NIEUWS

Winnaars: Hifi

Redactie HiFi.nl | 15 augustus 2016 | Fotografie Fabrikant

High-end luidspreker:  Bowers & Wilkins 802 D3

Dat Bowers & Wilkins kwaliteit garandeert is al jarenlang bekend – het merk is immens populair in de audiobranche en ze lijken eigenlijk nooit teleur te stellen. Dit jaar kwam de vernieuwde 802 D3 op de markt, samen met zes andere nieuwe luidsprekers uit de 800 serie. Met een hoogte van ruim 1,1 meter is het, op de 800 D3 na, de grootste luidspreker van de serie. Dankzij een nieuw ontworpen Turbine-kopassemblage uit massief aluminium, een nieuwe Continuum midrange-driver, dubbele Aerofoil-bassunits en een kenmerkende diamanten dome-tweeter klinkt de 802 helder en dynamisch. "Een echte referentie in de wereld van hifi-luidsprekers,” aldus EISA. 

Luidspreker: ELAC Debut F6

Met de Debut-lijn zet ELAC een grote stap: de luidsprekers werden volledig ontworpen door de welbekende ingenieur Andrew Jones. Het vlaggenschip van de serie, de Debut F6, is een drieweg, bassreflex-vloerstaander met een 25 mm dome-tweeter, 165 mm aramidevezel midrange-driver en twee 165 mm aramidevezel woofers. Voor relatief weinig geld een goed klinkende speaker bouwen is niet eenvoudig, maar ELAC is er met de F6 toch volledig in geslaagd. "Dit is een eerlijke, ruim voorziene en zeer onderhoudende muziekmaker," stelt EISA. En dat komt vooral doordat hij de nadruk legt op pure fun en nooit tekortschiet bij drukke, complexe mixen. En dat tegen een scherpe prijs.

Compact audiosysteem: Naim Audio Mu-so Qb

"Als je op zoek bent naar een klank die open, ontspannen en punchy overkomt, dan heeft Naim opnieuw de perfecte oplossing." Vorig jaar won Naim Audio's Mu-So systeem, dus dat de miniatuurversie daarvan dit jaar de prijs binnensleept is eigenlijk geen verrassing: ze weten bij Naim heel goed wat ze doen. De Mu-so QB bevat een paar passieve bassradiatoren en vijf drivers, elk met een eigen klasse-D versterker. Dit alles ingebouwd in een compacte, moderne behuizing. Naast uPnP-streaming, Airplay, aptX Bluetooth, optische en analoge ingangen, worden Tidal, Spotify en een aantal internetradiostation ondersteund. Oh ja, én multiroom!

Draaitafel: Pro-Ject The Classic

Toen Pro-Ject 25 jaar bestond bracht het een cadeau aan de wereld: 'The Classic'. Hoewel deze draaitafel er traditioneel uitziet, herbergt hij behoorlijk wat up-to-date technologie die hem plug 'n' play maken. Binnen het houten frame rust het chassis op zes kunststof ballen die isolatie bieden en de binnendiameter van het 2,1 kg zware aluminium plateau wordt gedempt met een vergelijkbaar materiaal. De draaitafel kan twee snelheden aan en is voorzien van een hybride toonarm uit koolstofvezel. Een van de meest stijlvolle, goed klinkende en gebruiksvriendelijke vinylbronnen van het moment, in de woorden van EISA. Kortom: The Classic is nu al een klassieker.

Stereosysteem: Marantz CD6006 & PM6006

Dat Marantz kwaliteit levert is geen geheim: de hoekstenen van het merk bestaan uit hoogwaardige hifi-componenten. De 6000-serie is inmiddels alweer zes jaar oud, maar de CD6006 en PM6006 zijn alles behalve verouderd. Marantz heeft beide apparaten bijvoorbeeld voorzien van een 192kHz/24-bit DAC. De CD6006 heeft een nieuw circuitdesign, opgebouwd uit speciaal geselecteerde onderdelen, en het ontwerp van de PM6006 is versterkt om meer verschillende luidsprekertypes aan te kunnen sturen. "Als je op zoekt bent naar het high-end Marantz-geluid aan een betaalbaar prijspunt, dan zal de gepolijste en krachtige prestaties van deze combinatie niet teleurstellen."

