HI-VISIT

Hi-Visit Kemp Elektroniks

Gastauteur | 24 november 2011

Het in de hoofdstad gevestigde Kemp Elektroniks is al ruim tien jaar marktleider in Nederland in stroomgerelateerde producten voor toepassing in high-end audio en video.

Het bedrijf heeft hoogwaardige producten ontwikkeld die door kenners zeer worden gewaardeerd, zoals de spanningsregenerator Power Station 75, de Schumann Resonance Plug en de Power Cord Reference. De hoogste tijd voor een diepgaand interview met drijvende kracht Ron Kemp.

Dit artikel is tot stand gekomen middels Kemp Elektroniks en John van Polen. 

Stroomgerelateerde producten voor toepassing in high end audio” klinkt best specialistisch. Hoe ben je eigenlijk in deze tak van sport verzeild geraakt?

Eigenlijk ben ik al van jongs af aan bezig geweest met elektronica. Ik ben in mijn tienerjaren als radiopiraat actief geweest; de zenders bouwde ik toen al zelf. Na mijn opleiding in het Hoger Elektronica Onderwijs (HEO) heb ik in diverse functies gewerkt op het snijvlak van audio en elektronica, onder meer bij Philips, B&O en Altec Lansing. Ik was toen ook al druk bezig met de ontwikkeling van lichtnetkabels en filters en dat sloeg zo goed aan dat een eigen bedrijf niet kon uitblijven.

Het is nu wel algemeen geaccepteerd dat de voedingsspanning van het lichtnet een beperkende factor vormt voor de prestaties van audio-apparatuur. Hoe zat dat in jouw begintijd, ruim tien jaar geleden?

Als pionier werd ik nogal eens fel aangevallen en belachelijk gemaakt, ook door zogenaamde deskundigen als dealers en importeurs. Ik werd er zelfs van beschuldigd met onzinnige producten de audiomarkt kapot te maken … . De bedrijven die dit beweerden, doen nu trouwens zelf ook distributie van lichtnetproducten. Momenteel is er incidenteel nog wat discussie op fora die veelal worden bevolkt door mensen die mijn producten helemaal niet hebben geprobeerd en die soms niet eens over een goede installatie beschikken. Mijn echte klanten zijn over het algemeen zeer tevreden; ik heb zeker niet te klagen over belangstelling en waardering. Ik krijg een grote hoeveelheid emails en telefoontjes en veel van die reacties staan op mijn website.

Met welk product heb je tot nu toe het meeste succes gehad?

Met het HI Power Cord, dat was namelijk één van de eerste serieuze lichtnetkabels op de Nederlandse markt. Op een zeker moment verkocht ik er wel zo’n honderd per week; ik had toen ook vele klanten in Engeland en Italië. Het is nu inderdaad wel iets drukker op deze markt geworden.

Wat is bij de ontwikkeling van producten jouw insteek, met andere woorden, waar luister je voornamelijk naar?

Het belangrijkste aspect van gereproduceerd geluid vind ik de weergave van het timbre van akoestische instrumenten, de klankkleur zeg maar. Volgens mij is dat het moeilijkst correct weer te geven; ook heel dure systemen gaan hier nogal eens onderuit. Ik baseer mij hierbij op live muziek. Ik ga bijna dagelijks naar concerten en die indrukken zijn zeer belangrijk voor mij om de referentie bij te houden.

Er zijn inmiddels vele aanbieders op deze markt. Waarin onderscheidt Kemp Elektroniks zich van de concurrentie?

Wij doen eigenlijk bijna alles anders … waar moet ik beginnen?!


EDITORS' CHOICE