REVIEWMeridian

Meridian Sooloos Control 15 & Media Source 200

Een glanzende brochure, waarin een fraaie brunette - gracieus op haar buik liggend - de voorloper van het huidige Control 15 systeem beroert. Ziedaar onze eerste kennismaking met Sooloos...

Sooloos was een Amerikaanse fabrikant van high-end audiostreamingsystemen – het feit dat de termen 'high-end' en 'streaming' in één zin genoemd worden was toen ongezien –, die enkele jaren later door Meridian ingelijfd werd. De originele Sooloos producten zijn intussen volledig uit het gamma verdwenen, met uitzondering van de Control 15. Deze is binnenin wel behoorlijk gemodificeerd, kwestie van de audioprestaties op Meridian-niveau te brengen.

De Control 15 is een slimme combinatie van een cd-lezer, een 500 GB harde schijf, een streamer en een 15” touchscreen. Een uitermate complete oplossing, derhalve. Het enige apparaat dat in dit segment net zoveel functionaliteiten biedt, is de Olive 06HD, één van de andere testdeelnemers. Nummer drie is de Aurender S10 van WideaLab. 

Maar hoe compleet de Control 15 ook mag zijn, toch hebben we ook de Media Source 200, de goedkoopste streamer uit de Meridian Sooloos stal, er bijgehaald. Het audiogedeelte van dat compacte apparaatje zou namelijk – wegens veel nieuwer – nog nét iets beter zijn dan dat van de Control 15. We gaan in deze test dus de Control 15 gebruiken voor alles behalve het eigenlijke streaming gedeelte. Daar gebruiken we de Media Source 200 voor.

Design: Control 15
Wat de Control 15 mist aan elegantie – het scherm is ruim drie centimeter dik, dat kan tegenwoordig toch heel wat dunner, niet? – maakt hij goed met zijn uitstekende afwerking. Het apparaat is van a tot z opgetrokken in geborsteld aluminium. Daarbij weegt de Control 15 bijna elf kilogram. De kans dat voorbijstormende kinderen of huisdieren hem van zijn plaats duwen, is nagenoeg nihil. In de schermvoet is aan de rechterzijde het slot-in mechanisme van het cd-gedeelte ingewerkt. Eveneens aan de rechterzijde, maar dan aan de achterkant van het scherm, zit een aan/uit toets. Andere bedieningselementen zijn er niet.

Eh, behalve het 15” grote touchscreen, that is. Het aansluitveld achteraan op de voet bestaat uit een trigger uitgang, een remote IR poort, een digitale uitgang op coax, een netwerkaansluiting en een poort waarop de externe, en érg grote stroomadapter – formaatje baksteen – moet aangesloten worden. Tot slot zitten er ook nog twee poorten die specifiek zijn voor Meridian apparaten: MeridianComms (om informatie en bedieningscommando's uit te wisselen met andere Meridian apparaten), en SpeakerLink. Dat laatste is een digitaal communicatieprotocol waarmee je de Control 15 rechtstreeks op de laatste generatie digitaal actieve luidsprekers van Meridian kunt aansluiten.

Design: Media Source 200
De vormgeving van dit nieuwe streaming apparaatje heeft wel iets weg van een brillenetui, maar dan wat smaller en hoger. De Media Source 200 is uitgevoerd in zwart aluminium en is onderaan voorzien van twee rubberen strips, zodat er geen krassen kunnen gemaakt worden op de ondergrond.

Aan de rechterzijde zitten de aansluitpoorten: voeding - yep, ook hier weer een externe 'wall wart', netwerk, SpeakerLink en een gecombineerde optisch digitale/stereo analoge uitgang. Dat laatste hadden we liever anders gezien - een separate coaxiale digitale uitgang had leuker geweest -, maar goed. Uiteindelijk is het al een klein mirakel dat je een Meridian afspeelapparaat in huis kan halen voor € 725.


EDITORS' CHOICE