Beoplay A1: Conclusie

Menno Bonnema | 04 augustus 2016 | Fotografie Fabrikant | Bang & Olufsen
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 12 juni 2016

Sound

Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkeld DSP-algoritme waardoor de Beoplay A1 een 360-graden geluidslandschap kan creëren. Het maakt dus niet uit waar je staat of zit: het geluid klinkt altijd hetzelfde. Het geluid wordt geproduceerd door een aluminium, kegelvormige mid-woofer, een koepelvormige zijden ¾” tweeter en een geavanceerd DSP-filter. Deze zorgen voor een diep basgeluid tot 40 Hz, zo is te lezen in het persbericht uit Denemarken.

Dan nu naar de praktijk. Het oog is al verwend, maar zal ook het oor aan haar gerieven komen? Zoals eerder gezegd kwam de Beoplay A1 vrij spontaan aan een spijker te hangen in mijn luisterkamer, naast de boekenkast. Niet direct de beste hotspot qua geluidsweergave. Maar na verbinding gemaakt te hebben tussen iPad en de A1 kwamen er toch mooie geluiden door de geperforeerde aluminium kap van de luidspreker. Al snel werd me duidelijk dat B&O PLAY korte metten wilde maken met het blikkerige geluid dat uit vele smartphone speakertjes pleegt te komen. De Denen zetten daar tegenover een mooi vol geluid, met de nadruk op het middengebied en de zang. Er komt nog behoorlijk wat power uit dit kleine opdondertje. Het hoog is gelukkig niet zo schel als vaak het geval bij andere kleine concurrenten. Het laag mag er zeker ook zijn, zonder daarbij te gaan overheersen.

Later heb ik de A1 op de grote eettafel in de woonkamer gelegd, waar ik vaak even de krant zit te lezen. Terwijl de speaker anderhalve meter van mij staat te ‘spelen’, voel ik de bastonen via het hout van de tafel, een hele aparte gewaarwording. Die basweergave vind ik toch wel het unique selling point van deze Bluetooth speaker. Menige concurrent in dit segment laat het juist afweten op dit vlak. En dat vind ik jammer, maar begrijpelijk gezien de beperkte afmetingen. Maar de BeoPlay A1 weet met al zijn beperkingen wat afmetingen betreft toch met een bas op de proppen te komen die het geluid naar een hoger niveau tilt. Het voorziet de muziek van een extra dimensie, waarbij andere speakertjes teveel in het vlakke blijven hangen. Anderzijds slaat de balans met de laagweergave gelukkig ook niet door. Ook een veelvoorkomend probleem in deze categorie: veel weergevers veranderen daardoor in de bekende boomboom-machine.

Het is mooi om te zien en vooral te horen hoe de strijd tussen steeds kleinere afmetingen en een aantrekkelijk en aanvaardbaar geluid steeds minder tot conflicten lijkt te leiden. Waar houdt dit op? Van B&O had ik natuurlijk al bepaalde verwachtingen, ik wist dat de geluidsontwikkelaars van B&O mij niet met een kluitje in het riet zouden sturen. Maar toch blijft het ook voor mij verrassend om te constateren dat een geluidssysteem van amper tien centimeter breed en drie centimeter diep zo weet te presteren.

Is er dan niks op deze box aan te merken? Jawel, dat is er wel. Dan hebben we het alleen niet langer over de audioprestaties, maar over de prijs. Met een prijs van 249 euro zit de A1 aan de bovenkant in dit segment. Er is veel te koop in deze klasse en veel daarvan verkrijg je voor een lager bedrag. Maar dan lever je vrij snel in op geluidsprestaties, wat dat betreft krijgen ze het allemaal heel zwaar om deze BeoPlay A1 te verslaan.

Een extra pluspunt van de A1 is ook nog dat je er twee van kunt aanschaffen en je ze dan in stereo kunt laten klinken. Wat ik ook nog moet vermelden: de ingebouwde accu gaat maar liefst 24 uren mee en de A1 is in ‘natural’ en ‘moss green’ kleuren verkrijgbaar. De uitvoering in mosgroen kon mij goed bekoren, maar dat is natuurlijk erg persoonlijk.

Conclusie

B&O PLAY heeft een bepaalde reputatie hoog te houden. De vraag bij mij was of die reputatie bij een Bluetooth speaker met zulke geringe afmetingen stand zou weten te houden. Jazeker! De BeoPlay A1 overtuigt met een mooi vol geluid, beschikt over behoorlijk wat power en weet ook nog eens de geluidsweergave van voldoende en zuiver laag te voorzien. Tel het fraaie design daarbij op en je zit aan de winnende kant met deze portable en handzame klankweergever. Enig minpuntje is het prijskaartje: 249 euro. Maar voor die prijs krijg je dan wel veel waar voor oor en oog!

MERK

EDITORS' CHOICE