ARTIKEL

Deepblack technologie

Gastauteur | 26 augustus 2010

Maar wat zijn dan eigenlijk de voordelen van lcd? Maarten: “Lcd-projectoren hebben een heel rustig beeld ten opzichte van dlp-projectoren, die in de betaalbare klasse altijd een enkel lichtpaneel en een kleurenwiel gebruiken, waarmee de kleuren na elkaar worden geprojecteerd in plaats van tegelijkertijd. En dankzij de Epson DeepBlack-technologie in de topmodellen is het zwart bovendien echt zwart en worden daarmee extreem hoge contrastwaardes gehaald. Het argument dat lcd-projectoren geen diep zwart kunnen weergeven, gaat nu niet meer op.

Wij vragen Maarten of het alleen mogelijk is om in een volledig donkere ruimte te kijken naar een projector. Hij legt uit: “Projectoren functioneren natuurlijk optimaal in een verduisterde ruimte, maar een beetje licht op het scherm is niet zo erg. Epson-projectoren hebben hiervoor een speciale Living Room-stand waarmee je weliswaar iets aan beeldkwaliteit inlevert, maar waarvoor je een feller plaatje terugkrijgt. Bijvoorbeeld als je overdag een film wilt kijken, of wilt gamen met vrienden. Of als je de hele buurt hebt uitgenodigd om naar het WK voetbal te kijken.

Kijkafstand

Er zijn nog meer zaken om even goed op te letten. “De juiste kijkafstand is erg belangrijk, en die is afhankelijk van de projector en de kamer. De beschikbare afstand bepaalt de optimale grootte van het beeld. Als je anderhalf tot twee keer de beeldbreedte als kijkafstand aanhoudt, heb je een optimale beleving.

Aan de ene kant is het niet de bedoeling om te ver weg te zitten van het beeld, omdat het dan moeilijker wordt om details te zien en omdat de impact van het beeld dan minder wordt. Maar te dichtbij zitten is ook niet alles. Ook neemt de hoeveelheid licht op het scherm af naarmate het beeld groter wordt. Een te groot beeld ziet er meestal nogal mat uit, dus maak het niet te gek! Iedereen moet dit natuurlijk voor zichzelf bepalen, dit zijn meer richtlijnen. Uiteraard kies je bij een 16:9-projector ook voor een breedbeeldscherm. Laat je door een dealer met kennis informeren over de verschillende soorten projectieschermen, en onthoud dat naast de grootte ook de kwaliteit van het projectiescherm heel belangrijk is.

Klanttevredenheid

Maarten wil dat laatste punt nog even verduidelijken: “Wij vinden het bij Epson heel belangrijk dat dealers hun klanten goed voorlichten over het product. Daarom selecteren wij ze op service en kennisniveau. De meeste dealers zijn in staat de projector perfect af te stellen door middel van een ISF-kalibratie. Wat er gebeurt tijdens zo’n kalibratie is dat alle settings met meetapparatuur volledig volgens de standaard worden ingesteld. Dat is zeer specialistisch werk en essentieel voor een zo goed mogelijk plaatje. Klanttevredenheid is voor ons het allerbelangrijkste en wij gaan hierin vrij ver.

Een heel verhaal al met al, maar het belangrijkste is dat je tegenwoordig voor de prijs van een goede plasmatelevisie ook een projector met scherm kunt aanschaffen. Wedden dat het beeld bij de buren dan minder indrukwekkend is dan bij jou? Veel kijkplezier!

Aankooptips: 

  • Let op de resolutie van de projector. In de lagere prijsklassen is deze meestal 1280x720 pixels, wat ‘HD Ready’ wordt genoemd. Pas bij een resolutie van 1920x1080 pixels spreekt men van ‘HD’ of ‘Full HD’, wat essentieel is om optimaal te genieten van blu-ray.
  • Omdat de lamp in projectoren goed gekoeld moet worden, zijn niet alle projectoren even stil. Let hierop bij aankoop.
  • Let erop dat de projector op de gewenste plaats ook de gewenste beeldgrootte oplevert! De zoomfunctie van de gebruikte lens heeft maar een beperkt bereik.
  • Let erop dat de projector is uitgerust met lens shift. Dit maakt montage van de projector veel flexibeler, omdat deze niet meer recht voor het scherm gehangen hoeft te worden. Bij twijfel altijd overleggen met de dealer voor de meest geschikte positie.
  • Sluit de projector altijd aan op de best mogelijke beelduitgang van de bron. In volgorde van goed naar slechter is dat: HDMI/DVI, component video, RGB via Scart, S-Video, composiet.
  • Ga bij de aankoop niet alleen af op de door de fabrikant opgegeven lichtsterkte van de projector (uitgedrukt in ANSI-lumen) of contrastwaardes. Beide worden vaak overdreven en geven weinig garantie voor een goed beeld!
  • Met het vorige punt samenhangend: een projector die goed presteert als presentatieprojector in felverlichte ruimtes, is ongeschikt voor gebruik thuis. De elektronica is geoptimaliseerd voor statische computerbeelden, niet voor de veel complexere videosignalen.
  • Projectoren zijn vrijwel nooit uitgerust met een tv-tuner. Je zult dus een externe (High Definition) televisiedecoder op de projector aan moeten sluiten als je er ook tv mee wilt kijken.
  • Koop de projector bij voorkeur bij een echte specialist en laat hem indien mogelijk direct ISF-kalibreren.

EDITORS' CHOICE