Product of the Year

Uitgerekend deze week zijn deze producten door het toonaangevende Amerikaanse magazine The Absolute Sound uitgeroepen tot ‘Overall Product Of The Year’. Als bronnen staan een Soulution CD speler en een VPI Classic 3 draaitafel aangesloten. De bijzonder gestileerde arm is gemaakt met een 3D printer en in de headshell hangt een Koetsu Black element. De set, die onderling bekabeld is met MIT Oracle MA-X Rev. 2, vertegenwoordigt een totale waarde van ongeveer een half miljoen euro.

Een dergelijke set is in Nederland slechts bij twee winkels te horen, waarvan Chattelin Audio Systems er dus één is. Wanneer ik Peter later op de dag vraag waar nu de ondergrens ligt, noemt hij een bedrag van ongeveer 7000 euro. Gevraagd naar een concreet voorbeeld noemt hij al snel de naam Devialet.

Hij heeft het Franse merk naar Nederland gehaald en volgens hem heeft het de versterkerwereld op zijn kop gezet. Het heeft een deel van de markt bezet, ten koste van gevestigde namen zoals bijvoorbeeld een merk als Pass Labs. Inmiddels zijn er meerdere Devialet modellen die stuk voor stuk speelklaar staan opgesteld in de speciale Devialet Lounge die de winkel tegenwoordig rijk is.

Devialet
Hij vertelt dat dit merk op een dermate hoog niveau speelt dat ook klanten die de aanschaf van een veel duurder merk overwegen, na vergelijkende luistertests er uiteindelijk soms voor kiezen om toch voor het Franse merk te gaan. Voor een aanmerkelijk lager aanschafbedrag krijgen zij vaak tachtig procent van de klank. Daarnaast biedt een Devialet de mogelijkheid om muziek te streamen zonder dat daarvoor een extra bron aangeschaft hoeft te worden. Verder is de software steeds opnieuw eenvoudig (gratis) op te waarderen, neemt hij fysiek weinig ruimte in en ziet het apparaat er ook nog eens geweldig uit.

Niet alleen op versterkergebied heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Datzelfde geldt ook voor luidsprekers. Vijf jaar geleden was bijvoorbeeld Avalon in het hogere segment een belangrijke speler op de Europese markt. Inmiddels is de inbreng van dit merk sterk teruggebracht. Terwijl bijvoorbeeld een fabrikant als Magico een sterke groei heeft doorgemaakt.

"Een winkel om te koesteren en met enige regelmaat te bezoeken. Iets wat ik iedere muziekliefhebber aan kan raden"

Op het moment dat de show een aanvang neemt en de eerste demo wordt gestart wordt het rustiger rond de tafel waar ik met Jan Splinter aan heb plaatsgenomen. Hij vertelt over de wijze waarop hij Peter heeft leren kennen en over de manier waarop hun samenwerking tot stand kwam. Er is een duidelijke taakverdeling tussen beiden. Jan houdt zich vooral bezig met hoe Chattelin AS naar buiten treedt in de vorm van advertising, en is sterk gericht op hoe de winkel er uit ziet.

Tevens is hij een groot analoog liefhebber en kenner. Peter draait de winkel met alles wat daarbij komt kijken. Ook onderhoudt hij de contacten met de klanten, plant hij de shows en houdt hij zich bezig met de tuning van audio systemen tot op een eenzame hoogte. Gezamenlijk bepalen ze de assortimentkeuze en de koers die het bedrijf vaart.

Vinyl
Zoals gezegd, Jan blijkt een echte analoog liefhebber te zijn en op zijn aandringen gaat Chattelin Audio Systems zich meer toeleggen op vinyl als bron. Nu pas zie ik dat enkele consoles langs de wand bezet worden door een draaitafel. Thuis speelt hij met een SME 30 en hij is erg te spreken over de nieuwe generatie VPI spelers waarbij hij de direct drive van de nieuwe modellen benoemt en het innovatieve karakter van de eerder genoemde, in de referentieset opgenomen arm looft. Wanneer Peter komt melden dat hij de tweede demo gaat geven, besluit ik om hem te volgen naar de luisterruimte.

Foto door Jennifer Muller van MKB fotografie

Bij binnenkomst hoor ik nog net het laatste deel van het Requiem van Rutter. Dit is de laatste track die gedraaid wordt door Ben, degene die met cd’s de eerste demo verzorgd heeft. Hij is één van de klanten van het eerste uur en, zoals dat bij veel klanten van Peter het geval blijkt te zijn, uitgegroeid tot meer dan een klant. Of moet ik zeggen dat Peter een ander soort contact met zijn klanten heeft dan in de gemiddelde audiozaak het geval is?

In de loop van de dag wordt steeds duidelijker dat dit laatste het geval is. Ik merk het aan de manier waarop Peter communiceert met klanten in de, op deze gewone doordeweekse dag, tot de laatste stoel bezette luisterruimte. Er heerst een sfeer die me doet denken aan een ontspannen samenzijn van vrienden. In een sterkere mate dan ik dit ooit eerder tijdens een dealershow meegemaakt heb. Peter vertelt later dat hij met klanten jarenlange relaties opbouwt en vaak opgenomen wordt in hun privéleven.

MERK

EDITORS' CHOICE