NIEUWS

De grote verdwijntruc

Thomas van den Bossche | 15 mei 2014

Zelf zijn we dan wel verslingerd aan alles wat van dicht of  van ver met de betere geluidsweergave te maken heeft, maar niet iedereen denkt er zo over. In de jaren ’70 en ’80 kon je geen woonkamer betreden zonder dat je een flink stereomeubel te zien kreeg – veelal uitgerust met glazen deurtjes, met binnenin een versterker, een FM-tuner en een cassettedeck, en een vinyl draaitafel er bovenop –, geflankeerd door een flink stel luidsprekers. Hoe meer lichtjes en bewegende watt- en VU-meters de set had, hoe hoger je ermee scoorde op de coolheidsladder. En groter was altijd beter. Zonder discussie.

 Als je het vanuit dat perspectief benadert, is het haast niet te geloven dat de stereoset die vandaag in de woonkamer staat – àls die er al staat - ronduit miniscule vormen aangenomen heeft. Hoe minder je er van ziet, hoe beter. Daarbij mag het vooral niet teveel kosten, allemaal. Wie een half maandloon stukgooit op z’n audioset – laat staan méér – lijkt haast een halve gare. Om maar te zeggen dat de hifiset bij Jan Modaal niet bepaald een belangrijke prioriteit is dezer dagen. Of we daar nu blij mee zijn of niet: that’s the way it is.

Hoe dat komt? De economische recessie heeft er een heleboel mee te maken. Daar moeten we vooral niet flauw over doen. Maar er is meer. Hifi is simpelweg niet ‘in’. Wie aangeeft dat hij/zij een hifi-liefhebber is, wordt nét nog niet met de vinger nagewezen. De grote meerderheid is er namelijk stellig van overtuigd dat high-end audio een soort esoterisch gebeuren is dat niet aan hen besteed is. Omdat het een hoop gezwijmel is – toegegeven: soms is dat ook wel zo - en omdat ze überhaupt niet in staat zijn om het zogenaamde beter geluid als dusdanig te herkennen. Laat staan het te appreciëren. ‘Ik heb zo’n dockje van 199 euro en dat is toch meer dan goed genoeg?” Die stijl.

Eigenlijk is het niet abnormaal. Want het is inderdaad zo dat het moeilijk is om je in te beelden dat er zoiets bestaat als ‘het betere geluid’ als je het nog nooit gehoord hebt. Het aantal mensen dat bij het ‘beleven’ van een goede set – en die hoeft niet eens astronomisch duur te zijn – bij één van onze redacteurs reageert à la ‘Ja maar, dàt hoor ik wel hoor, wow!’, we zouden ze al lang geen eten meer willen geven. Dus inderdaad: goed geluid moet je een keer meemaken. En zolang dat niet gebeurt is, is het aan te nemen dat je nogal sceptisch staat tegenover mensen die duizenden euro’s – en meer – over hebben voor de best mogelijke geluidsweergave. 


EDITORS' CHOICE