Review: BeoPlay A1

Menno Bonnema | 04 augustus 2016 | Fotografie Fabrikant | Bang & Olufsen
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 12 juni 2016

B&O PLAY heeft begin dit jaar de BeoPlay A1 geïntroduceerd. Na in de markt van portable Bluetooth speakers te zijn getreden met de BeoPlay A2, heeft B&O PLAY kennelijk de smaak te pakken gekregen. Nu is er dan de BeoPlay A1, de kleinste Bluetooth speaker van het merk ooit. Kan deze speaker nog potten breken in dit overvolle marktsegment?

Het is in zeker zin gedurfd te noemen om de BeoPlay A1 door ondergetekende te laten reviewen. Dat zit namelijk zo: in het tijdperk van de dockingstations (je weet wel, zo’n apparaat waar je een iPod, iPhone of een ander mobieltje op kon docken) heb ik heel wat apparaten mogen testen. Uiteindelijk kwam daar voor mij als winnaar de BeoSound 8 uit. Qua vormgeving alleen al een bijzondere verschijning. Het dockingstation met de flaporen, zoals door sommigen oneerbiedig genoemd, wist een fenomenaal geluid te produceren in vergelijking met de toen aanwezige concurrentie. Maar ja, daar hing dan ook een stevig prijskaartje aan. Voor 800 euro kon je ook een ‘compleet’, verantwoord audio-setje aanschaffen. Maar goed, op mij wist de Beosound 8, later omgedoopt in de BeoPlay A8 (met Airplay mogelijkheid), indruk te maken. Om eerlijk te zijn: hij staat hier nog steeds in een bepaalde ruimte te shinen. Het is ook nog het enige apparaat hier in huis dat in staat is om de 14.000 songs op mijn iPod weer te geven (naast een hoofdtelefoon).

Geef je mij dus een apparaat van B&O PLAY (zoals de divisie die de mobiele audioapparatuur maakt tegenwoordig heet), dan ligt de lat der verwachtingen hoog. Daar komt nog bij dat hier de afgelopen jaren sowieso menig Bluetooth speaker  binnen ons gezin, gevraagd en ongevraagd, collectief gekeurd is. En ook te licht bevonden…

De bomen en het bos

In het marktsegment van mobiele Bluetooth speakers is het al een tijdje overvol en is er sprake van het spreekwoordelijke door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Maar goed, dan ligt er voor ons recensenten natuurlijk de zeer dankbare taak om dat andere spreekwoord onder handen te nemen: het kaf van het koren scheiden. De eerste vraag die bij mij opkomt is: “hoe onderscheid je je nog met een draagbare Bluetooth speaker?” Dat is natuurlijk ook de vraag die ze bij B&O PLAY hebben gesteld. Het antwoord geven ze er ook alvast bij. “Vandaag de dag gaan mensen anders om met muziek: ze zoeken eenvoud, flexibiliteit en een elegant design. Ze willen een luidspreker die ze een rijk en diep geluidslandschap biedt, in combinatie met een naadloze mobiliteit tussen thuis en onderweg,” vertelt Henrik Taudorf Lorensen van B&O Play. “Met de Beoplay A1 verleggen we de grenzen in de productcategorie van ultra-draagbare luidsprekers en bieden we de klant de mogelijkheid om, overal waar ze willen, te genieten van een krachtig geluid en een weergaloos design.”

Design

Wat altijd een sterke troef is gebleken bij B&O is het design. Je zult de Deense audioproducent niet snel betrappen op een product met een saai uiterlijk. Integendeel: waar andere audio-ontwerpers nog wel eens moeite hebben met het ontwikkelen van een onderscheidend uiterlijk, weet B&O vaak altijd een gevoelige snaar bij de design-liefhebbers te raken. Het woord eyecatcher moet hoog in het vaandel staan, daar bij de Scandinaviërs. De BeoSound 8 was daar natuurlijk al een fraai voorbeeld van. Maar neem nou de BeoPlay A9. Een sterk staaltje prachtig design. Wat daar ook bij opvalt is dat het principe van “less is more” steeds vaker om de hoek lijkt te kijken. Die A9: een ronde speaker, voorzien van twee pootjes om in de juiste positie te staan. Meer hoeft dat kennelijk niet te zijn. En toch weet het ontwerp de harten te stelen van velen – waaronder waarschijnlijk veel vrouwen.

De BeoPlay A1 sluit naadloos aan bij bovenstaand omschreven filosofie. Wat hebben we feitelijk in handen als we de doos uitpakken, waarin de A1 fraai verpakt zit? Een ronde, platte speaker ter grootte van een beautycase. De bovenkant is van aluminium. Wat verder gelijk opvalt is dat er verder ook geen toeters en bellen in de vorm van in het zicht aanwezige knoppen te vinden zijn. Alles oogt strak. Er zitten natuurlijk wel knoppen op, maar die zijn subtiel ‘weggewerkt’ in de rubberachtige plastic ring om de A1. Wellicht zijn ze iets te goed weggewerkt in het geheel, want bij weinig licht of in het donker is het lastig zoeken naar de touch buttons. Nou is dat steeds minder een probleem: eenmaal je de Bluetooth verbinding hebt gelegd, verloopt verdere bediening bijna allemaal via de bron (smartphone of tablet). Ergens zag ik iemand de A1 gekscherend omschreven als ‘de meest luxueuze rookmelder’ die hij ooit had gezien. Tja, zo bezien: hang mijn plafond er maar vol mee dan. Wellicht een leuk toekomstideetje: een geïntegreerde rookmelder en Bluetooth speaker.

Mijn eerste idee bij het aanschouwen van deze kleinste Bluetooth speaker van B&O PLAY was die van een (letterlijk) veredelde talisman. Vooral het toegevoegde lederen koord draagt bij aan die suggestie. Dat koord geeft de statige speaker gelijk weer wat meer speelsheid mee. Maar het koord is ook functioneel. Het maakt de speaker nog handzamer en mobieler. Het apparaat ligt sowieso zelf al redelijk makkelijk in de hand, met het koord neem je het nog makkelijker mee. Zelf gaf het mij de mogelijkheid het geluidssysteem aan de eerste de beste ‘verdwaalde’ spijker in de muur van mijn werkkamer op te hangen. Dat leek in eerste instantie akoestisch gezien niet gelijk de beste plek om te presteren, maar dat bleek best mee te vallen.

“Het is mooi om te zien maar vooral te horen hoe de strijd tussen steeds kleinere afmetingen en een aantrekkelijk en aanvaardbaar geluid steeds minder tot conflicten lijkt te leiden. Waar houdt dit op?”

MERK

EDITORS' CHOICE