REVIEWTeufel

De ROCKSTER getest in het Vondelpark

Omdat de nieuwste telg van Teufel wel wat wegheeft van een luidspreker zoals je die bij concerten en festival ziet, besluiten we onze test af te trappen op het podium van het Openluchttheater. Dat plannetje valt echter in het water; er blijkt een workshop voor kinderen aan de gang. Wel zien we voor het theater drie tienermeisjes opkijken uit hun boeken (!) wanneer ze ons voorbij zien rollen, terwijl uit de speaker Beyoncé’s Crazy in Love klinkt. Het lijkt erop dat we ons eerste testpanel hebben gevonden: de 16-jarige Chloë en Michou en de één jaar jongere Zjakira.

Net als hun leeftijdsgenootjes hebben de drie vriendinnen zomervakantie. Opvallend: Zjakira woont op Curaçao, maar brengt de zomer door in Amsterdam. De dames zeggen normaal niet zo geïnteresseerd te zijn in audioapparatuur, maar tonen zich toch onder de indruk. “Ik heb zelf zo’n klein luidsprekertje voor bij mijn laptop, alleen werkt die met een kabeltje en klinkt lang niet zo goed als deze”, lacht Michou (rechts op de foto). Ook Zjakira (midden) prijst het geluid van de ROCKSTER.

Zelf testen zit er alleen even niet in, de mobieltjes van de dames zijn leeg. Gelukkig biedt de iPhone van de verslaggever uitkomst en klinkt al snel Drank & Drugs van Lil’ Kleine en Ronnie Flex door het Vondelpark. “Hier kunnen we wel een feestje mee bouwen”, zegt Chloë. Ze zijn duidelijk niet de enigen, de beats van de huidige nummer 1 in de Nederlandse Top 40 doen vele koppies onze richting uitdraaien.

We bedanken de meiden voor hun medewerking en spotten onze volgende ‘slachtoffers’: een groep jongens uit, zo blijkt, Finland. “We zijn hier in Amsterdam voor een sporttoernooi”, zegt één van hen. In de schaduw vermaken zij zich met het hooghouden van een balletje. Daar hebben wij wel een gepast muziekje bij: Live is Life van het Oostenrijkse Opus. De kenners weten het natuurlijk al: dezelfde melodie als waarop Diego Maradona in 1989 een balletje hooghield tijdens zijn warming-up voor de halve finale in de UEFA Cup tussen thuisploeg Bayern München en Maradona’s werkgever SC Napoli.

Ondanks dat het groepje Finnen gezien hun leeftijd toen waarschijnlijk nog niet eens geboren was, ontgaat ook hen die symboliek niet. Lachend spelen ze de bal door de lucht naar elkaar over. “Ik vind hem erg mooi”, zegt één van de jongens tijdens een korte pauze. “Wat kost ie?”, vraagt een ander. “Mmm, duizend euro dus. Dat is natuurlijk best veel geld, maar mijn eerste indruk is dat ie dat zeker waard is. Het ontwerp is strak en robuust, maar vooral het geluid vind ik echt top.”

Teufel prijst de ROCKSTER aan als “de luidste mobiele luidspreker op de markt”. Met een geluidsniveau tot 115 dB produceert de ROCKSTER inderdaad meer decibellen dan pakweg een concert in de Amsterdamse poptempel Paradiso of TivoliVredenburg in Utrecht, waar doorgaans een gemiddeld geluidsniveau van gemiddeld 103 dB is toegestaan. In het steeds voller lopende Vondelpark willen we eigenlijk ook wel eens uitproberen hoe hard de ROCKSTER kan en - belangrijker - of het geproduceerde geluid dan ook nog een beetje goed klinkt. Maar er fietsen wel érg veel politieagenten rond op mountainbikes, naast de handvol motoragenten die in het park eveneens hun rondjes maken.

Toch lijken ze oogluikend toe te staan dat er portable luidsprekers worden gebruikt, we horen toch echt best luide muziek wanneer we verder lopen. Het blijkt afkomstig van een groepje van vier twintigers die naast een Gilera Citta - kennen we die nog? - liggen te genieten van het zomerse weer. We hebben de vraag of ze de ROCKSTER willen testen nog niet gesteld, of de wedervraag klinkt al. “Kan ie hard?”, vraagt de 27-jarige Jasper, terwijl hij alvast zijn telefoon via Bluetooth aan de speaker koppelt. De eerste tonen klinken al snel en we besluiten dit keer het volume eens helemaal naar rechts te draaien.

“Voor een rave zou dit wel echt een ideale speaker zijn”, zegt Menno (25) op luide toon om boven de muziek uit te komen. Een naastgelegen stelletje begint ondertussen hun spullen in te pakken. Of dat iets te maken heeft met de muziekkeuze van de vier vrienden - techno - en het volume, blijft onduidelijk. Maar feit is dat we nu toch behoorlijk wat bekijks beginnen te trekken in het park. Jasper en Menno zijn in ieder geval verkocht, ze zijn bijzonder geïnteresseerd in de verdere specificaties, net als een verderop gelegen man die ons het hemd van het lijf komt vragen over de luidspreker. Al zien Menno en Jasper wel één heel groot nadeel. “Wij komen op de fiets naar het park, je neemt hem niet ff achterop mee natuurlijk”, zegt Menno. “Maar voor op de boot of achterin de auto mee naar het strand zou ik hem direct kopen”, vult Jasper aan.

Jasper, Menno en hun twee maten zijn zeker niet de enigen die een klein luidsprekertje mee hebben genomen, ook Anton (27) en Bram (24) koppelden een speaker aan een iPhone. Geen onbekende luidspreker trouwens, we herkennen direct de Solemate van Jabra. Student Bram heeft vakantie en kreeg tassenontwerper Anton zover mee te gaan naar het Vondelpark om te chillen. “Of ik nu thuis een tas in elkaar zet of hier, maakt ook niet zoveel uit”, lacht Anton, terwijl hij een slok van zijn halve liter bier neemt.

Wanneer de ontwerper zijn iPhone koppelt aan de ROCKSTER klinkt al snel rustige house. “We kunnen eigenlijk niet zonder muziek”, zegt Bram. “Wanneer ik zonder speaker naar het park ga, ga ik ook altijd in de buurt van mensen zitten die wél muziek aan hebben”, vult Anton aan. Hij is duidelijk niet de enige die dat doet, een Engels sprekende jongedame komt naar ons toe met de vraag of de muziek misschien wat harder mag. Zij zit zo’n twintig meter verderop en kan de muziekkeuze van Bram en Anton duidelijk waarderen. De twee twintigers op hun beurt hebben veel waardering voor de ROCKSTER. “Ik kan hem zelf niet betalen, maar zou hem zeker aanraden bij mijn vrienden die het geld wel hebben”, besluit Anton.

MERK

EDITORS' CHOICE