Beter Beeld & Geluid Stelt Samen - Naim en Wilson Benesch

In de rubriek De Specialist Stelt Samen vragen we hifi-dealers om voor onze lezers in de luisterruimte een bijzondere set bij elkaar te zetten en de verschillende keuzes toe te lichten om audioliefhebbers enthousiast te krijgen zelf eens te gaan luisteren.

Deze keer is de beurt aan Beter Beeld & Geluid, een voor Hifi.nl en lezers allang geen onbekende eend in de hifi-bijt meer. De door Bjorn Mateijsen, Garmt van der Zel en Jan Verlegh gerunde hifiwinkels in Zevenbergen en Hilversum, timmeren al jaren aan de weg als het gaat om het betere geluid en niet te vergeten ook beeld.

Ze proberen met hun filosofie – een optimale beleving bij het luisteren naar muziek met behulp van de juiste apparatuur – zoveel mogelijk klanten te delen in hun enthousiasme. Daarbij staat voorop dat de apparatuur een middel vormt voor de muziekbeleving en geen doel op zich. Wij zijn benieuwd naar hoe deze filosofie zich vertaalt naar de gekozen set van Beter Beeld & Geluid. We spraken in het kader van de Stelt Samen rubriek dit keer met Garmt van der Zel.

Wilson Benesch
Het is op het moment dat we Garmt spreken lekker druk bij Beter Beeld & Geluid in Hilversum. Crisis voorbij? “Van die crisis hebben wij hier eigenlijk niet zo veel gemerkt. Er is hier altijd wel reuring. Maar nu met de laatste maanden van het jaar voor de boeg merk je dat het echt druk begint te worden.” Oké, de boodschap is duidelijk: snel to-the-point komen. Waar beginnen we mee? Garmt: “Toch meestal bij de luidspreker.

In dit geval de Wilson Benesch Square Two: een mooie, vloerstaande speaker. De luidsprekers zijn in een set het meest bepalend voor de klank. De keuze is erg subjectief en ook uiterlijk speelt voor veel klanten een belangrijke rol.” Duidelijk. Wat is er zo speciaal aan deze Square Two van Wilson Benesch? “Heb je even?”, antwoordt Garmt en vervolgt zonder het antwoord af te wachten met een enthousiast betoog over Wilson Benesch in het algemeen en de Square Two in het bijzonder. “De producten die Wilson Benesch maakt, zijn echt bijzonder. Het merk maakt bijna alles nog in eigen huis, in Sheffield.

Het is ook echt een high-tech bedrijf te noemen. Daarmee bedoel ik dat ze moderne technologie inzetten en hiermee proberen de beste materialen in hun speakers te willen gebruiken, daar doen ze gewoon geen concessies in.” En de Square Two? “Dat is bij Wilson Benesch de speaker die zich vrij makkelijk laat combineren met andere apparatuur en ieder denkbaar muziekgenre recht doet: een muzikale alleseter!”, beantwoordt Garmt.“Het is bovendien een geluidsweergever die vrij dicht bij de muur het beste presteert. Daarbij moet ook nog vermeld worden dat deze Square Two’s in veel verschillende uitvoeringen leverbaar zijn (inclusief het getoonde hoogglans wit), dus er is altijd wel een optie die goed in het interieur past.”

Het enthousiasme van Garmt over het merk Wilson Benesch werkt aanstekelijk. Hoe komt het dan dat dit Britse merk speakers toch nog relatief onbekend is bij het grote publiek? Garmt: “In Engeland is het merk behoorlijk bekend en ook in Nederland begint de bekendheid onder kenners wel toe te nemen.

Ze zijn bovendien ook niet 'commercieel' afgestemd, maar hebben een ook uniek open karakter en een neutrale klankkleur. Dat soort speakers vallen bij snel vergelijken vaak af, maar blijken op de lange termijn het meeste genot te geven.”

EDITORS' CHOICE