REVIEWQuantis

De test

Volgens Quantis is de 3D-SoundSystem LSW-1 een echt ‘plug-and-play’ apparaat. En ik kan ronduit bevestigen, dat is het! Zelden heb ik binnen zo’n korte tijd een elektronisch device aangesloten. Hier is nu echt de befaamde uitdrukking ‘een kind doet de was’ van toepassing. Je zet de Soundbox van een kleine veertig centimeter onder de tv, deze mag overigens ook links of rechts van het midden staan, want er zit een ‘balance-schakelaar’ op. Deze schakelaar zorgt er voor dat de kern van het geluidsbeeld vanuit het midden van de televisie komt. Vervolgens zet je de compacte subwoofer 320x244x320 mm (bxhxd) ernaast op de grond. Je sluit de Soundbox aan via optisch (Toslink), coaxiaal of RCA op de televisie dan wel een afspeel apparaat (Blu-ray speler/console etc.), de kabel van de subwoofer gaat eveneens de Soundbox in en dan hoef je eigenlijk alleen nog beide onderdelen op het stroomnet aan te sluiten… Et voilà!

Luisteren
Ik sluit de LSW-1 eerst op een UPC HD set-top box aan en probeer gelijk maar de geluidsmodus ‘Voice’ deze is zoals gezegd vooral bedoeld om de verstaanbaarheid van bijvoorbeeld de nieuwslezer of talkshow host te vergroten. En hoewel om mij heen mijn kinderen verwikkeld zijn in een stoeipartij, kan ik niet anders zeggen dan dat ik de gegeven nieuwsfeiten prima kan volgen. Je kunt goed merken dat vooral de middentonen worden aangedikt. Het is in het begin wel even wennen, maar als je er eenmaal een tijdje naar hebt geluisterd, weet je niet beter. 

We gaan verder met een Blockbuster van formaat, ‘World War Z’ met Brad Pitt afgespeeld op een Pioneer Blu-ray speler. De geluidsmodus gaat naar movie en genieten maar. Zelfs bij een niet al te hard volume, spettert de actie uit de Soundbox. De klanken lijken zich door de gehele kamer te verspreiden en zijn niet eenvoudig aanwijsbaar. Heel verspreid en breed, niet overdadig gedetailleerd, maar wel prima te volgen ook als je niet op de bekende ‘sweetspot’ zit.

Tot slot koppel ik mijn iPad via Bluetooth aan de Soundbox. Op de Soundbox kunnen tot maximaal zes verschillende Bluetooth apparaten worden aangemeld. Dit is net zo eenvoudig als het aansluiten van de gehele set. Je zet Bluetooth aan op je iPad, dan druk je op de knop Source totdat er een blauw ledje gaat knipperen. Stopt deze met knipperen, dan is er verbinding en kun je muziek luisteren. Ik stel de Soundbox in op… – je raadt het al – 'Music’, en speel onder andere het nieuwe album van Stromae (‘Racine carrée’) af. Hierop staat de fraaie cover ‘Formidable’ van Jacques Brel. Ook hier weer een flinke spreiding ongeacht waar ik in de kamer ben blijft het geluid prima hoorbaar, waarbij de kleine sub lekker ‘meebromt’. Wil je overigens de subwoofer draadloos verbinden aan de Soundbox, dan kan dat door middel van de uit twee kleine kastjes bestaande LSW-1 T (€ 79,95) die als optie los verkrijgbaar is.

Conclusie
Het 3D SoundSystem LSW-1 is een prima partner voor mensen die een nieuwe flatscreen aanschaffen en het geluid op een eenvoudige manier zonder teveel gedoe goed geregeld willen hebben. Eveneens mensen die nog gebruik maken van de luidsprekers van een flatscreen gaan er vele stappen op vooruit. Daarnaast is het ook nog een prima systeem om naar uw favoriete muziek te luisteren.  Al met al koop je met de mooi uitgevoerde LSW-1 veel geluid voor een mooie prijs. Het aansluiten is een fluitje van een cent, ook voor mensen met minder verstand van elektronica en door de spreiding van het klankbeeld is er geen sprake van een ‘sweetspot’. De geluidsprofielen zijn netjes ingeregeld. Het profiel ‘Voice’, voor bijvoorbeeld een betere verstaanbaarheid van de nieuwslezer werd erg gewaardeerd door mensen van ‘hogere’ leeftijd die bij ons op bezoek waren ten tijde van de test van de LSW-1. 

Quantis 3D-SoundSystem LSW-1: € 499,- (setprijs)

Quantis Electronics
e-mail: info@quantiselectronics.com
www.quantissoundsystems.com


EDITORS' CHOICE