ARTIKELSonore

Luistershow


Gastauteur | 18 december 2011 | Sonore

Opvallend was dat iedereen ook echt stil en geboeid zat te luisteren. Het geluid was geheel vrij van scherpte. Iedereen was enthousiast over het geluid. Zelfs onze kritische gast moest toegeven dat het in ieder geval toch niet slecht klonk. Vervolgens werd er een luidsprekerkabel gemonteerd van een van de bezoekers. Het kan niet anders dan dat luidsprekerkabels verschil maken, want de voortrap moest direct aanzienlijk verder worden opengedraaid om hetzelfde geluidsniveau te bereiken. Het geluid was wezenlijk anders. Het klonk voor mij minder aangenaam, net alsof het je oor ingepompt wordt. Na het luisteren gaven diverse andere toehoorders precies dezelfde omschrijving zoals ik het waarnam. Volgens Cock had dit te maken met de compressie die in sommige kabels plaats vindt, waardoor het allemaal minder vrij klinkt.

Cock legde uit hoe het komt dat Sonore zo anders klinkt. Volgens Cock wordt er gebruik gemaakt van hele dunne aders in de kabel die onafhankelijk van elkaar zijn geïsoleerd, waardoor je geen versmering en looptijdverschillen krijgt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is juist een dunne kabel veel beter dan een dikke. Dit heeft alles te maken met een soort van tunneleffect.

Helaas kon Cock zijn verhaal niet afmaken omdat hij in de reden werd gevallen door onze kritische bezoeker. Hij had nog nooit zulke onzin gehoord en als Cock nog meer van dit soort onzin ging vertellen zou hij direct opstappen. Daarna kregen we van deze meneer een uiteenzetting over de invloed van capitatieve werking en nog veel meer zaken. Ik hoorde in ieder geval allemaal dingen die ik op de MTS elektronica nooit heb gehoord. Wat dat aangaat was het verhaal van Cock een stuk realistischer.

Arco ging over tot het luisteren naar een andere kabel. Een interlink van een van de gasten dit keer. Het klonk zeker niet slecht, maar nu ook weer niet veel beter dan thuis. De interlink werd gewisseld voor een Sonore kabel. En weer viel het puzzelstukje op zijn plaats. Het geluid klonk voor mij ineens weer een stuk aangenamer. Ook de andere luisteraars hadden dit gevoel, gezien de opmerkingen. Opmerkingen als natuurlijk, vrij, en ongedwongen kwamen van allerlei kanten.

Daarna was het tijd voor een netsnoer van Sonore. Nu dacht ook ik hou op met die onzin, de netspanning loopt vanaf de meterkast door meterslange onafgeschermde dikke 2,5 mm draad in een lullig PVC-pijpje naar een eenvoudige wandcontactdoos van vijf euro. En dan zal dat laatste metertje kabel een verschil maken? Na tien jaar bij een elektrotechnische groothandel te hebben gewerkt moet je bij mij niet aankomen met die onzin.

De demo begon met een goede kabel van het merk Nordost. Bepaald geen goedkope kabel. Maar gelukkig hoorde ik in ieder geval niks bijzonders met het geluid gebeuren. Blij dat ik daar mijn geld dus niet aan heb weggegooid, dacht ik.

MERK

EDITORS' CHOICE