REVIEWOnkyo

Recensie Onkyo HT-S7705 Home Cinema-set

Eric de Boer | 12 november 2014 | Onkyo | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Dolby Laboratories introduceerde in 2012 een nieuwe surround-techniek, die naar eigen zeggen de theaterbeleving naar een veel hoger segment moest tillen. Dolby Atmos was geboren en al snel werd deze decodering omarmd door de grote fabrikanten.

Ook Onkyo past het nieuwe Dolby surroundformaat, dat gebruikmaakt van extra speakers boven het hoofd van de luisteraar, toe. En omdat niet iedereen in staat is om luidsprekers aan het plafond te bevestigen, levert Onkyo de HT-S7705 home cinema-set, met Dolby Atmos Enabled voorluidsprekers.

Onkyo behoort samen met Denon, Yamaha en Pioneer tot de eerste merken waarbij Dolby Atmos voor thuisgebruik verkrijgbaar is. Het systeem, dat in theaters tot een duizelingwekkend aantal speakers van 64 stuks kan worden toegepast, is voor thuisgebruik teruggebracht naar een uitbreiding op de bestaande 5.1- en 7.1-, 9.1- en zelfs 11.1-kanaals opstellingen. Door (preferabel) vier of twee speakers aan het plafond te bevestigen kan een receiver met Dolby Atmos aan boord het geluid extra ruimtelijk en natuurlijk weergeven. De weergevers aan het plafond zorgen voor een geluidsbubbel die niet twee-, maar driedimensionaal is. Wat inderdaad ook voor erg fraaie ervaringen kan zorgen, getuige de demo’s die ik mee heb mogen maken. Onkyo heeft naast updates voor enkele bestaande receivers ook nieuwe modellen op de markt gebracht.

Onkyo HT-S7705: alles in één
Wie in de markt is voor een complete en up-to-date home cinema oplossing, maar geen speakers aan het plafond kan of wil bevestigen, komt bij Onkyo snel uit op de onlangs geïntroduceerde HT-S7705. Deze set bestaat uit een volwaardige Onkyo netwerk home cinema-receiver (HT-R693) en een 5.1.2-kanaals luidsprekerset. De extra ‘.2’ achter de kanaalomschrijving staat niet voor losse plafondspeakers, maar voor extra drivers die schuin in de bovenkant van de frontspeakers zijn gemonteerd. Deze apart aangestuurde Dolby Atmos Enabled speakers maken gebruik van de reflecties van de kamer van de film- en muziekliefhebber, om zo toch een benadering van het 3D geluidsbeeld van Dolby Atmos te kunnen bieden. Onkyo zet deze Dolby Atmos home cinema-set voor nog geen 1000 euro in de markt en biedt hiermee een interieurvriendelijk en technisch compleet systeem met veel extra’s, aansluitend op de gemakken van deze tijd.

De Onkyo receiver biedt veel aansluitingen en zorgt met een 7.2-kanaals lay-out en 160 Watt maximaal vermogen per kanaal voor adequate versterking. Zoals het een moderne receiver betaamt zijn WiFi, LAN, Bluetooth met A2DP ondersteuning, DLNA en afspeelmogelijkheden voor High Resolution netwerk audio- en videobestanden aanwezig. De Onkyo HT-S7705 bezit daarnaast diverse mogelijkheden voor het streamen van content, zowel via internetradio als over de bekende diensten van onder meer Spotify en Deezer. Een overzichtelijke gebruikersinterface, AutoEQ kalibratie en de mogelijkheid tot besturing via een gratis Onkyo bedieningsapp behoren ook tot de opties van de set. Via InstaPrevue laat de receiver zien wat de verschillende inputs doorgeven, dit vergemakkelijkt het wisselen tussen bronnen.

Naast diverse aansluitingen voor HDMI (7 totaal, de voorste ondersteunt MHL) en USB heeft de HT-S7705 home cinema-set ook aansluitingen voor zes analoge bronnen (waaronder één voor Phono MM), drie digitale ingangen en drie composietingangen voor video. Onkyo voorzag de receiver van HDMI 2.0-aansluitingen met HDCP 2.2 certificering en 4K/ 60 Hz ondersteuning. Klaar voor de toekomst, dus. Dankzij de Marvell Qdeo Technology chipset is upscaling naar 4K mogelijk. Een Burr Brown 192kHz/24bit DAC voor acht kanalen en een dubbele 32bit processor verzorgen de audio- en video-omzettingen. De inmiddels bekende WRAT-versterkingstechnologie van Onkyo, de mogelijkheid tot bi-amping of een tweede zone aansluiten en hedendaagse decoders voor Dolby Atmos, Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio maken de receiver compleet.

De frontspeakers van de Onkyo HT-S7705 home cinema-set zijn opgebouwd uit een tweeweg basreflex systeem voor de stereo kanalen, met een 12 centimeter woofer en een 2,5 cm dome tweeter. Schuin aan de bovenkant zit per speaker een apart aangestuurde 8 centimeter full range driver voor de Dolby Atmos signalen. De speakers hebben een hoogte van 46 en een breedte van 16 centimeter. De tweeweg centerspeaker is erg compact en bezit een dubbele 8 centimeter driver met een 2,5 cm tweeter. De vrij slanke surround speakers hebben een 8 centimeter full range driver aan boord. De actieve subwoofer heeft een basreflex systeem, met de baspoort handig aan de voorzijde geplaatst. Intern zorgt een klasse D versterker voor 80 Watt aansturing van de naar onder gerichte 20 centimeter driver en achterop de subwoofer kan het volume worden ingesteld.

MERK

EDITORS' CHOICE