Mediaspeler: Bluesound NODE 2

De nieuwste versie van Bluesound's NODE heeft niet alleen van buiten een make-over gekregen, maar is ook technisch nogal aangepast. Zo is hij voorzien van meer ingangen, zoals Ethernet, WiFi, USB, aptX Bluetooth en een gecombineerde optische/3,5mm aansluiting. Bovendien is hij krachtiger en dus soepeler, ondersteunt hij Spotify, Qobuz, Tidal én het MQA-formaat. Dat betekent dat gebruikers binnen een paar seconden kunnen genieten van streaming in lossless geluidskwaliteit. Kort gezegd, de NODE is "dynamisch, driedimensioneel en zacht voor het oor, een prestatie die je niet zou verwachten gegeven zijn bescheiden verschijning."

High-end DAC: Hegel HD30

De Hegel HD30 is niet alleen een DAC/digitale pre-amp, het is ook nog eens een high-end streamingoplossing, opgebouwd uit speciaal geselecteerde upsampling- en DAC-chips. Op de HD30 vind je acht digitale ingangen, waaronder USB, Airplay en een Ethernetpoort die het mogelijk maakt om de alleskunner te gebruiken als DLNA-renderer. Ook kan hij via (on)gebalanceerde analoge uitgangen een power amp aansturen. Hi-res audio, inclusief DSD128, is uiteraard ook geen probleem. Volgens de EISA in ieder geval de allereerst keuze voor iedereen die wil genieten van de hoogste kwaliteit muziek zonder gedoe. 

High-end hoofdtelefoon: AKG N90Q

Hoewel het misschien niet de eerste draadloze hoofdtelefoon is met digitale signaalbewerking, heeft de N90Q nog een extra verrassing: TruNote-technologie maakt het mogelijk om de frequentierespons aan te passen aan de oren van de luisteraar. Ook is hij voorzien van active noise control, kun je kiezen uit drie verschillende geluidsmodi en vind je in de hoofdtelefoon een ingebouwde DAC die je kunt voeden met een micro-USB-kabel. Er zijn volgens EISA weinig hoofdtelefoons die zo dicht in de buurt komen bij het geluid van een goede luidspreker. Goedkoop is de AKG niet, maar wat je ervoor terugkrijgt is de prijs meer dan waard.

Multiroom systeem: Sonos PLAY:5

Los van de moderne, futureproof, looks heeft de PLAY:5 nog veel meer te bieden. De all-in-one speaker combineert drie tweeters en drie mid-woofers met nieuwe en verbeterde klasse-D versterkers, die maar liefst drie keer zo krachtig zijn als die van zijn voorganger. Dankzij de TruePlay functie, die overigens bij alle Sonos-speakers werkt, kun je zelfs als totale leek de klank aanpassen naar je ruimte. Sonos is al jarenlang de grootste in multiroom audio en "in de PLAY:5 heeft het de kampioen die hun reputatie hoog houdt."

USB DAC / Hoofdtelefoonversterker: Chord Mojo                  

Een USB-hoofdtelefoonversterker op zakformaat, uitgerust met technologie die is afgeleid van de high-end DAC's van het merk - dat is de Mojo in het kort. De (uit één stuk aluminium vervaardigde) behuizing is voorzien van kleurrijke controls die ook nog eens fungeren als bron van informatie. Dankzij custom code voor alle digitale verwerkings- en DAC-functies is de Mojo geschikt voor LPCM-audio tot 768 kHz en DSD tot DSD256. "Met geplande expansiemodules die SD-kaartjes slikken, WiFi-mogelijkheden en een Bluetooth-add-on voor een draadloze verbinding, is een betere mix van veelzijdigheid, geluidskwaliteit en waar voor je geld moeilijk te vinden."


EDITORS' CHOICE