REVIEWHeco

Indrukken

Wat opvalt bij deze speakers in dit prijssegment is ook de keurige afwerking aan de achterkant. De Victa Primes zijn aan de achterkant voorzien van hoogwaardige aansluitklemmen die de gebruiker tevens in staat stelt gebruik te maken van Bi-wiring/Bi-amping. Als ik eenmaal de luidsprekerkasten op de juiste plek in de woonkamer heb gepositioneerd, kan de praktijktest beginnen. Wat daarbij meteen opvalt: de Victa Primes laten direct hun 'open karakter' horen. Het geluid dat de kamer vult zou ik willen omschrijven als makkelijk te appreciëren.

De speakers produceren een vol geluid, met enerzijds voldoende aandacht voor detail en anderzijds zorgen de geluidskasten voor voldoende body. Na de speakers een tijdje gevoed te hebben met willekeurige muziek, vind ik het tijd worden om de 702 wat gerichter aan de tand te voelen. Mij lijken deze speakers geschikt voor de echte popmuziek, en dus pak ik de Blu-ray met het concert van Coldplay erbij. Eens kijken in hoeverre deze speakers mij het thuis-concert-gevoel kunnen geven. De muziek van Coldplay kenmerkt zich door nummers met vaak rustige opbouw, waarna vervolgens 'vol op het orgel' gespeeld wordt, om het zo maar even uit te drukken.

Zowel de rustige momenten als de complexere passages waarbij bandleider Chris Martin met zijn companen voluit –beter gezegd 'volluid' – gaan, weten de staande luidsprekers behoorlijk weer te geven. De gitaren komen niet te schel over en de ritmesectie klinkt duidelijk, misschien iets te. De drum wordt behoorlijk vet neergezet, daar moet je wel van houden natuurlijk. Vooral bij hogere volumes wil dat aspect nog wel eens uit de bocht vliegen zelfs. Schakel ik een tandje terug met wat rustigere muziek, kies ik voor de Blu-ray van Simply Red, Live at Montreux. Bij 'Holding back the years', het door Mick Hucknall op akoestische gitaar uitgevoerde 'prijsnummer', laten de luidsprekers mooie dingen horen. Veel detail, de gitaar niet te schel en de stem van Hucknall mooi op de voorgrond. Bij de drukkere, meer uptempo nummers valt wederom op dat de ritmesectie veel aandacht op eist.

Naast de prestaties aangaande weergave van muziekconcerten ben ik ook benieuwd naar hoe de Victa Prime 702 presteert bij filmmuziek en –geluid. De Victa's lijken mij ook prima inzetbaar voor een surround set-up. Voor de duidelijkheid: in dit geval test ik ze alleen met z'n tweeën, dus in stereo-setting. De film 'Drive' wordt in de lade van de Blu-ray speler geschoven. In deze prent wordt zo'n beetje alles uit de kast gehaald op het gebied van sounddesign. Je zou het voor de grap eens moeten doen: het begin van de film zonder geluid afspelen. Dan heb je geen idee naar waar je zit te kijken...

Onder begeleiding van een pulserende beat scheurt hoofdrolspeler Ryan Gosling in zijn, als het moet, brullende Mustang door donkere straten, achtervolgd door sirenes van politiewagens en klapwiekende helikopters in de lucht. De Victa's weten de achtervolgingsscène met een hoog adrenalinegehalte ook als zodanig weer te geven: je krijgt bijna het idee dat de 500 pk van de Gosling's auto zich direct in de speakers bevinden. Zo mogen we het graag horen!

Na het filmvermaak ben ik gelijk nog even doorgeschoven naar het YouTube-kanaal om wat favoriete clipjes de revue te laten passeren. Van Tom Odell's 'Another Love' naar 'Wallpaper' van Staygold en weer terug naar Jason Mraz met 'I won't give up', de Victa's spelen het met een schijnbaar gemak af. De weergave is zeer degelijk te noemen, met een zekere lichtvoetigheid en blinkt wat mij betreft duidelijk meer uit in de meer akoestisch getinte nummers. Datzelfde beeld blijft overeind als ik ook nog enige cd's voorbij laat komen. Ook daar blijkt bijvoorbeeld een cd van Dylan Leblanc ('Paupers field') met meer uitgesproken Americana-muziek mij het meest te bekoren.

Résumé
Enerzijds: van speakers met een aanschafwaarde van 299 euro per stuk verwacht ik geen wonderen. Anderzijds wekt de Heco Victa Prime 702 door zijn afmetingen (lees: hoogte) wel degelijk bepaalde verwachtingen. Groot wordt dan al snel met groots verward. Tussen deze twee genoemde en benoemde kenmerken heb ik dan ook zitten dubben. Mijn conclusie: Heco heeft met het op de markt brengen van de Victa Prime 702 een prima instapmodel voor muziekliefhebbers neergezet. Voor dit geld krijg je een speaker die er prachtig verzorgd uitziet en die behoorlijk zijn werk doet als het om de weergave van details in de muziek gaat. Bovenal weet deze luidspreker een gedegen 'wall-of-sound' neer te zetten. Mocht je op zoek zijn naar een no-nonsense speaker voor weinig geld, dan is de Victa Prime 702 zeker te overwegen.

HiFi.nl plus- en minpunten
+ Goede prijs-kwaliteitverhouding
+ Kan een mooie ‘wall-of-sound’ neerzetten
+ Fraai afgewerkt

- De afmetingen kunnen behoorlijk afschrikken
- Basweergave kan strakker

Kijk ook eens op onze Luidspreker Special


EDITORS' CHOICE