Met Summit OS ondersteunt Fusion Research per server meerdere Spotify-accounts (via Spotify Family), Tidal- en iTunes-accounts (backup en synchroniseer muziek en playlists). Het is niet langer noodzakelijk om een MySqueezbox.com account te hebben. Integratie van de Duet is nu mogelijk in Control4, RTI, URC, Compass Control en Crestron controlesystemen.

ELAN Home Systems lanceerde een 12-inch touchpanel, de gXP12. Dankzij de 5MP camera en een digitale MEMS microfoon met echo- en noise-cancelling is het scherm ideaal in combinatie met de ELAN Intercom. Dankzij de ELAN 8.0 software-update met nieuwe UI kan het touchpanel tevens als videomonitor worden gebruikt. In de 8.0 software-update is ook agenda-integratie meegenomen, alsmede de drivers voor het Denon HEOS draadloos muzieksysteem, DISH betaal-tv en Hayward OmniLogic pool control (de laatste twee niet in de EU). Alle Z-Wave home control apparatuur van Vera is voortaan ook te koppelen met ELAN. Voice control via Amazon Alexa! ELAN’s Video over IP is helemaal klaar voor 4K HDCP 2.2 doorgifte. Met de Network Controller is installatie een fluitje van een cent. ELAN demonstreerde de aanstaande 4k Premium UHD UltraMatrix lijn. Deze 4K HDMI/audio-switchers ondersteunen Dolby 5.1 Downmixing, DTS, Dolby TrueHD en Dolby Atmos Pass Thru, zowel als HDMI audio-to-digital en analoge outputs. Ook onthulde de firma een lijn van 4K UHD switchers, extenders en receivers, alsmede diverse Video-Over-IP oplossingen, waarmee ELAN in een klap weer middenin het speelveld van de videodistributie staat.

SpeakerCraft vierde zijn veertigste verjaardag op de CEDIA en viel in de CEPro-prijzen met zijn Dolby Atmos Series luidsprekers, die eerder dit jaar op de ISE ook al werden onderscheiden. Residential Systems deelde een CEDIA Best of Show Award uit aan SpeakerCraft voor de AIM Series 2 ATX100 luidspreker. # SpeakerCraft introduceerde bovendien twee nieuwe in-wall left-center-right (LCR) luidsprekers, de AIM LCR5 FIVE Series 2 en de AIM LCR5 TWO Series 2. Beide modellen zijn gemaakt voor de combinatie met de Dolby Atmos enabled ATX100 (leverbaar vanaf november). En omdat er veel aandacht uitgaat naar onzichtbare luidsprekers - die natuurlijk wel de meest uitzonderlijke prestaties dienen te leveren - heeft SpeakerCraft tevens een grille ontworpen waarachter deze luidsprekerset geheel uit zicht blijft.

Het Oostenrijkse iRoom introduceerde een nieuw tabletop iPad docking station, de iTop Basic; zonder quick keys en daarmee iets goedkoper dan de reguliere iTop. Voor de iTop ontving de firma de CEPro Award in de categorie Control and Automation. Een ander model biedt beveiliging zodat ongenode gasten de iPad minder makkelijk mee kunnen nemen.


EDITORS' CHOICE