ARTIKELApple

iPad mini

De iPad mini houdt qua formaat het midden tussen een iPod touch en een iPad Air. Een belangrijk pluspunt is dat de prijs dichter tegen de iPod touch aanleunt dan tegen de iPad Air. Dat geldt des te meer voor de eerste generatie iPad mini – deze is nog steeds verkrijgbaar - ,die slechts € 289 kost. De nieuwe iPad mini 'Retina' van de tweede generatie heb je vanaf € 389.

Eenvoudig gezegd kunnen iOS-apparaten een toegevoegde waarde zijn qua muziek- en/of home theaterbeleving in vier opzichten:

  1. Als draagbare muziekspeler voor onderweg
  2. Als muziekbron thuis
  3. Als afstandsbediening
  4. Diverse toepassingen

We bespreken ze hieronder één voor één. 

Draagbare muziekspeler voor onderweg
Je zou kunnen stellen dat je iOS-apparaten op twee manieren als draagbare muziekspeler kunt gebruiken. Een eerste methode bestaat eruit om muziek in het interne geheugen te bewaren. In feite gebruik je je iOS-apparaat dan als een soort mp3-speler. Dat gaat op zich allemaal prima, maar de hoeveelheid geheugen die je hebt om je muziek te stockeren is wel erg beperkt. En duur. Als je het op 'lossy' muziekformaten houdt, zoals AAC of mp3, valt het allemaal nog redelijk mee. Wil je echter altijd en overal de best mogelijke geluidskwaliteit, dan kies je best voor Apple Lossless.

De compressiefactor daarvan bedraagt – in vergelijking met originele cd-bestanden – zo'n 50 procent. Bijgevolg mag je ervan uitgaan dat je, om 25 volledige albums in volwaardige cd-kwaliteit te stockeren, ongeveer 8 Gb opslagruimte nodig hebt. En uiteraard zal het geheugen van je iOS-apparaat niet alleen worden ingepalmd door muziek, maar ook door allerlei apps, foto's en video's. Feit is dat een iPod Classic – dat is géén iOS-apparaat – dankzij zijn veel grotere 160 Gb opslagcapaciteit (€ 269) nog steeds heer en meester is op dat vlak. Bij de iOS-apparaten is de verhouding tussen de prijs en de hoeveelheid geheugen een stuk minder aantrekkelijk.

Maar er bestaat natuurlijk ook een heel andere methode om onderweg naar muziek te luisteren met je iOS device. En daar komt weinig of geen opslaggeheugen aan te pas. We hebben het dan natuurlijk over internetradio, en over streamingdiensten zoals Deezer, Spotify en Ziggo.

Apps voor streamingdiensten zoals Deezer zijn in regel gratis. Om gebruik te kunnen maken van de diensten zelf, dien je een – al dan niet betalend – abonnement af te sluiten.

Internetradio is gratis. Maar als je je niet binnen het bereik van een wifi-netwerk bevindt, zal je service provider je natuurlijk wel het dataverkeer aanrekenen.

Daar heb je dan wel een wifi- of mobiele dataverbinding voor nodig. Een wifi-verbinding – laat staan eentje die 100 procent stabiel is – is echter niet altijd beschikbaar als je onderweg bent. Een mobiele dataverbinding is dat meestal wel, maar afhankelijk van het abonnement bij je provider kan heteen dure aangelegenheid worden om daar veel gebruik van te maken.

Een muziekbron thuis
In het eerste deel van dit stuk hadden we het al over de manier waarop je de verschillende iPod families – waaronder dus ook een iOS-apparaat – als muziekbron aan het werk kunt zetten in de woning. Feit is dat alle iOS-apparaten tegenwoordig over een 3.5 mm minijack stereo uitgang beschikken en over een Lightning connector. Wat draadloze communicatie aangaat, hebben alle iOS-toestellen Bluetooth 4.0 en Wi-fi capaciteiten (802.11 a/b/g/n). En uiteraard kunnen ze ook allemaal overweg met AirPlay. Meer hierover in het eerste deel.


EDITORS' CHOICE