ARTIKEL

De 3 R's

De regelmaat (ritme) slaat op de hoeveelheid vinyl dat wordt gedraaid. Vinyl zorgt voor een stukje ontspanning van therapeutische aard. Een cd of digitaal bestand zet je met gemak ‘nog even snel’ op, een plaat niet. Plan gerust een vaste luistertijd in voor jezelf. Geniet van het struinen door je eigen platencollectie en ervaar het pure plezier van het klaarzetten van een stapel te beluisteren platen. In deze tijd waarin muziek (net als veel andere zaken) steeds meer als fastfood wordt genuttigd is het soms een openbaring hoe een plaat kan klinken wanneer hij met aandacht wordt beluisterd. Iets dat we als oudere generaties op de één of andere manier zullen moeten overbrengen op de jeugd.

Wat reinheid betreft op vinylgebied is een kijkje in de eigen platenkast nodig. Een collectie vaart er wel bij wanneer hij met zorg wordt onderhouden. Nee, je hoeft iedere plaat echt niet wekelijks op de Okki Nokki te leggen. Vinyl is sterk, maar niet onkwetsbaar. Zorg ervoor dat de platen rechtop worden bewaard, niet in te krappe bakken worden gepropt en zeker niet in een koude, te warme of vochtige omgeving staan. Kromme platen zijn een crime voor het gehoor en je element. De grotere platencollectie zal zeker wel varen bij een sortering op alfabet of label. En als je een LP zoekt is deze makkelijker gevonden.

Autistisch?

Het succes van vinyl is naast bovenstaande eigenschappen ook te danken aan een compulsieve gedragseigenschap van de mens in het algemeen. Wij mensen zijn namelijk verzamelaars. En hoewel het misschien heel stoer lijkt om tegen vrienden te kunnen zeggen dat je 8 Terabyte aan muziek op je NAS hebt staan, heb je niets in handen. Dus ervaar je ook geen verzamelgenot. Een collectie vinyl oogt niet alleen erg fraai, je hebt met een plaat ook echt wat in handen. De vele liefhebbers die naar de steeds succesvollere platenbeurzen gaan hechten waarde aan de staat of exclusiviteit van een album, terwijl de muziekliefhebber (toegegeven, de scheidingslijn is soms flinterdun) meer van de klanken geniet. Ieder het zijne. Een mooie hoes kan samen met de insert eenzelfde gevoel bereiken als een goed boek. En voor achtergrondinformatie bij een gestreamd album moet je toch het internet op, wat niet als persoonlijk te classificeren valt. Hoe obsessief je ook met je platencollectie omgaat, je beleeft er wel plezier aan.

Toekomst

Zoals ik al zei, vinyl heeft toekomst. Vanwege de verzamelwaarde, de veelal klankmatig betere eigenschappen en niet in de laatste plaats vanwege de rustgevende eigenschappen dat het medium met zich meebrengt. De LP heeft in 2013 weer een stijging in verkoop door gemaakt, terwijl de stijging in 2012 ook al significant is geweest. 

De platenzaken hebben gelukkig de bakken cd’s en dvd’s weer –deels- omgeruild voor LP-bakken, ondanks dat de gemiddelde prijs van een LP flink hoger ligt dan die van een cd. Er zit nog steeds toekomst in vinyl. Had Free Record Shop hierop geanticipeerd (en niet op games en gadgets), dan was een faillissement wellicht overbodig geweest. Voor de platenzaken, die enorm hun best doen om het de klanten naar de zin te maken met instore optredens, verse koffie en speciale inkoop, is het nog steeds een zware tijd. Wat is er nou leuker dan op je gemak door de platenbakken te gaan voor die ene LP? Ook de markt voor tweedehands vinyl groeit nog steeds. Maar het zijn toch vooral wij, de muziekliefhebbers en/of verzamelaars, die nog steeds volop genieten van de LP. Op welke wijze dan ook.

En daarvoor is Record Store Day uitermate geschikt. Ga gerust genieten van de vele bands, snuffel door de platenbakken en vraag de platenzaakmedewerkers gerust naar dat ene album waar je al heel lang naar op zoek bent. Ik wens alle lezers van Hifi.nl dan ook veel analoog muzikaal plezier toe, met de drie R’s van Spock in gedachten. We hebben het verdiend, net als het medium.


EDITORS' CHOICE