De laatste vinding van Van den Hul op kabelgebied is 3T, wat staat voor ‘True Transmission Technology’. Het is het resultaat van een zoektocht naar een ‘ideale’ geleider vanaf een blanco vel papier, vertelt Aalt-Jouk. ‘Een CD die met deze kabels is opgenomen is onlangs verkozen tot CD van het Jaar vanwege de buitengewone opnamekwaliteit. Daar ben ik best trots op.”
Meterprijs
De wereld van Van den Hul is echter véél groter dan alleen audio. “Door de gedeelde liefde voor muziek leer je mensen kennen van over de hele wereld. Je reist veel en komt in aanraking met heel andere culturen en politieke situaties. Dit heeft mijn leven enorm verrijkt.”
Zo ligt er dertig kilometer Van den Hul kabel in een geluidsstudio in Hong Kong, en daar zit een verhaal aan vast. “Ik was daar toevallig en op een gegeven moment krijg ik een telefoontje uit Nederland. ‘Er staat hier een Chinees voor de deur en die wil met de baas spreken’, zegt één van mijn medewerkers. ‘Dat kan, over een week ben ik er weer’. ‘Hij zegt dat hij vanmorgen aangekomen is, en vandaag weer op het vliegtuig naar Hong Kong stapt.’ De man heeft een rondleiding in de fabriek gekregen en is toen inderdaad weer in een taxi richting Schiphol vertrokken. Twee dagen later word ik in het hotel gebeld. Het is dezelfde meneer die mij uitnodigt voor een diner in een mooi restaurant. Nu, dat is natuurlijk altijd goed en dus zit ik die avond aan tafel met twee heren die van plan zijn een heel goede geluidsstudio te bouwen in Hong Kong. Vragen ze: ‘wat kost een meter kabel bij u...?’"
"Ik leg uit dat ik een distributeur voor de Chinese markt heb en dat ze zich daar moeten vervoegen. Ik ga natuurlijk niet mijn eigen zakenpartners ondergraven. ‘En wat kost tien meter kabel?’ Ik steek weer hetzelfde verhaal af. ‘OK, en hoeveel kost tien kilometer kabel?’ Nu wordt het interessant, denk ik, zeker wanneer ik verneem dat ze bij mijn distributeur ook bij die hoeveelheid nog steeds dezelfde meterprijs kregen voorgelegd. Op zo’n manier begrijp ik dat je niet tot een deal komt, dus heb ik die maar gesloten. Vervolgens ben ik een week lang met telkens vijfentwintig meter kabel de tuin in gelopen om die op inderhaast georganiseerde haspels te rollen. Achteraf heb ik wel wat feedback mogen ontvangen over de wijze van verpakken… Al doende leert men.’
Natuurlijk willen de deelnemers aan deze sessie erg graag weten wat nu het kenmerk is van een goede audioverbinding. Bij Aalt-Jouk van den Hul komt het gesprek dan al gauw op het niveau van atomen en elektronen in plaats van simpele, begrijpelijke parameters als stroom, weerstand en inductie. Simpel gezegd komt het er op neer dat je een goede verhouding moet hebben tussen ‘vrije’ elektronen en ‘bindingselektronen’. De vrije elektronen zorgen ervoor dat er gemakkelijk signaaloverdracht door de geleider plaatsvindt, de bindingselektronen zorgen ervoor dat het signaal zonder ‘breuken’ of blanco stukjes overkomt. Tenminste, dat is zoals deze natuurkundige leek het begrijpt…