Luisterindruk

Gastauteur | 17 augustus 2011 | Dynaudio

De nieuwe plaat LP1 van Joss Stone, de eerste die ze geheel in eigen beheer maakte met producer en gitaarveteraan Dave A. Stewart (Eurythmics) laat meteen horen dat we met iets bijzonders te maken hebben. De Britse zangeres doet ons subiet smelten en huiveren. Kenmerkend voor het album is Joss` super-emotionele voordracht naast Dave`s subtiele doch zeer gevarieerde gitaarspel. Dat staat hier gelijk helemaal in ehh, focus. Precies zo geraakt en aangrijpend als het er bij de opname aan toe moet zijn gegaan. Wat een prachtcombinatie die twee, de jongeling en de veteraan. Datzelfde zou kunnen gelden voor het systeem dat Rick hiertoe heeft opgesteld. Die gloednieuwe speakers worden aangestuurd door de inmiddels legendarische versterker en CD-speler combinatie Cyrus 6 XP en CD 6 SE die al zo`n twintig jaar in - uiterlijk - vrijwel ongewijzigde vorm bestaat. Eerst als Mission en inmiddels al jaren als Cyrus, genaamd naar een vroegere Persische koning. Deze veelgeprezen no-nonsense set is hét hifi antwoord op een hoogwaardig systeem van minimale afmetingen. 

In onze luistersessies worden we geregeld gevoed door muzikant en geluidstechnicus Chris Weeda die al sinds 1991 met vele (inter)nationale jazzhelden werkt zoals Willem Breuker, Fra Fra Sound en Toots Thielemans. Een man die perfect de brug weet te slaan tussen techniek en beleving. We beluisteren zijn gloednieuwe opnamen van de Belgische gitarist Philip Catherine plus trio, een heerlijk ontspannen klinkende plaat vol instrumentale versies van Cole Porter liedjes. Prachtig ook is Chris` nieuwste project met Neerlands top-trompettist Eric Vloeimans en de zeer veelzijdige Duitse pianist Florian Weber. Een opname met alleen trompet en piano die gemaakt lijkt voor deze speakers. Vloeimans is wellicht op zijn allerbest wanneer hij zacht en intiem speelt en dat is hier in werkelijk alle nuances waarneembaar. Alle instrument- en spel-eigenschappen zijn tot in het kleinste detail te horen zonder dat er iets wordt benadrukt. Geen wonder dat Dynaudio speakers steeds vaker als referentie in opnamestudio`s zijn te vinden.

Wie er snel bij is kan deze combinatie nog voor zo`n €4580 in huis halen. De speakers kosten €1000 per stuk en zijn te krijgen in hoogglans zwart of wit en vier houtkleuren. Nieuw is dat voor die hoogglans versies geen meerprijs wordt berekend. De Cyrus set, verkrijgbaar in zilver, is erg aantrekkelijk geprijsd voor €2580.  Dat is nog wel exclusief kabels en de voor deze luidsprekers eigenlijk essentiële speakerstands.

(foto: Rick Oldersom)

Voor meer informatie en advies: 

Hifi Solutions
Muiderstraat 13-17
1011 PZ Amsterdam
Tel. 020-6232183 of 020-6128647
Fax. 020-6250843

En natuurlijk onze special page!

MERK

EDITORS' CHOICE