Toen Marc Lops van Stageacoustics, de nieuwe importeur, de draaitafel kwam brengen was er voor mij niet meer zoveel te doen. Er was al een Denon DLA100 (kleinzoon van de DL103, mijn eerste MC element) ingebouwd. Ik hoefde alleen de AVID Ingenium op te stellen en af te regelen. Fluitje van een cent... Het draaien kon snel beginnen, heerlijk.
Een week later heb ik een tweetal elementen uit mijn eigen collectie ingebouwd. Dat inbouwen doe ik echt op mijn werkbank. Daar heb ik wat meetapparatuur ter beschikking, waardoor ik onder andere de kanaalgelijkheid en zijdrukcompensatie kan controleren. Niet bepaald de minst belangrijke parameters.
De gebruikte Project arm, de PJ-9CC, is een bekende voor mij. Was Rega tot nu toe de meest toegepaste OEM arm, we zien dat de Project armen snel aan terrein winnen. De montage van het element in de arm is recht-toe-recht-aan, alle parameters (VTA, Azimuth, ea.) zijn goed instelbaar, de bekabeling is van goede kwaliteit. Omdat deze Project arm een dinplug gebruikt, heb ik via een XLR phono interlink de draaitafel aangesloten op de JK Smart Phonovoorversterker. Deze heeft een volwaardige symmetrische ingang, en het zou gek zijn om die niet te gebruiken.
"Daar zit misschien wel een prijskaartje aan, maar waarom zou je jezelf korting geven op prestaties?"
Overigens, lekker ouderwets, het begint bij mij dan altijd bij de gebruiksaanwijzing (hier te bekijken, red.). Ik kan niet anders zeggen dan dat die overzichtelijk en duidelijk is, met de nodige illustraties. Betekent dat nou dat je hem gewoon op internet kunt bestellen als turn-key en plug and play object? Ik denk het niet, maar ik sta nergens meer verbaasd over. Nee, deze draaitafel bestel je bij een in analoge techniek gespecialiseerde dealer die, als het enigszins kan, de opgebouwde draaitafel afgeregeld en wel bij je komt afleveren en installeren. Daar zit misschien wel een prijskaartje aan, maar waarom zou je jezelf korting geven op prestaties?
Overigens, zou je door omstandigheden je nieuw verworven bezit willen afhalen bij die specialist, dan is er nog geen man over boord, want de verpakking verdient sowieso een prijs voor ergonomie. Een afgeregelde draaitafel laat zich er perfect in vervoeren.
Let er wel op dat, wanneer je al in het bezit bent van een pickuparm, je dan bij je bestelling opgeeft welke arm je wilt monteren. Elke beschikbare arm vraagt om een andere basisbalk. Voor echte analoge afficionados biedt AVID de mogelijkheid om een basisbalk aan te schaffen met de mogelijkheid tot twee armen. Zelfs de combinatie van een 9" en een 12" arm is mogelijk.
Plaatsing en andere zaken
Nee, het wankele theetafeltje van Tante Toos is niet de ideale basis voor de Ingenium, overigens voor geen enkele draaitafel. Zorg altijd voor een stevige basis, een goed stabiel staand audiorack of een plank aan de muur. Mijn Pressand rack met wat aanvullende dempende maatregelen voor de draaitafelplank staat als een huis.
De AVID Ingenium is een zgn. barebone en wordt dan ook duidelijk anders opgesteld dan andere, meer traditionele draaitafels. Het is even pielen, maar dan staan de Sorbothane voeten op hun plek. De motor wordt opgesteld dichtbij het lager. De korte snaar loopt vanaf een precies gedraaide motorpulley met twee diameters over het binnenplateau waarop het hoofdplateau – een redelijk lichte constructie van MDF met kurkmat – wordt gelegd. De losstaande, 24-polige wisselstroommotor is een 230V versie van het 24 volt-type dat de andere AVID modellen gebruiken. De motor zit bij de Ingenium rechtstreeks aan het lichtnet. Aan/uitschakeling vindt plaats met een stevige snoerschakelaar. Toerentalwisseling is mogelijk door verplaatsing van de snaar op de motorpulley. De afstand tussen motor en binnenplateau komt behoorlijk kritisch, dus – en niet eigenwijs zijn – lees daarvoor de gebruiksaanwijzing. De motoren hebben een behoorlijke trekkracht, zeker in vergelijking met de motoren die gebruikt worden door Linn, Thorens, Project en nog wat anderen. Het plateau is dan ook binnen één omwenteling op toeren. Dat is een plezierige bijkomstigheid, want als je gekozen hebt voor de AVID Ingenium Clamp – en daar zou ik maar niet op bezuinigen – dan moet voor het verwisselen van de plaat de draaitafel worden gestopt.
Een recensent hoort natuurlijk ook naar kwaliteit te kijken. Daar is bij de AVID Ingenium niet op bezuinigd. De Ingenium is bepaald geen 'budgetdraaitafeltje'. Het lager behoeft bijvoorbeeld maar één keer per tien jaar een kleine onderhoudsbeurt. Afhankelijk van het gebruik doe je er verstandig aan om één keer per jaar de snaar te vervangen, en motorpulley en binnenplateau te reinigen. De aan/uitschakelaar is lekker grofstoffelijk, en gaat volgens mij een mensenleeftijd mee.