REVIEWOnkyo

Aansluiten en spelen met de Onkyo HT-S7705

Eric de Boer | 12 november 2014 | Onkyo | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

De Onkyo HT-S7705 home cinema-set werd op een pallet bij mij afgeleverd. Geen overbodige luxe, aangezien de enkele verpakking van de set in omvang en gewicht doet denken aan een tafelmodel koelkast. Niet ongewoon voor deze producten, maar evenmin handig voor vervoer en opslag. Onkyo voorzag de receiver, subwoofer en vijf speakers van alle bekabeling die nodig is voor het aansluiten. Middels een kleurcodering zijn deze kabels eenvoudig aan te sluiten, al zijn de kabels nogal aan de dunne en korte kant. Dit zorgt op de speakers niet voor problemen, die bezitten een klemverbinding. De geschroefde terminals van de versterker nopen echter tot voorzichtigheid, contact maken met de behuizing via slechts een enkel koperdraadje zorgt al voor het inschakelen van de beveiliging. De HTP-678 speakerset is voorzien van voorgemonteerde wandbeugels, ophangen behelst niets meer dan een schroef in de wand draaien.

De Onkyo HT-S7705 verbind ik middels de erg goede AudioQuest Forest HDMI-kabels met mijn Panasonic plasma televisie, een Marantz UD5007 Blu-ray speler en een Samsung SMT-C7140 PVR. Een losse stroomaansluiting is niet aanwezig, dus sluit ik de vaste stroomkabel aan op een Supra stekkerblok. De Onkyo receiver mag draadloos verbinding maken met mijn netwerk, wat eenvoudig in te stellen is. Na het aansluiten van de set is de setup erg snel geschied dankzij de gebruiksvriendelijke GUI en de inmeetmicrofoon. De set staat enkele weken in te spelen, waarna ik de definitieve kijk- en luistersessie start.

Helaas is er op het moment van recenseren nog geen officiële Dolby Atmos content verkrijgbaar op Blu-ray. De eerste film voor consumenten op dit medium met de nieuwe geluidsdecodering verschijnt eind november in de vorm van Michael Bay’s Transformers: Age Of Extinction. Ik heb me dus moeten beperken tot enkele demo-films die een bevriende winkelier me aan kon leveren, samen met door de DSP van de receiver omgezette content met een DTS HD Master Audio bron.

Een Dolby Atmos demofilm die ik meermaals heb mogen zien is die van een blad dat van een boom valt en met een draaiend geluidseffect over de luisteraar heen zwiert. De geluidseffecten van dit korte filmpje zijn natuurlijk geoptimaliseerd voor het nieuwe surroundformaat, maar weet via de Onkyo HT-S7705 niet erg tot z’n recht te komen. Totdat ik de frontspeakers ook echt dicht bij de achterwand plaats, op ruim 1 meter hoogte. De voor Dolby Atmos benodigde reflecties via het plafond komen in de akoestiek van mijn huiskamer op deze manier beter tot uiting en het 3D geluidseffect wordt groter.

De demofilm Amaze, waarbij dierengeluiden in een regenwoud overgaan in onweer dat voornamelijk over de frontspeakers te horen is, laat eveneens de effecten van Dolby Atmos prima horen, hoewel ik net als het andere filmpje minder het 3D geluidsbeeld ervaar dan bij eerdere demonstraties met twee of vier echte plafondluidsprekers. De center- en surroundluidsprekers vallen in de som der delen tevens lichtelijk weg als het gaat om autoriteit, simpelweg door de compacte vormgeving en de toch wat simpele afwerking. Dit fenomeen doet zich overigens wel vaker voor bij home cinema-sets in een pakket, vaak zijn producenten van elektronica door een bewuste keuze voor een beoogd prijssegment of simpelweg door gebrek aan productiemogelijkheden in eigen huis niet in staat om een bepaalde kwaliteit van luidsprekerbouw te leveren. Maar gezien de prijsstelling van deze set, en de interieurvriendelijke Dolby Atmos Enabled speakeroplossing mag je dan ook niet teveel klagen.

Over op filmmateriaal. De actiefilm Fast & Furious 6 is voorzien van een soundtrack in DTS HD Master Audio en via de Onkyo kunnen de apart aangestuurde Atmos speakers daar ook voor werken. Al aan het begin van de film komt een helikopter over de kijker heen, wat de Onkyo set met hulp van de subwoofer vrij ruimtelijk weet weer te geven. Goed, wie gewend is aan full-range vloerstaande front- en surround luidsprekers komt een stuk diepgang tekort, maar dat is veelal het geval met de compacte speakersets in deze klasse. Een minpunt is toch wel de centerspeaker, waarvan de weergave van stemmen echt te weinig autoriteit biedt. Het maakt in het geval van deze film van Vin Diesel en Dwayne Johnson wat minder ‘gevaarlijke’ jongens dan hun rol past. Geluidseffecten zoals die tijdens de wilde rit met een raceauto door Londen zijn op zich prima in orde, de set weet met midden- en hoge tonen op de surroundspeakers, aangevuld door de actieve subwoofer best te imponeren. De videokwaliteit van de receiver is dik in orde, en aangesloten op mijn reguliere luidsprekers toont de Onkyo zich ook prima in staat om genoeg kracht te leveren.

De Onkyo HT-S7705 mag natuurlijk ook met muziek vanaf Blu-ray zijn kunsten vertonen. De erg fraaie beelden en klanken van Ambra op Prism Of Life komen via de set best imposant tot hun recht. De vele geluidseffecten die door de heren Koppehele aan de muziek zijn toegevoegd, klinken helder en vrij strak. Zeker gezien de driverbezetting van de surround speakers, die naar ik vermoed weinig tot geen interne demping van de MDF behuizing hebben. Evenals de overige speakers en subwoofer. Toch speelt de set tot een niet al te hoog geluidsniveau aardig en worden ook beelden fraai doorgegeven via de receiver. Bassen klinken af en toe een tikje aan de holle kant, wat past bij de lichte subwoofer. Maar een goed gedempte woonkamer zal hier prima mee overweg kunnen. De Pure Audio Blu-ray disc van Prism Of Life laat ook het verschil in geluidskwaliteit horen met de eerste schijf, waarbij de frontspeakers vooral in helderheid en sprankeling uitblinken.

Met de Home Media functie stream ik muziek via WiFi. De Onkyo HT-S7705 schakel ik in stereo en de tweeweg frontspeakers mogen samen met de subwoofer spelen. Het nummer Radio van The Corrs van het album Unplugged selecteer ik via de simpele maar overzichtelijke Onkyo App. Het geluid dat wordt geboden is wat lichtvoetig in het middengebied, maar de set slaat geen modderfiguur. Hoge tonen klinken helder en de speakers bieden een redelijke stage. Het ietwat slanke middengebied kan middels de app van meer warmte worden voorzien door de bas een punt op te schroeven, de subwoofer wordt hierdoor niet negatief beïnvloed.

Ook HD Audio komt best goed uit de verf, gezien de beperkingen van vooral de speakers. Het onlangs op Snip Records uitgebrachte Little Candy Heart van Sarah Marie Young laat vrij goed de verfijning horen van een 24bit Studio Master audiobestand. De helderheid van de voorluidsprekers is hierbij een voordeel, en tot op een redelijk hoog volume is het best aangenaam luisteren met de zoetgevooisde inwoonster van Chicago over de Onkyo set.

MERK

EDITORS' CHOICE