REVIEW

World War Z 3D


Sander van der Heide | 04 juli 2013

De ‘Hollywood pitch’ van producer Brad Pitt moet iets geweest zijn als 'Outbreak meets I Am Legend'. Als dit gegeven je aanspreekt, zal je zeker niet worden teleurgesteld. De film die vandaag in de Nederlandse bioscopen in première gaat, is in de VS al een grote hit. Ik vraag me toch een beetje af waarom...

Leonardo DiCaprio en Brad Pitt hebben samen gevochten om de filmrechten van het gelijknamige boek van Max Brooks. Blijkbaar spreekt het boek - wat is geschreven als een VN-verslag - erg aan, want als je de film moet beschrijven, spreekt er weinig originaliteit uit. Het gegeven is simpel en vaag (waardoor er lekker veel onverklaard blijft voor een volgende deel): ergens is een virus uitgebroken, waardoor mensen veranderen in hyperactieve hondsdolle zombies. 'The 4th of July' had in 1996 een alien-invasie met Independence Day, in 2013 komt het gevaar van binnenuit. 

Of volgens de filmmakers zelf: in de spannende actie-thriller World War Z speelt Brad Pitt een medewerker van de Verenigde Naties, Gerry Lane. Hij reist af naar verschillende landen om de oorzaak van een wereldwijde epidemie te vinden. Hele legers en regeringen zijn al vernietigd en Gerry begint een race tegen de klok om de mensheid te redden. Lees: Pitt Vs. Zombies.

De film begint meteen met familie Pitt in totale chaos, wat in principe tot het einde doorgaat. De spanningsopbouw is twee uur lang, wat dan wel weer een behoorlijke prestatie op zich is. Pitt sleept je er doorheen en houdt je op het puntje van je stoel. Mocht je een samenvatting van de film willen zien (zonder ‘spoilers’), bekijk dan onderstaande trailer en je krijgt de film in chronologische volgorde, geen geintje, tot aan de ontknoping te zien. Spreekt die aan, dan spreekt de film je aan.

Echt een oplossing voor de epidemie wordt er overigens niet gevonden, en een verklaring voor het uitbreken van het virus ook niet. Deel 2 is dus al in de maak! In onderstaande featurette meer informatie over de totstandkoming, op de volgende pagina aandacht voor het beeld & geluid van de film.

EDITORS' CHOICE