ARTIKEL

Kabelwirwar - Oplossingen voor goed kabelmanagement

Eric de Boer | 28 maart 2016 | Fotografie Fabrikant
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 28 maart 2013

Er is bij het opstellen van een audio/videosysteem amper aan te ontsnappen: de vele bekabeling die verbonden dient te worden is voor veel kopers van home cinema- en stereoapparatuur toch wel iets om het hoofd over te breken.

Er zijn echter veel handige oplossingen te vinden die kunnen helpen om kabels weg te kunnen werken. HiFi.nl zet ze voor je op een rij.

Natuurlijk, wie het breed heeft laat het ook breed hangen. Er zijn tegenwoordig veel gespecialiseerde dealers van hifi- en videoapparatuur of zelfs een complete domotica-inrichting die samen met u een plan van aanpak opstellen en naar wens een complete home cinemaruimte in kunnen richten.

Wie hier de ruimte voor heeft (en niet in de laatste plaats ook een bijpassend budget) kan echt iets moois creëren. De keerzijde van het verhaal is echter dat de meeste mensen met een reguliere woning noch het budget, noch de ruimte bezitten voor een dergelijke aanpak. Dus wordt gekozen voor het inleveren op geluidskwaliteit en ruimte.

Budget-oplossingen via apparatuur
Natuurlijk springt hier als eerste de soundbar in het oog. Wie alles via de televisie afspeelt en niet de ruimte wil of kan opofferen aan losse luidsprekers met de bijpassende apparatuur en bekabeling zal snel uitkomen op een geluidsbalk met daarin twee tot zelfs negen geïntegreerde speakers die een ruimtelijk geluid kunnen brengen.

Ook hier staat de vooruitgang in de techniek niet stil, getuige de nieuwe Sonos Soundbar waar ook streaming audio en een multizone uitbreiding mogelijk is om losse luidsprekers voor muziekweergave in andere ruimtes te kunnen plaatsen. Eén enkele verbinding met de tv volstaat en ook de liefhebbers van een strak ontwerp zullen aan een dergelijke soundbar veel plezier beleven. Maar ook andere merken bieden prima soundbars, denk maar aan Panasonic, JBL, Philips, Bose, Boston Acoustics en zelfs Samsung. In elke prijsklasse is wel iets te vinden.

Een andere populaire hardwarematige oplossing is de keuze voor een compact component waarin alles verwerkt is. Dus een speler voor Blu-ray of dvd, eventueel een tuner, kleine versterkers die al even kleine speakers voeden. Merken als bijvoorbeeld Pioneer, Harman Kardon, Bose en ook het luxere Linn voorzien in deze systemen. Wederom een enkele kabel voor zowel voeding als stroom voeldoen en er is dus weinig weg te werken.

Sommige sets beschikken zelfs over draadloze surroundspeakers, die enkel een voeding behoeven. En anders zijn er merken als Marmitek, die de (surround-) speakers alsnog zonder draad kunnen aansturen. Gecombineerd met een hangende televisie en eventueel een hangende A/V beugel is zo een fraai uiterlijk te verkrijgen, waarbij kabels weggewerkt kunnen worden. Naar wens kunnen loshangende kabels samen worden gebonden met een zogeheten Cable Snake, waardoor er slechts één streng zichtbaar is. Een losse kabelgoot is eventueel ook een prima optie, ze zijn er in vele soorten en maten en sommige kabelgoten kunnen worden overschilderd in de kleur van uw woning. Bekende merken zijn natuurlijk Vogel's, Hama of Hager, maar er zijn er veel meer.


EDITORS' CHOICE