REVIEWMeridian

Stilte we draaien!

We positioneren de Control 15 op een tafeltje bij de luisterpositie, en koppelen hem aan de stroom en aan het netwerk. De Media Source 200 krijgt eveneens stroom toegediend, en wordt ook aan het netwerk gekoppeld. Een speciale kabel zorgt ervoor dat het digitale geluidsignaal uit de Media Source 200 naar de Meridian 861 IV processor gevoerd wordt.

Maar eens het hele zaakje fysiek aangekoppeld is, begint pas de echte uitdaging. Want vaak kost het toch wel enige hoofdbrekens om zo'n apparaat tot de nodige actie te bewegen. Laat staan dat je het tegelijk met twee apparaten probeert, zoals in dit geval. Desondanks krijgen we de Control 15 binnen de kortste keren aan de praat. Daarbij slagen we er ook in om het apparaat duidelijk te maken dat het niet zelf moet streamen, maar dat het die klus over moet laten aan de Media Source 200, die zich elders in het netwerk bevindt. Mooi!

Rippen
Voor de gein proberen we ook de cd drive van de Control 15 eens uit. We schuiven een cd'tje in het slot, en meteen gaat het apparaat online op zoek naar de metagegevens. Nadat de Control 15 enkele minuten aan de slag geweest is met onze cd – een operatie die niet helemaal in stilte verloopt, maar soit – wordt de cd uitgeschoven en is de muziek beschikbaar op het systeem.

Compleet met alle trackinformatie en het hoesje. Onwaarschijnlijk handig, dat je dat allemaal gewoon vanuit je luie zetel kan doen. Via invoerder Viertron vernemen we nog dat de bekende dBpoweramp pc software binnenkort ook zal kunnen gebruikt om rips voor de Sooloos systemen uit te voeren.

De harde schijf in de Control 15 is heel stil, maar toch iets minder heel stil dan het exemplaar dat in de Aurender S10 zit (de test van dat apparaat volgt volgende week). Daarbij is het de bedoeling dat de Control 15 in de onmiddellijke omgeving van de luisterpositie wordt opgesteld, waardoor de bijgeluidjes ietsje beter hoorbaar zijn.

Let wel: de Control 15 is en blijft een fluisterstil apparaat, en de kans dat je 'm ooit hoort is erg klein. Ja, ook als het volume van de muziek zeer zacht staat, en je je in een stille luisteromgeving bevindt.

Bediening
De user interface en de bedieningslogica van de Control 15 – en bij uitbreiding van alle andere Meridian Sooloos systemen – is het beste, het prettigste en het meest logische wat er vandaag op de markt te vinden is. Sonos doet dit bijvoorbeeld ook heel goed, maar Meridian Sooloos wipt er toch nog overheen.

Het is stilaan 'common knowledge' aan het worden dat moderne high-end niet langer alleen maar inhoudt dat iets superieur moet klinken, maar dat het daarnaast ook een superieure user experience moet bieden. Met die gedachte in het achterhoofd mogen we dit systeem zéér high-end noemen. Is het mogelijk om uit te leggen waarom de user experience dan wel zo geweldig is? Als je het zelf een keer probeert, zal het na een kwartiertje duidelijk genoeg zijn. En zeker als je al ervaring hebt met andere streaming oplossingen.

Focus
Maar laten we het toch maar eens proberen. Door uit te leggen wat 'Focus' is, bijvoorbeeld. Dat is een stukje intelligentie, dat je helpt om muziek in je collectie op te snorren die op één of andere manier gerelateerd is aan de muziek die je op dat moment aan het beluisteren bent. Eigenlijk een soort 'Nog van dat!' knop, dus.

De geselecteerde muziekstukken worden vervolgens in een tijdelijke verzameling ondergebracht waar je dan meteen in kan snuisteren. Zo bijzonder lijkt dat allemaal niet, maar het zorgt er wél voor dat je je muziekcollectie keer op keer herontdekt. En dat op een speelse, spontane wijze die op een andere manier niet zomaar realiseerbaar is.


EDITORS' CHOICE