Het Britse merk Naim verrast afgelopen voorjaar tijdens de High End München vriend en vijand met de mu-so, een stand-alone muziekstreamer die het gedreven muzikale karakter van Naim koppelt aan een uiterst doordacht drieweg luidsprekersontwerp van fusiepartner Focal. Zelf was ik in München al in de gelegenheid om een volledig voltooid pre-productie exemplaar te beluisteren en dat gaf, in de wat rommelige en absoluut niet stille omgeving van het Atrium waar de demonstratie plaatsvond, al een zeer goede indruk.
Bij iEar’ staat één van de eerste officiële productiemodellen te spelen en de muzikale indruk die ik in Duitsland al kreeg wordt volledig bevestigd. Dit is een premium draadloze netwerkspeler met ingebouwde luidsprekers die een geluidskwaliteit van grote klasse biedt. In de zware en prachtig vormgegeven kast zit voldoende power om een flinke ruimte overtuigend van muziek te voorzien, en de nieuwe ontwikkelde bediening-app (die voor alle streamingproducten van Naim werkt overigens) is fraai en biedt geweldige features die uniek zijn onder de UPnP-gebaseerde control-apps. Hierover vertel ik verderop wat meer in het hoofdstukje over de Naim Uniti streaming demonstratie.
KEF Blade Two
Na de introductie van de nieuwe KEF Reference luidsprekers eerder dit jaar heeft iEar’ opnieuw een absolute Europese primeur: die van de KEF Blade 2. Freek is er ongelooflijk trots op en dat is logisch, want naar deze kleine broer van de zeer bijzondere KEF Blade werd, sinds het tonen van een nog niet spelend model op de High End in München afgelopen voorjaar, door velen reikhalzend uitgekeken. Tijdens een recent fabrieksbezoek aan KEF hoorde ik al het referentiemodel van de Blade 2, maar dit is echt het allereerste voor de verkoop bedoelde exemplaar dat uit de werkplaats in Maidstone kwam. Dat blijkt ook uit het feit dat we er uitgebreid naar mogen luisteren, want KEF demonstreert principieel niet met pre-productie modellen.
De muzikale invulling van de demonstratie was in handen van muziekliefhebber en HVT hoofdredacteur Theo Wubbolts, die de opgestelde set van Hegel (bestaande uit de een P30 voorversterker, H30 monoblokken van 1100 Watt, CDP2A cd-speler en HD25 D/A-converter met Audioquest bekabeling) flink aan het werk zette. Wat bij de KEF Blade 2 vooral opvalt is zijn ongelooflijk uitgebalanceerde weergave, enorme ruimtelijkheid en rotsvaste plaatsing. Het verregaande gebrek aan vervorming zorgt ervoor de je niet alleen vrij luid kunt spelen (een Japanse percussiegroep werd op volle oorlogssterkte weergegeven), maar ook dat je op een vrij laag volume nog een volledig beeld met een intacte frequentiekarakteristiek hoort. Zéér indrukwekkend. Zonder de andere merken en demonstraties tekort te willen doen vond ik het alleen al voor deze introductie de moeite waard om naar Tilburg te reizen.
AudioQuest Ethernet Kabel Workshop
Eerder dit jaar is iEar’ ook AudioQuest-dealer geworden. Dit Amerikaanse merk biedt kabelproducten voor zowat alle analoge en digitale toepassingen in alle prijsklassen, en is daarom een fijne aanvulling op het pakket. Tijdens de A/V 6-Daagse zijn er twee workshops te volgen waarbij het verschil tussen USB- en ethernet kabels, HDMI-kabels en high-end luidsprekerkabels gedemonstreerd wordt.
De groep luisteraars die de demonstratie rond ethernet kabels bijwoonde zat aanvankelijk nogal sceptisch te luisteren. Nullen en enen zijn tenslotte nullen en enen, leek de insteek. Maar toen op het zéér bescheiden setje (een Denon Ceol Piccolo streaming-receivertje en een paartje DALI Zensor 5 luidsprekers met AudioQuest Type 4 luidsprekerkabel) een betere netwerkkabel van AudioQuest de plaats innam van het standaard bouwmarkt-kabeltje vielen de monden open van verbazing. Zelfs de upgrade naar de AudioQuest Vodka Ethernet kabel die bijna evenveel kost als het versterkertje gaf een overtuigende meerwaarde. Altijd leuk om te zien hoe groot de kracht van een goede demonstratie is.