ARTIKEL

Doe het zelf kabelmanagement

Eric de Boer | 28 maart 2016 | Fotografie Fabrikant
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 maart 2013

Wie meer of grotere a/v apparatuur bezit en de signalen goed wil kunnen doorvoeren kan kiezen voor goed kabelmanagement voor een veel schappelijker prijs. Natuurlijk zijn de allergoedkoopste oplossingen bekend genoeg. We noemen de good old tie-wrap met al zijn beperkingen, kabelhulzen en klittenbandbinders. De echte doe-het-zelver zal echter opteren voor een voorzetwand, waarin genoeg ruimte of zelfs sockets zijn aangebracht voor stroompunten en alle kabelverbindingen. Alle bekabeling kan mooi worden weggewerkt in een daarvoor bestemde –eveneens verborgen- goot/ goten, waarbij het scheiden van stroom- en andere kabels zeker aan te bevelen is.

Er zijn zelfs brievenbus-achtige kabelingangen met borstels om de lege ruimte af te schermen van het zicht. Het grote voordeel van een voorzetwand is dat de TV vrij hangt, er een A/V meubel in kan worden verwerkt die naar wens zelfs gesloten kan zijn (zorg wel dat de warmte kan worden afgevoerd) en het realiseren van een dergelijke wand kost relatief weinig geld.

Een luxe a/v meubel aanschaffen kost vaak meer. Een bekende Zweedse meubelgigant speelt zelfs op dit principe in met een kant-en-klare voorzetwand met beugel voor de televisie. Mooie voorbeelden hiervan zijn ook zichtbaar in de My.Hifi afdeling van deze site, zie hier een fraai voorbeeld.

Een andere slimme doe-het-zelf oplossing is om de kruipruimte te gebruiken voor het wegwerken van overtollige of langere bekabeling. Wie een woning met een –begaanbare- kruipruimte bezit behoeft slechts een flinke boor te gebruiken om bijvoorbeeld speakerkabels, lange HDMI-kabels (voor bijvoorbeeld beamers) of netwerkbekabeling weg te werken. Het gebruiken van een gotensysteem verdient wel de voorkeur, de kabels die worden gebruikt moeten ook wel voldoende geïsoleerd zijn. De meer begaafde klusser zal kiezen voor het wegwerken van de kabels in de wand, middels wandcontactdozen.


EDITORS' CHOICE