REVIEWHeco

Heco Victa Prime 702

Heco heeft met de Victa Prime 702 een luidspreker op de markt gebracht die gezien zijn afmetingen duidelijk niet over het hoofd gezien zal worden. Is de Victa Prime ook ruim bemeten als het om audioweergave gaat?

Mijn eerste kennismaking met het luidsprekermerk Heco heb ik al eens eerder gedeeld. Op bezoek bij een vriend hoorde ik, zittend in de achterkamer, muziek die mij op een prettige manier kon bekoren. Alleen kon ik niet meteen vaststellen waar die muziek vandaan kwam... Nader speurwerk leerde mij dat het geluid afkomstig was uit twee zeer compacte speakers, opgesteld in de boekenkasten die zich aan beide zijden van de schuifdeuren bevonden. Volgens mij bestond het begrip 'boekenplankspeaker' toen nog niet, maar de twee daar aanwezige Heco-speakers vormden ze avant la lettre. "Hoe is het mogelijk dat zo'n compleet geluid uit zulke compacte speakers komt?" was de eerste reactie. Het was mogelijk, bevestigden in ieder geval mijn oren.

De Victa Prime is nu vele jaren later mijn tweede persoonlijke kennismaking met het merk. En in tegenstelling tot de 'kleintjes' van hierboven, is de Victa Prime 702 een 3-weg luidspreker die je niet één-twee-drie over het hoofd zal zien. Konden de kleine luidsprekers vanuit hun underdog-positie opereren en mijn vooroordelen omtrent de prestaties van kleine boxen genadeloos logenstraffen, de Victa schept met een hoogte van 105 centimeter gelijk hoge verwachtingen. Ik moet zeggen dat de gekozen afmetingen gedurfd te noemen zijn, aangezien niet iedereen gecharmeerd zal zijn van twee grote 'zuilen' in de woonkamer. En hoewel de 702 maar 15 centimeter hoger meet dan mijn eigen Neat-speakers, moet ik toegeven dat het optisch een heel verschil maakt.

Enfin, groot of klein, dat blijft toch een persoonlijke afweging. In ieder geval wil ik mijn complimenten graag geven als het over de afwerking van deze speakers gaat. Alhoewel de Victa Prime-serie in het goedkopere segment van luidsprekers valt, stralen de speakers toch een zekere klasse uit die ik niet direct bij deze prijsklasse had verwacht. Daartoe draagt ook de vormgeving van de speaker bij: de behuizing is naar de achterkant toe voorzien van fraaie ovale vormen, hetgeen de speaker toch ook weer een zekere slankheid verschaft.

De houten behuizing is er in drie varianten: Essen zwart, Essen espresso en Essen cognac. Laatstgenoemde heb ik toegestuurd gekregen voor deze productbespreking, en die variant kon mij zeker bekoren. Voor de rest ziet de afwerking van de luidsprekerkasten er ook pico bello uit, zoals bijvoorbeeld de contrasterende, zwarte sokkel waarop de kasten rusten.

De luidspreker zelf kan zo'n 30 tot 300 Watt verstouwen, zo leren mij de bijgevoegde specificaties. De klankkast is een drie-weg-basreflexconstructie, met twee keer 170 mm woofers en één keer een 170 mm voor de middelste tonen die in een mat-aluminium ring is geplaatst. De 25 mm tweeter bevindt zich eveneens in een aluminium ring. De middentonen zitten boven, de tweeter zit daaronder.


EDITORS' CHOICE