REVIEWSonos

To CD or not to CD


Bert Oling | 04 augustus 2014 | Fotografie Fabrikant | Sonos

Waarom deze lange inleiding? Om aan te geven dat ik nog steeds met heel veel plezier naar het cd-formaat – 16bit/44khz – luister. Of het nu vanaf een schijfje of vanaf een NAS afkomstig is. En dat is het formaat dat het Sonos systeem maximaal kan verwerken.

Juist bij deze live opnames had ik de neiging om ze te beluisteren via een USB-DAC – M2Tech Evo naar de Tentlabs bDac. Als ik dezelfde opnames via de Sonos Connect naar diezelfde dac beluisterde, was er sprake van een minieme maar wel aanwezige 'gruizigheid'. En die was nu, na de Magna modificatie, weg – helemaal weg. In een vergelijking met een vier keer zo dure netwerkspeler was het luisterpanel van dienst eigenlijk niet in staat om het verschil betrouwbaar te omschrijven. Een beter compliment kun je de door MagnaHifi gemodificeerde Sonos Connect niet geven.

Maar beste Bert, ik ben een doorsnee modale popliefhebber met een weliswaar bovenmodale muziekinstallatie – hoor ik dat verschil wel? Sonos heeft hier in (en doorheen) het huis de rol gekregen van muzakmuziekvoorziening via onder meer Internetradio, Spotify, Last FM en Deezer. Volgens mij is de Connect, die beneden bij de high end-set staat, aangesloten via een gewone analoge lijningang. Zegt u het maar.

En nog zoiets: Sonos speelt geen hoge resolutie-bestanden, geen 24bit/192khz, de Heilige Graal van optimale muziekbeleving? Nee, de Sonos GUI geeft keurig aan dat die bestanden niet kunnen worden afgespeeld. Is dat een gemis? Slechts in heel beperkte mate. Ook voor de bovenmodale muziekliefhebber is het cd-formaat een uitstekende kwaliteitsmuziekbron gebleken. De hoge resolutie-hype – ja, ik noem het nu maar even een hype – gaat aan de meeste muziekliefhebbers gewoon heel hard voorbij. Toegegeven, ik heb in mijn muziekbibliotheek hele mooie hi res-bestanden van vooral akoestische muziek, die afgespeeld via een hoogwaardige muziekketen toegevoegde waarde hebben. Maar ik heb ook een aantal downloads van met name pophighlights en recente producties, waarbij mij de zin van een dure download met zijn theoretische grotere dynamiek en bandbreedte volstrekt ontbreekt.

Je zou wensen dat de producenten van cd-materiaal in de popsector eens de moeite namen om naar live performances van hun artiesten te gaan. De impact, de dynamiek, de spectrale aspecten zijn ver verwijderd van wat uiteindelijk op de cd komt, te meer dankzij de loudness war. Bestrijd die loudness war, maak gebruik van de kwaliteiten van de cd, zodat ook de Sonos-gebruiker en vooral die van een door MagnaHifi gemodificeerde ZP90/Connect optimaal kan profiteren van het medium cd. Maak dan voor muziekdiensten als Last FM en Deezer, maar vóóral voor mobiel gebruik, een lossy kopie met de noodzakelijke dynamische en spectrale beperkingen.

Doen!
Terug naar de Sonos-modificatie van MagnaHifi tot slot. Modificeren of niet? Ik zou het maar doen! Zeker als je een goede dac met voldoende ingangen hebt staan...!

Meer informatie & prijzen via MagnaHifi.com (tijdelijk via deze link), waar je ook je Sonos Amp (de Connect met versterker, red.) of dac's van Cambridge Audio kunt upgraden. 


EDITORS' CHOICE