ARTIKELSonore

Sonore bij ACF Audio


Gastauteur | 18 december 2011 | Sonore

(ingezonden artikel)

Noot van de redactie: onlangs organiseerde ACF Audio in Lage Zwaluwe een Sonore kabelshow. Een van de bezoekers was bijzonder te spreken over de demonstraties die bij het evenement verzorgd werden, en besloot er in overleg met eigenaar Arco Fritzsch een verslag aan te wijden. Bij dezen het resultaat, geschreven en ingestuurd door Ronald Rhebergen. 

Tekst: Ronald Rhebergen

Gewapend met twee eigen interlinks ben ik 26 november naar de Sonore kabelshow gegaan. Ik ben, laat ik het maar zo zeggen, een absolute `non believer` wat het zo genaamd grote effect van kabels aangaat. Bij experimenten die ik thuis zelf heb gedaan met interlinks waren de verschillen marginaal. Om dat nu eens bevestigd te krijgen kwam deze show dus goed uit.

Dat deze show nu juist bij ACF Audio plaats vond was voor mij een extra reden om te gaan luisteren. Voor de reden hiervoor moet ik even terug naar de dag waarop ik de eigenaar Arco Fritzsch heb leren kennen. ACF was net geopend in Lage Zwaluwe. Ik was toen voor het eerst sinds lange tijd weer bezig met een platenspeler. Ik kreeg het geluid maar niet goed en wilde mijn naald eens laten nakijken. Ik was al bij een aantal hifispecialisten geweest. Alle hielden de naald eens in het licht, keken wat moeilijk en gaven vervolgens aan dat de naald versleten was. Direct kreeg ik dan het advies om te kiezen voor een ander element, van gemiddeld zo`n zevenhonderd euro, want dan werd pas duidelijk hoe goed vinyl kon klinken.

Gewapend met deze ervaring belde ik naar ACF Audio. Arco gaf aan dat ik wel langs kon komen met het element, dan keek hij wel even onder de microscoop. Vol trots liet hij zijn zojuist geopende zaak zien. Ik had al heel snel door dat ik hier niet te maken had met een doorsnee hifizaak. Arco bekeek het element onder de microscoop. Na enkele minuten aandachtig kijken en schuiven kwam het verlossende antwoord. `Met het element is niets mis, hier, kijk zelf maar`. Ook ik zag een mooie gave naaldtip. `Staat je arm wel goed afgesteld` was zijn volgende vraag. Gelukkig had ik de JVC bij me. Direct werd deze aan een onderzoek onderworpen en bleek de alignment niet goed te zijn. Na aanpassen konden we heerlijk naar muziek luisteren.

We hebben lang zitten praten en in dat gesprek gaf Arco ook aan dat hij niet zo van de kabels is. Er wordt een boel onzin verteld en mensen wordt een boel geld afgetroggeld met die mooie verhalen. Dit was dus voor mij een extra reden dat ik graag naar de Sonore kabelshow wilde gaan. Arco had me aangegeven dat deze kabels wel een verschil maken en ik zeker zelf moest komen oordelen. Binnengekomen werd ik direct verrast door de hoeveelheid belangstellenden. Ondanks dat er die dag in Nederland heel veel audioshows werden gehouden, was het bij deze kabelshow gewoon druk.

Blijkbaar zaten meer mensen met de vraag of kabels nu wel zo veel kunnen uitmaken. Wat opviel was dat diverse mensen al erg enthousiast waren. De show was al enige tijd aan de gang. Veel mensen hadden zelf ook kabels meegenomen. Voor de show was ook Cock van der Weiden van Sonore aanwezig. Hij is eigenlijk de vader van de Sonore kabels.

Net voordat we wilden gaan luisteren naar een nieuwe configuratie, kwam er nog een belangstellende binnen. Eveneens gewapend met eigen kabels. Hij keek eens meewarig naar de luidsprekerkabels en gaf al snel zijn conclusie: die kabels konden onmogelijk goed gaan klinken. Ze waren volgens hem verkeerd in elkaar gezet waardoor je een capitatieve werking krijgt. Tevens stonden de luidsprekers ook niet goed ingedraaid volgens hem. Daarna gaf hij een betoog hoe kabels zouden werken en gemaakt moeten worden en Sonore voldeed daar zeker niet aan.

Arco bood de man een plaats aan met de opmerking "zullen we er eerst maar eens naar gaan luisteren?" Er werd gedemonstreerd met Quad ESL2905 in combinatie met Bryston 4B eindversterking, de BP26 voorversterker met externe voeding en de cd-speler van Bryston. De eerste ervaring was aangenaam. Wat klonk dit rustig en natuurlijk. Gelukkig werd er ook niet hard en overdonderend gespeeld, maar op een rustig realistisch niveau zoals ik thuis ook speel.

MERK

EDITORS' CHOICE