Naim

We praten verder over de keuze voor losse componenten of voor een complete set. En dan komen we terug bij de filosofie van Beter Beeld & Geluid. Garmt legt uit dat de klant die bij hen over de vloer komt toch eerder op zoek is naar een complete set. “Juist dan kunnen we elk onderdeel van die set optimaal laten uitkomen.

De sterkte van de keten wordt toch bepaald door het zwakste onderdeel. Dus een fantastische versterker aanschaffen gecombineerd met een goedkopere set luidsprekers, dat heeft geen zin in onze optiek en vinden wij zonde van het geld (van de versterker). Alle onderdelen moeten op elkaar zijn afgestemd en tesamen moet het geheel meer geven dan de som der delen.”

En welke apparaten mogen in deze set de Square Two speakers van Wilson Benesch vergezellen? “Daar hebben we hier niet al te lang over hoeven nadenken”, antwoordt Garmt resoluut. “Dat zijn de Nait XS2 geïntegreerde versterker en de ND5 XS netwerkspeler,. Ja, allebei van Naim. Die twee passen zo mooi bij elkaar. We kiezen liever voor losse componenten. Naim heeft natuurlijk ook de SuperUniti, een praktische alles-in-één oplossing, maar wij geven in kwalitatief opzicht toch de voorkeur aan de Nait XS2 en de ND5 XS streamer.

Die laatste is weliswaar het instapmodel, maar toch van grootse kwaliteit. Het mooie van een merk als Naim is dat je gemakkelijk je apparatuur kunt upgraden met voedingen na verloop van tijd, mocht je daar behoefte aan hebben.” En de combinatie met Wilson Benesch? “Die combinatie is gewoon super. Met de Naim versterker en streamer laten de Square Two’s maximaal horen hoe goed ze kunnen klinken: snel en dynamisch, met een goede punch en een goede timing.”

Hebben we dan de set compleet? “In principe wel natuurlijk”, beaamt Garmt. “Maar ik wil nog wel apart de bekabeling benoemen. Die hoort echt helemaal bij deze set en zorgt ervoor dat deze set ook optimaal uit de verf komt. De bekabeling is helemaal van Naim. Wij gebruiken het liefst de meegeleverde netkabels en naim 'Lavender' DIN interlink en gebruiken uitsluitend Naim NAC A5 luidsprekerkabel.

Dat past dan weer in de filosofie van dit ook Britse merk: het geluid dat door middel van deze bekabeling tot uiting komt, dat is het geluid waar Naim voor staat. Wil je deze bekabeling verbeteren, kun je kijken naar een Powerline of HiLine. Wij zullen echter altijd adviseren eerst naar een externe voeding te kijken: een Flatcap XS voor de Nait XS of een XP5 XS voor de ND5 XS.”

Je kunt de Stelt Samen set de komende tijd beluisteren bij Beter Beeld & Geluid, 1e Oosterstraat 2 te Hilversum. Stuur een mail naar info@beterbeeldengeluid.nl, of maak telefonisch een afspraak: 035-6215346. Bekijk ook onze Beter Beeld & Geluid-special waarbij dit filmpje waarin de heren de filosofie van hun winkel toelichten ook zeker de moeite waard is.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »