HI-VISIT

Technische uitgangspunten

Gastauteur | 24 november 2011

Laten we beginnen bij de technische uitgangspunten. Een filter is toch een filter, zou ik zeggen; wat is er dan zo bijzonder aan een filter van Kemp Elektroniks?

Nou, zo simpel is het dus niet. Om te beginnen beschouwen vele fabrikanten hoogfrequente verontreiniging van de netspanning als de boosdoener en zien daarbij over het hoofd dat storingscomponenten onder de 50 kHz veel meer schade aanrichten. Vele producten filteren dus in feite in het verkeerde gebied. Het gaat dan vaak om filters die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor computers en die hooguit een beetje zijn aangepast. Men maakt dan vaak gebruik van kleine ferrietspoelen die de dynamiek aantasten.

Onze Power Source bevat juist zeer grote spoelen met een grote kern en een zeer dikke draad met weinig windingen. Daardoor kan de Power Source veel energie opslaan en weer afgeven als het systeem het nodig heeft. De dynamiek wordt dan dus niet beperkt, maar juist vergroot. Wij leveren standaard bij onze producten een (aansluit)power cord, gezien onze ervaring dat deze doorslaggevend is voor het uiteindelijke resultaat.

Helder. En de power cords, is daar nog iets anders aan?

Verscheidene dingen. Onder meer maken wij gebruik van stalen afschermingen (“ferro” dus), waar de meeste fabrikanten voor bijvoorbeeld koper of aluminium (“non-ferro”) kiezen. Deze schermt beter af tegen hoogfrequente instraling. Ons topmodel bevat elf afschermingen; ik ken geen enkele andere netkabel met zo’n consequente en complexe opbouw.

In de audiowereld is er wel eens wat discussie rond het thema meten versus luisteren. Hoe zit jij daar in?

Uiteraard verricht ik metingen aan producten; zo is een meting van de frequentie- en dempingskarakteristiek alsmede een computersimulatie een standaard-procedure. Maar uiteindelijk geeft een gehoormatige beoordeling toch de doorslag. Ook de keuze van alle onderdelen geschiedt op het gehoor. Neem bijvoorbeeld een op het oog eenvoudig product als de Power Source.

Van onderdelen zoals connectoren, bedrading, stopcontacten en behuizing zijn verscheidene typen beluisterd. Dat lijkt zwaar overdreven, maar op een goede set zijn deze verschillen absoluut hoorbaar, en al deze kleine verbeteringen bij elkaar zorgen voor een muzikalere installatie.


EDITORS' CHOICE