ARTIKELApple

Diverse toepassingen

Iedereen maakt het vroeg of laat wel eens mee: je hoort ergens een fijn stukje muziek en je vraagt je af hoe dat stukje heet en wie de uitvoerder is. Als je de Shazam- of SoundHoundapp installeert op je iOS device, dan kom je het meestal binnen enkele seconden te weten. Deze appjes 'luisteren' naar de muziek en gaan daarop meteen in een online database op zoek naar de juiste informatie. Je hebt er dus wel een netwerkverbinding voor nodig. Eens het resultaat bekend is, kan je het nummer eventueel meteen aankopen.

Lees ook: Hoe Werkt Shazam

Binnen enkele seconden identificeert Shazam een oude live track van The Cure

Een iOS toestel is ook heel geschikt als hulpmiddel om plaatjes aan elkaar te rijgen zoals een volleerde DJ dat doet. Perfecte beatmixen – waarbij het aantal BPM's van twee tracks naar elkaar toe wordt gepitched en vervolgens mooi gesynchroniseerd wordt – kunnen volledig automatisch uitgevoerd worden.

Feestje bouwen? Met apps zoals deze DJ Mixer Pro haal je een virtuele dj in huis...

Om je DJ set wat te kruiden, kun je er ook gebruik maken van 'kill switches' (daarmee kan je bijvoorbeeld de bassen of het mid tijdelijk uitschakelen) en van galm en echo-effecten. Goed, het is Spielerei. Maar wel héél leuke Spielerei. Als het allemaal wat professioneler mag, dan kan je terecht bij fabrikanten als Numark en Pioneer. Die verkopen DJ controllers met echte knoppen en faders, die je kan aansluiten op je iOS apparaat.

Met een DJ controller erbij, zoals dit exemplaar van Numark, wordt het allemaal nog net iets leuker. En echter.

Je kan een iOS toestel ook gebruiken om akoestische metingen uit te voeren, maar de kwaliteit/betrouwbaarheid hiervan is beperkt door de microfoon. Een microfoontje dat bestemd is voor spraaktoepassingen in een GSM of een soortgelijk apparaat, is namelijk iets heel anders dan een echte meetmicrofoon. In ieder geval kan je wel al een eerste indruk krijgen van eventuele akoestische problemen door het gebruik van een RTA (Real Time Analyser) app en/of door een decibelmeter app te gebruiken.

Je kan met een iPhone of een iPad ook akoestische metingen uitvoeren


EDITORS' CHOICE