ARTIKELiEar

Verslag iEar' AV 6-Daagse 2014 – Elk Jaar Beter

Elk jaar in oktober gonst het in Tilburg van de muzikale bedrijvigheid, omdat de audio-visuele speciaalzaak iEar’ dan zes dagen lang haar deuren opent voor het in eigen beheer ontwikkelde en georganiseerde evenement iEar' A/V 6-Daagse.

In een paar jaar tijd is deze show uitgegroeid tot één van de belangrijkste dealer-evenementen in de Nederlandse hifi-branche, en steeds meer fabrikanten en importeurs kiezen de A/V 6-Daagse van iEar’ om nieuwe apparatuur aan het publiek te tonen.

Ook dit jaar waren er weer een aantal noviteiten te zien en vooral te horen. In totaal tien primeurs – waaronder een paar zéér eervolle – staan centraal in maar liefst 75 demonstraties en workshops die over twee lange weekenden zijn verdeeld. Het eerste weekend is, als je dit leest, al achter de rug en iEar’ eigenaar Freek van Ham kan met tevredenheid terugkijken op drie geslaagde dagen, met een lekker volle winkel. Ik was er op de eerste vrijdag te gast, en ook die was gezellig druk. Het was voor alle deelnemers een lekkere dag om ‘erin te komen’. Onder de streep gaat het er natuurlijk toch om hoe al die nieuwe apparaten muziek maken en beeld weergeven, maar het is onmogelijk om in één dag alle noviteiten te beluisteren en bij alle workshops aan te schuiven. Daarom zal dit verslag vooral moeten dienen als een soort ‘appetizer’ middels een beschrijving van de programma-onderdelen die ik zelf heb bijgewoond. Met de uitdrukkelijke uitnodiging erbij om al dit fraais toch ook vooral zelf te gaan bekijken en beluisteren.

McIntosh MB100 Streamer
Het Amerikaanse topmerk McIntosh staat niet bekend als zijnde erg innovatief. Dat is absoluut niet terecht, maar de klassieke vormgeving en de voor de eeuwigheid gemaakte constructiekwaliteit dragen in elk geval bij aan dat imago. En volgens mij vinden ze dat eigenlijk wel best. Zo hoeven ze namelijk niet met alle winden mee te waaien en nieuwe marktontwikkelingen kunnen eerst op hun standvastigheid getoetst worden voor de R&D afdeling groen licht krijgt. In dit geval betreft dat de ontwikkeling van Streaming Audio. Nu heeft McIntosh in het verleden al eens eerder een soort streamer met ingebouwde harde schijf en cd-speler op de markt gebracht (de MS300 uit 2007) maar dat was toch meer een muziekserver waar je ook internetradio mee kon afspelen, terwijl de nieuwe MB100 meer een soort digitale muziekhub is.

Hij heeft weliswaar ook een harde schijf van 1TB aan boord, maar is vooral bedoeld om alle mogelijke bronnen van muzikaal entertainment (internet radio, online streamingdiensten en alle muziek die ergens in je netwerk op een computer of NAS staat) af te kunnen spelen met de bekende McIntosh geluidskwaliteit. Door naast de gebruikelijke digitale uitgangen of de analoge uitgang ook de USB-uitgang te gebruiken kun je met de MB100 twee verschillende streams tegelijk afspelen. Voor multiroom-installaties een zeer handige feature. De demonstratie van de geluidskwaliteit op een volledige Quad set (met o.a. de ESL 2912 elektrostaten) was zeer overtuigend.

Definitive Technology Mythos
Importeur D+M Europe is aanwezig met het gloednieuwe draadloze HEOS systeem van Denon dat de concurrentie met bekende merken uit de streaming wereld aan moet gaan en daarin zéér veelbelovend is. Dat is echter niet de demonstratie die ik bijwoon, ik heb gekozen voor de presentatie van het nieuwe Mythos ST-L luidsprekersysteem van Definitive Technology, een merk dat sinds kort aan het pakket van D+M is toegevoegd. Het meest bijzondere aan het Mythos systeem is dat het voorzien is van actief laag met een Klasse-D versterker van maar liefst 1200 Watt. Deze ingebouwde subwoofer geeft de luidsprekers een recht frequentieverloop in het laag tot 16 hertz. Dat maakt deze luidsprekers niet alleen zeer geschikt voor meerkanaals systemen, omdat ze de rol van een losse subwoofer kunnen overnemen, maar ook voor high-end stereosystemen voor luisteraars die van groot orkestraal werk of van vette elektronische muziek houden. De demonstratie met een PM-11S3 versterker en de NA-11S1 DAC/Streamer liet een mooi uitgebalanceerd geluid horen met een enorme drive in het laag, pijlsnelle transiënten en een grote dynamiek horen, waarbij vooral de enorme soevereiniteit in de laagweergave opviel.


EDITORS' CHOICE