ARTIKEL

Projectie geeft de ultieme filmbeleving

Gastauteur | 26 augustus 2010

Het licht in de kamer wordt langzaam gedimd, zacht zoemend komt het scherm naar beneden en de lamp van de projector wordt opgewarmd. De eerste tonen van de soundtrack worden zachtjes door de luidsprekers weergegeven. Rustig zak je wat verder in je stoel, met een heerlijk glas gekoelde drank en een lekkere bak popcorn binnen handbereik...

Wat is er mooier dan in je eigen huiskamer of zelfs aparte bioscoopruimte van een levensgroot beeld genieten? Dus geen plasma van 127 centimeter, maar een projectiescherm van tweeënhalve meter! En dat met een kwaliteit waarvoor je vijf jaar geleden nog een fortuin moest neerleggen?

Projectie geeft volgens onze gesprekspartner Epson de ultieme filmbeleving, met veel meer bioscoopgevoel dan een lcd- of plasmatelevisie oproept. En met een oprolbaar scherm en een kleine projector kan zo’n thuisbioscoop vrijwel compleet in de woonkamer worden weggewerkt.

Lcd-projectoren

Epson is ‘s werelds grootste projectorfabrikant en expert als het gaat om lcd-projectoren. Maarten Kuenen, Business Manager Projectoren van Epson Benelux, vertelt: “De educatie- en zakenbranche zijn de grootste afnemers van projectoren, en het home cinema/consumenten-gedeelte is maar een relatief klein onderdeel van het totaal. Maar wel belangrijk, omdat Epson daar echt kan laten zien wat voor state of the art producten we kunnen maken.

De eerste vraag die we voorleggen aan Epson is waar je op moet letten als je een projector koopt. Volgens Maarten Kuenen is het budget uiteraard een belangrijke factor. “Helaas kun je voor vijfhonderd euro geen Full HD-projector kopen. Maar als je echt wilt genieten van alle details van bijvoorbeeld blu-ray, is een projector met een resolutie van 1920x1080 pixels eigenlijk een must. Deze beginnen in prijs bij zo’n 1200 euro. Verder is het belangrijk een goede dealer te zoeken, liefst eentje die ISF-gecertificeerd is. Dat betekent dat ze verstand van zaken hebben en de projector perfect voor je kunnen afstellen. ISF staat voor Imaging Science Foundation. ISF geeft trainingen aan professionals in de industrie over het correct inregelen van beeld. Een ander belangrijk punt: niet iedere beamer is geschikt voor home cinema.

Fluisterstil

Maar waarom speciaal die home cinema-projectoren? Waarom is niet iedere beamer geschikt voor een home cinema? Maarten verduidelijkt: “Aan een home cinema-projector worden andere eisen gesteld dan aan een data/presentatieprojector. Zo is het bij presentaties vooral van belang dat je bij veel omgevingslicht nog een acceptabel plaatje te zien krijgt. Correcte kleuren zijn dan minder van belang. Bij een home cinema-projector is dat andersom: hier zijn natuurlijke kleuren juist enorm belangrijk en is een lichtkanon in de meeste gevallen niet nodig. Ook moet het contrast goed hoog zijn en het beeld mooi scherp, zonder aan dat ‘filmische’ in te boeten waar de echte filmfreaks naar op zoek zijn. Als laatste is het belangrijk dat de projector lekker stil is, met een ventilator die je niet stoort tijdens de film. Epson besteedt veel aandacht aan het fluisterstil maken van haar home cinema-projectoren.

Gamen

Maar niet alleen films krijgen een extra dimensie ‘in het groot’. Maarten vertelt: “Het is geweldig om op groot formaat te gamen! Je waant je op levensecht formaat in de wereld van het spel. Epson maakt zelfs projectoren met ingebouwde speakers en dvd-speler, zodat je waar je maar wilt je game-console aan kan sluiten en kan spelen. En daarna even bijkomen met een goede film natuurlijk...

De belangrijkste technologieën voor projectoren zijn lcd (Liquid Crystal Display) en dlp (Digital Light Processing). Epson maakt uitsluitend lcd-projectoren en maakt ook de lcd-panelen voor andere projectorfabrikanten. Alle lcd-projectoren gebruiken drie paneeltjes, één voor elk van de primaire kleuren rood, groen en blauw. Die drie verschillende beeldjes worden door middel van een prisma bij elkaar gevoegd en door de lens op het scherm geprojecteerd.


EDITORS' CHOICE