Filosofie

Redactie HiFi.nl | 06 juni 2015

Uitgangspunt van Hi-Fi Klubben, voor de lezer die ze nog niet kent, is dat het hoogwaardig geluid wil bieden aan muziekliefhebbers met zowel grote als kleine portemonnees. "Hi-Fi Klubben richt zich op de normale muziekliefhebber die thuis en onderweg naar muziek wil luisteren en met enige regelmaat een concert bezoekt", zo verwoordde algemeen directeur Svend Erik Kristensen de filosofie van de Scandinavische keten eerder al. "Mensen voor wie muziek het leven verrijkt. Zij die wel het verschil horen in geluid, maar geen bakken met geld willen uitgeven. Dat hoeft tegenwoordig ook helemaal niet meer, want voor een paar honderd euro koop je een prima systeem."

De reden dat Hi-Fi Klubben de prijzen laag kan houden, is volgens Kristensen simpel: "We verkopen niet alles. De merken die we wel in ons assortiment hebben, verkopen we soms al 25 jaar of langer. Het is goede apparatuur, dus waarom zouden we overstappen op een ander gelijkwaardig merk? Het voordeel voor de consument is dat we direct zaken doen met de merken die wij verkopen. We delen onze kennis met hen en zij die van hen met ons. Op die manier kunnen we namens alle klanten van Hi-Fi Klubben invloed uitoefenen. Op zowel ontwerp als prijs. Wanneer we iedere paar jaar onze merken wisselen, verdwijnt ook die onderhandelingspositie. Hi-Fi Klubben waait niet met alle winden mee, maar gelooft sterk in deze filosofie."

Herkenbaar
Bij de filosofie van Hi-Fi Klubben hoort ook een huisstijl. Het is dan wel een compleet nieuwe winkel waar we vandaag binnenwandelen, maar het had ook zomaar een uitbouw van een van de andere filialen kunnen zijn. Je weet in ieder geval meteen waar je bent als je één van de strak ingerichte zaken betreedt. Zowel in het interieur als in de apparatuur overheersen frisse kleuren, en aan de muren tref je de bekende posters en slogans. Posters die rond de opening doorheen de hele stad te vinden zijn, overigens. Zo kun je kersverse bedrijfsleider van filiaal Den Haag Daniel Gritter en zijn collega’s op station Holland Spoor zomaar levensgroot tegen het lijf lopen, op een gave foto waarin ze verbaasd naar een strijkijzer of een tosti-ijzer staren. ‘Wat is dit nou weer!?’ Inderdaad, bij Hi-Fi Klubben kom je voor goed geluid, niet voor allerhande keukenelektronica. Het is sprekend voor de organisatie dat voor een dergelijke campagne gewoon het eigen personeel ingezet wordt, in plaats van acteurs of modellen.

Daniel, die zijn sporen al verdiende bij onder meer HOBO hifi, is het daar roerend mee eens. We zijn inmiddels even op een nabij gelegen dakterras koffie gaan drinken om de toeloop in de winkel de ruimte te geven. Hij woont inmiddels zo'n vijf jaar in de Hofstad en voelt Hi-Fi Klubben na een aantal jaar filiaal Utrecht echt als zijn organisatie, en een fraaie campagne waarin het personeel zelf onderwerp is draagt daar alleen maar aan bij. Zoals we vaker gezien hebben bij de uitbreidingen van de keten, wordt een medewerker uit de eigen geleden gepromoveerd om een eigen filiaal te runnen. Extra prettig voor Daniel is daarbij dat hij de pendel van en naar Utrecht achter zich kan laten nu. Maar hoe komt het toch dat een zaak als Hi-Fi Klubben in het huidige klimaat maar winkels toe blijft voegen (en achter de schermen zeker nog meer plannen daartoe heeft)?

Prijsbeleid
Daniel: "Dat heeft een aantal redenen, te beginnen bij het laagdrempelige van een winkel als de onze. We zitten op een toplocatie (dat kunnen we enkel beamen, red.) en gaan heel erg veel winkelend publiek binnen krijgen. Dat hebben we in bijvoorbeeld Utrecht ook. Daarnaast zien onze klanten dat we een erg goed aanbod hebben, waarbij de prijzen zeer concurrerend zijn. En dan moet je niet alleen naar de prijskaartjes van vandaag kijken (de openingsaanbiedingen, red.), maar ook naar het beleid het hele jaar door. Als je bij ons koopt en er is binnen 60 dagen een prijsverlaging (wat vanuit de merken nou eenmaal regelmatig gebeurt, red.), of je komt het elders goedkoper tegen, krijg je dat verschil gewoon terug."


EDITORS' CHOICE