REVIEWSimple Audio

Installeren

Redactie HiFi.nl | 25 februari 2013 | Simple Audio

Vooraan zitten twee minijack poorten. Eén daarvan is een stereo ingang voor een mp3-speler of iets dergelijks, de andere is een hoofdtelefoonuitgang. Op de achterzijde is het een drukte van belang. Helemaal links zit een stroomaansluiting – geen losse voeding, hier – met daarnaast een netwerkaansluiting en een USB type A poort. Daarnaast bevinden zich de digitale uitgangen van het apparaat: een coaxiaal en een optisch exemplaar. Aan de rechterkant zit een analoge stereo ingang op cinch.

Een uitgang op lijnniveau is er ook. Deze is ingebouwd uit een stereo cinch uitgang en een subwooferpoort op mono cinch. Het lijkt ons dat de analoge in- en uitgangen zelden of nooit zullen gebruikt worden op dit soort apparaten. Maar anderzijds staan ze ook niet in de weg, natuurlijk. Tenslotte zitten ook de luidsprekerpoorten aan de rechterkant. Dat zijn poorten die je moet indrukken vooraleer je de luidsprekerkabels er kan inwurmen. De kwaliteit daarvan is best okee, maar je moet hier nu ook weer niet met high-end kabels in tuinslangformaat komen aanzetten.

Specs
De Roomplayer I kan audiobestanden weergeven in de 'lossy' Mp3- en Aac-formaten en in 'lossless' Wav-, Aiff-, Flac- en Apple Lossless-formaten. Daar horen twee opmerkingen bij. Ten eerste ontbreekt het bekende 'lossy' WMA-formaat uit het rijtje. Vinden we niet erg. Ten tweede staat Apple Lossless wél in het rijtje. En dat is voor sommigen onder ons een aardig pluspunt. Er zijn namelijk niet zoveel niet-Apple apparaten die Apple Lossless ondersteunen. Toch is het een aantrekkelijk formaat, omdat het even goed presteert als Flac. Daarbij is Flac niét compatibel met de Apple iApparaten en Apple Lossless wél. Als je dus een lossless muziekbibliotheek wil aanleggen in iTunes en deze zowel thuis wil kunnen gebruiken als onderweg – denk ook aan de toepassing van een iPod in de wagen -, dan is Apple Lossless the way to go. De Roomplayer I laat je ook toe om – gebruik makend van de TuneIn database – te luisteren naar internetradiostations en naar Deezer- en WE7-muziekdiensten. De Roomplayer I heeft geen interne opslagcapaciteit. Je dient je muziekbibliotheek dus een plaatsje te geven op je pc of mac. Of op een netwerkschijf (NAS). In de test maken we gebruik van een Synology DS 111 single bay NAS.

Installeren
De Roomplayer I kan op twee manieren aan je netwerk gekoppeld worden. Via een gewone netwerkkabel of via het stroomnetwerk. Als je de optionele HomePlug AV-module – die kost € 69 – erbij haalt, dan kan je deze met een netwerkkabeltje verbinden met je router. Vervolgens moet de HomePlug AV in het stopcontact pluggen. Vanaf dan kan je het muzieksignaal via elk stopcontact in je woning aftappen met de Roomplayers. Sterker nog, vanaf wanneer je één Roomplayer verbindt met een bekabeld netwerk, kan dat apparaat de functie van de HomePlug overnemen en kan je dus bijkomende Roomplayers aansturen via het stroomnetwerk. De beste kwaliteit verkrijg je door een bekabeld UTP-netwerk te gebruiken, en dus is dat wat we gaan doen in de test. Overigens kunnen de Simple Audio toestellen niet met wifi overweg. De ontwerpers vinden wifi namelijk niet stabiel genoeg. We kunnen ze geen ongelijk geven. We installeren de Simple Audio (1.3.0) app op onze iPhone en iPad en verbinden het apparaat via z'n coaxiale uitgang met een Meridian 861 IV processor.






EDITORS' CHOICE